Tehnoloģiju eksperts: cīņā ar garnadžiem tirgotāji izmanto mākslīgo intelektu

Mazumtirdzniecības nozare Eiropā katru gadu veikalu zādzību dēļ zaudē ieņēmumus, kas mērāmi 1,44% no kopējā apgrozījuma jeb aptuveni 35 miljardiem eiro. Turklāt papildu 0,61% no nozares gada apgrozījuma “apēd” drošības izmaksas. Veikalu zādzību problēma tiek atspoguļota pētījumā “Retail Security in Europe: Going beyond Shrinkage”, norādot, ka problēmas apmērs ir kļuvis vēl aktuālāks augstas inflācijas apstākļos. Zādzību dēļ arī Latvijā tiek diskutēts par pašapkalpošanās kasu drošību un noturību pret zādzībām. Tā kā pieredzējušie garnadži atklāj arvien jaunas taktikas, kā apkrāpt, ierastie drošības pasākumi vairs nav pietiekami, un tirgotāji kā risinājumu izmanto arī mākslīgā intelekta rīkus.

Young woman is stealing goods in a shop

Mākslīgais intelekts – drošības nepilnību novērsējs

Mākslīgais intelekts strauji attīstās un tiek arvien plašāk izmantots drošības jomā. Mazumtirdzniecības risinājumu uzņēmuma StrongPoint klientu servisa vadītājs Uģis Začs norāda, ka mākslīgais intelekts un datorredzes tehnoloģijas kļūst par vienu no galvenajiem zādzību novēršanas rīkiem mūsdienu mazumtirdzniecības vidē. Balstoties uz U. Zača teikto, mākslīgā intelekta risinājumi var identificēt dažādus zādzību scenārijus un mēģinājumus apiet pašapkalpošanās sistēmu. 

“Pašapkalpošanās kases ir palielinājušas ērtības pircējiem un ļāvušas mazumtirgotājiem efektīvāk izmantot savus resursus, taču tās ir pavērušas arī jaunas iespējas krāpniekiem, kas dažādos veidos cenšas apkrāpt pašapkalpošanās risinājumus. Tomēr mākslīgais intelekts, kas aprīkots ar datorredzes tehnoloģiju, ir gatavs šos krāpšanas mēģinājumus novērst. Izmantojot mūsdienīgus drošības risinājumus, mākslīgais intelekts var noteikt, kad tiek mēģināts atstāt pašapkalpošanās zonu bez atsevišķu preču noskenēšanas, un brīdināt veikala personālu. Ir pieejami arī risinājumi, kas var automātiski identificēt nosvērtas preces pēc to izskata un novērst apzinātu vai nejaušu nepareizu preču izvēli no kataloga,” saka StrongPoint klientu servisa vadītājs

Novērš 9 no 10 pašapkalpošanās kasu zādzībām

StrongPoint apgalvo, ka mākslīgais intelekts ar īpašiem datorredzes sensoriem un kamerām var efektīvi atklāt arī mēģinājumus apmainīt svītrkodus, lai samaksātu mazāk par dārgāku preci, kā arī mēģinājumus imitēt skenēšanu.

“Visus šos zādzību un krāpšanas scenārijus mākslīgais intelekts var identificēt mazāk nekā sekundes laikā un aizdomu gadījumā, nekavējoties ziņot veikala vai apsardzes darbiniekiem. Šādām sistēmām ir ļoti augsts precizitātes rādītājs, un mūsu ieviestie risinājumi liecina, ka mākslīgais intelekts var samazināt zaudējumus līdz pat 92%. Nav pārsteidzoši, ka arvien vairāk mazumtirgotāju investē šādos risinājumos, un drīzumā pirmie soļi tiks sperti arī Latvijā,” vēsta Uģis Začs. 

Latvijas veikalos arī tiks ieviests mākslīgais intelekts ar datorredzes tehnoloģiju

Kā norāda mazumtirdzniecības risinājumu tirgus pārstāvis, arī Latvijas mazumtirgotāji interesējas par mākslīgā intelekta risinājumiem zādzību novēršanā –  vairākas lielās mazumtirdzniecības ķēdes īsteno izmēģinājuma projektus, t.i., uzrauga un aprēķina zaudējumus un cenšas identificēt problemātiskās jomas. Uģis Začs uzskata, ka šādu risinājumu efektivitāte, to ieviešanas izmaksu samazināšanās un potenciāls būtiski samazināt zādzību radītos zaudējumus, vēl vairāk atvieglojot iepirkšanos, nozīmē, ka šādi risinājumi nākotnē tiks plaši izmantoti un pašapkalpošanās kases bez tiem kļūs neiedomājamas. 

“Spānijas un Norvēģijas tirgos mēs ieviešam dažus uz mākslīgā intelekta balstītus zaudējumu novēršanas risinājumus, un gatavojamies darbam šajā jomā arī Zviedrijā. Mākslīgais intelekts mazumtirdzniecībā tiek diezgan plaši izmantots Apvienotajā Karalistē un Īrijā – šie tirgi ir nobrieduši un plaši izmanto pašapkalpošanās risinājumu. Varam arī izcelt Zviedriju un Norvēģiju, kur darbaspēks ir dārgs un šāda veida risinājumi ir ļoti gaidīti tirgū. Tikmēr Latvijas mazumtirgotāji joprojām tikai interesējas par mākslīgā intelekta risinājumu lietošanu, bet, manuprāt, tas ir laika jautājums, kad Baltijas valstīs un Latvijā arvien vairāk tiks izmantoti mākslīgā intelekta risinājumi, lai samazinātu zaudējumus,” savās atziņās dalās StrongPoint klientu servisa vadītājs Uģis Začs

Viņš piebilst, ka mākslīgais intelekts ar datorredzes tehnoloģiju sāk ienākt veikalos, lai novērstu zādzības un lai vienkāršotu preču ar vecuma ierobežojumiem iegādi pie pašapkalpošanās kasēm. Arvien vairāk lielveikalu Ziemeļvalstīs un Rietumeiropā ievieš automātiskās vecuma noteikšanas sistēmas, kas daudzos gadījumos ļauj iegādāties preces ar vecuma ierobežojumiem bez darbinieku klātbūtnes. Igaunijā šī sistēma veiksmīgi darbojas jau vairākus gadus. Savukārt Latvijā šādi risinājumi varētu tikt ieviesti tuvākajā nākotnē, modernizējot tirdzniecības nozari un radot ceļu uz nākotnes tehnoloģiskajiem risinājumiem, kas uzlabo klientu apkalpošanu un veikalu efektivitāti.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar