Rīgā plāno būvēt ģimenes tipa grupu māju cilvēkiem ar garīgā rakstura traucējumiem

Lai izveidotu jaunu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu infrastruktūru un dažādotu atbalstu, Priedaines ielā 11 plānots izveidot pirmo ģimenes tipa grupu dzīvokli cilvēkiem ar smagiem garīga rakstura traucējumiem. 

“Mēs visi esam ļoti dažādi, bet ikviens no mums vēlas dzīvot sabiedrībā. Šī projekta mērķis ir veidot sabiedrībā balstītu pakalpojumu, atbalsta sistēmu, kura cilvēkiem ar funkcionāliem un garīga rakstura traucējumiem sniedz iespēju dzīvot neatkarīgi no ģimenes, nenokļūstot institūcijā. Šis pakalpojums ir ļoti komplicēts, taču Rīgai ir zināšanas un pieredze, ir uzņēmīgi un zinoši cilvēki nevalstiskajās organizācijās, kas šādu sarežģītu pakalpojumu spēj izveidot un ir gatavi īstenot. Šodien Rīgas domes deputāti atbalstīja līdzdarbības līguma slēgšanu ar Latvijas kustību par neatkarīgu dzīvi, apliecinot, ka uzticamies saviem sadarbības partneriem nevalstiskajā sektorā, kas izprot šo cilvēku vajadzības. Ikviens mūsu sabiedrības loceklis, mūsu pilsētas iedzīvotājs ir mums svarīgs un nozīmīgs,” uzsver Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs V.Kleinbergs. 

Ņemot vērā piemērus Eiropā, šī brīža iecere paredz, ka grupu mājā Priedaines ielā 11 būs 16 vietas personām ar smagiem garīgā rakstura traucējumiem, kā arī 20 vietas dienas aprūpes centrā. Ģimenes tipa grupu dzīvoklis veidots tā, lai kopā dzīvotu ne vairāk kā 4 personas. Katram cilvēkam ir sava guļamistaba, kopīga virtuve un dzīvojamā zona- kā mājās. Mazo grupu aprūpē un atbalsta profesionāls atbalsta personāls. Ir pieņemts lēmums noslēgt līdzdarbības līgumu ar nevalstisko organizāciju biedrību “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” par šī pakalpojuma īstenošanu galvaspilsētā. 

Rīgas domes Labklājības departamenta dati liecina, ka rindā uz grupu dzīvokli pašvaldībā ir 77 personas, t.sk. 56 ar smagiem garīga rakstura traucējumiem. Šāda veida dzīvokļos cilvēkiem tiek nodrošināta sava istaba ar pielāgotu vidi. 

Šobrīd Rīgā ir septiņi grupu dzīvokļi, no kuriem pirmais izveidots pirms vairāk nekā 20 gadiem. Kopā grupu dzīvokļa pakalpojumu vidēji saņem 128 personas. Pakalpojuma nodrošināšanā Rīga sadarbojas ar Siguldu un Valmieru. Latvijā grupu dzīvokļi ir izveidoti vēl 19 pašvaldībās. 

Projektu Priedaines ielā 11 plānots īstenot kopā ar Labklājības ministriju. Līdzfinansējums paredzēts no valsts un Eiropas Savienības (ES) projekta līdzekļiem. 

Foto: ilustratīva nozīme (canva.com).

TOP Komentāri

avatar