Lietuvas, Polijas, Latvijas, Igaunijas prezidentu paziņojums par Baltkrieviju

Mēs, Lietuvas, Polijas, Latvijas un Igaunijas prezidenti kā Baltkrievijas kaimiņi un kā NATO un ES dalībvalstis vēlamies, lai Baltkrievija būtu stabila, demokrātiska, neatkarīga un pārtikusi valsts.  Tādēļ mēs aicinām Baltkrievijas Valsts prezidentu:

  1. Nekavējoties deeskalēt spriedzi un pārtraukt spēka pielietošanu pret Baltkrievijas tautu. Mēs aicinām izbeigt vardarbību un nodrošināt pamatbrīvību, cilvēktiesību un pilsoņu tiesību ievērošanu, tostarp vārda un preses brīvību, kā arī žurnālistu drošību.
  2. Steidzami atbrīvot visus aizturētos protestētājus un pārtraukt tālākas vajāšanas.
  3. Nekavējoties uzsākt dialogu ar Baltkrievijas sabiedrību. Ieklausīties pilsoņu aicinājumos un ļaut tiem brīvi paust savu viedokli. Ņemot vērā mūsu tautu un katra personisko pieredzi, mēs aicinām organizēt nacionālā izlīguma sarunas, kurās piedalītos valdības un sabiedrības pārstāvji. Šādas sarunas būtu plats solis pretim pilnvērtīgam dialogam ar tautu. Mēs esam stingri pārliecināti, ka dialogs ir labākais veids, kādā noteikt tālāko sabiedrības attīstības kursu, kā arī diskutēt par nepieciešamajām reformām un Baltkrievijas valsts nākotni.

Ja Baltkrievijas varas iestādes uz šo aicinājumu atsauksies, Baltkrievija varēs turpināt sadarboties ar starptautisko sabiedrību.  Neviena valsts nevar attīstīties un vairot savu labklājību, atrodoties izolācijā.

Mēs esam gatavi uzņemties vidutāja lomu, lai panāktu miermīlīgu izveidojušās situācijas risinājumu un palīdzētu Baltkrievijai nostiprināt tās neatkarību un suverenitāti.

Foto: ilustratīvs (unian.info)

TOP Komentāri

avatar