Z.Kalniņa-Lukaševica Strasbūrā: nedrīkstam padoties

“Krievijas īstenotā bērnu nolaupīšana ir genocīda un rusifikācijas politikas apvienojums, kuras mērķis ir izdzēst Ukrainas nacionālo identitāti un kultūru,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 10. oktobrī, Strasbūrā atklājot Latvijas un Ukrainas delegācijas kopīgi organizēto pasākumu “Ar saknēm izrautie bērni: kā Krievijas Federācija deportē ukraiņu bērnus un izdzēš viņu nacionālo identitāti”. 

Atklājot pasākumu, asamblejas prezidents Tinijs Kokss (Tiny Kox) uzsvēra, ka karš iet roku rokā ar noziegumiem, taču pats briesmīgākais no tiem ir vardarbība pret sievietēm un bērniem. Krievijas rīcība ir klajš cilvēktiesību pārkāpums, par šiem noziegumiem vainīgie jāsauc pie atbildības. Krievijas agresijas noziegums pret Ukrainas tautu un bērnu piespiedu deportācijas ir asamblejas dienaskārtībā. Starptautiskā Krimināltiesa ir izdevusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina un bērnu tiesību komisāres Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderi.

Pasākuma dalībniekiem bija iespēja uzklausīt šobrīd Latvijā dzīvojošā Jevhena Meževija (Yevhen Mezhevyi) – tēva, kuram izdevās izglābt savus bērnus no “krievu aprūpes” un atrast drošu patvērumu Latvijā -, pieredzes stāstu par ģimenes atkalapvienošanos, kā arī tika demonstrētas to ukraiņu bērnu, kuri atgriezušies mājās pēc deportācijas, videoliecības.

Asamblejas prezidents pateicās ikvienam, kurš iesaistās Ukrainas ģimeņu atkalapvienošanā, tostarp arī pašlaik Latvijā dzīvojošo Matveja, Oleksandras un Svjatoslavas atkalapvienošanā ar tēvu Jevhenu.   

“Ukraiņu bērni un ģimenes, kurām nepieciešama palīdzība vēl ir ļoti daudz. Līdz šim starptautiskā sabiedrība nav izdarījusi pietiekami. Neskatoties uz ļoti sarežģīto un laikietilpīgo procesu, starptautiskās organizācijas nedrīkst padoties līdz ikviens Ukrainas bērns būs atgriezies mājās un vainīgie saukti pie atbildības. Krievija ir nolaupījusi 20 tūkstošu bērnu, un tikai divus procentus no tiem ir izdevies atgriezt”, akcentēja Z.Kalniņa-Lukaševica. 

Latvijas un Ukrainas delegāciju rīkotā pasākuma ietvaros norisinājās arī paneļdiskusija par šī brīža situāciju, cīnoties par uz Krieviju pretlikumīgi aizvesto Ukrainas bērnu atgriešanu ģimenēs vai pie likumīgajiem aizbildņiem. Diskusijā tās dalībnieki akcentēja Krievijas pastrādātos starptautisko humanitāro, cilvēktiesību un krimināltiesību pārkāpumus, nolaupot un aizvedot bērnus no Ukrainas.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Maskavas mehānisma eksperte Elīna Šteinerte iepazīstināja klātesošos ar Maskavas mehānisma misijas galvenajiem secinājumiem un rekomendācijām, tostarp atzīmējot nepieciešamību nekavējoties apturēt bērnu piespiedu deportācijas, pārtraukt deportēto bērnu adoptācijas procedūru un Krievijas pilsonību uzspiešanu, kā arī nepieciešamību aktīvi veicināt un atbalstīt ģimeņu atkalapvienošanos. 

Sesijas dalībnieki Strasbūrā īpašā izstādē var iepazīties arī ar to Ukrainas bērnu stāstiem un zīmējumiem, kas pēc Krievijas Federācijas veiktās deportācijas atgriezušies mājās. 

Saeimas priekšsēdētājas biedre un viņas vadītā delegācija līdz 12.oktobrim uzturas Francijas pilsētā Strasbūrā, kur piedalās asamblejas rudens sesijā. Tā pulcē parlamentāriešus no 46 dalībvalstīm, un Latviju tajā pārstāv delegācijas vadītāja Z.Kalniņa-Lukaševica, vadītājas vietnieks Edmunds Cepurītis, pastāvīgais pārstāvis Andris Bērziņš un pastāvīgo pārstāvju aizstājēji Ināra Mūrniece, Ričards Šlesers un Aiva Vīksna.

Saeimas Preses dienests

Fotoo: saeima.lv

TOP Komentāri

avatar