Pensiju krājēji grib ieguldīt ilgtspējīgi

Ilgtspēja ir viens no jēdzieniem, kas aizvien plašāk un dziļāk ietekmē uzņēmējdarbību, lēmumus politikā un mūsu ikdienas dzīvi. Gandrīz puse (47%) cilvēku, kas tika aptaujāti ilgtspējas jautājumiem veltītā Swedbank pētījumā[1], sacījuši, ka klimata pārmaiņas ir mūsu katra ikdienas lēmumu sekas. Viens no nozīmīgiem aspektiem, kas veicina ilgtspējīgu domāšanu un izvēles, ir investīcijas, kas nonāk ilgtspējīgos uzņēmumos un iniciatīvās. Arī mūsu uzkrātais pensiju kapitāls ir nozīmīgs investīciju avots – vairāk nekā pusei aptaujāto Latvijas iedzīvotāju (60%) ir svarīgi, lai viņu uzkrātais pensijas kapitāls tiktu ieguldīts ilgtspējīgā veidā.

Kā izplatītākie ilgtspējīgu investīciju veidi aptaujā minēti ieguldījumi pasaulē ilgtspējīgākajos uzņēmumos (25%), sociāli nozīmīgās iniciatīvās (23%) un valstīs vai reģionos, kur ir zemāks korupcijas līmenis, augstāki cilvēktiesību standarti un biznesam labvēlīgāka vide (19%). Savukārt, nosaucot konkrētas ilgtspējas veicināšanas iniciatīvas, kurās cilvēki gribētu ieguldīt savu pensijas uzkrājumu 1000 eiro apmērā, kā trīs līderi izkristalizējas: veselības aprūpe (272 eiro no 1000 eiro uzkrājuma); dzīves kvalitātes uzlabošana (141 eiro); dabas resursu aizsardzība (121 eiro). Trim minētajiem virzieniem aptaujas dalībnieki būtu gatavi novirzīt vairāk nekā pusi no sava pensijas uzkrājuma.

Nozīmīgs šī pētījuma secinājums – cilvēki apzinās, ka vislielāko ieguldījumu ceļā uz ilgtspējīgāku domāšanu un lēmumiem sniedzam mēs paši, izdarot savas izvēles. Šādu viedokli pauž gandrīz puse cilvēku, kamēr otra puse uzskata, ka klimata pārmaiņu jomā lielāko ieguldījumu var sniegt resursiem bagātākās un lielākās valstis, starptautiskās institūcijas, zinātnieki un tehnoloģiju kompānijas, kā arī valsts, nosakot konkrētu regulējumu. Taču patiesībā tik vienkārša izvēle, kā, piemēram, kur ieguldīt pensiju 2.līmeņa naudu, šodien var mainīt daudz vairāk, nekā kāda starptautiska institūcija. Finanšu investoru – un katrs pensiju plāna dalībnieks ir investors ar sava izraudzītā plāna starpniecību – ietekme uz to, cik atbildīgs un ilgtspējīgs būs nākotnes bizness, ir pat lielāka, nekā, piemēram, rūpniecības nozares uzņēmumiem. Gluži vienkārši tāpēc, ka investori nodrošina ieguldījumus visu tautsaimniecības sektoru modernizēšanai. Bez modernizācijas neviens bizness nevar izdzīvot. Tieši finanšu plūsmu pārvaldītājiem – vai tā ir banka, vai pensiju plāns – ir sakāms izšķirošais vārds attiecībā uz to, kā mēs saimniekosim nākotnē,” norāda Pēteris Stepiņš, Swedbank Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības vadītājs.

Svarīgas darba vietas un iespēja izvēlēties ieguldījuma virzienu

Runājot par ilgtspējas rezultātiem jeb pārmaiņām, ko nes ilgtspējīgi ieguldījumi, Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi  tas, cik daudz jaunu darba vietu ir radījušas investīcijas vietējos uzņēmumos (33%), kā arī tas, cik daudz jaunu koku iestādīts mežu atjaunošanai (26%) un tas, cik daudz enerģijas izdevies saražot no atjaunīgajiem energoresursiem (24%).

Atbildot uz jautājumu par to, kas ietekmētu cilvēku izvēli par labu ilgtspējīgiem ieguldījumiem, divas izplatītākās atbildes ir iespēja izvēlēties ieguldījuma virzienu (piemēram, ieguldījums atjaunīgās enerģijas projektā vai piesārņojuma samazināšanā), kā arī augstāka atdeve no šāda veida ieguldījuma. Katru no šiem diviem faktoriem nosauca aptuveni trešdaļa no visiem respondentiem.

Kā ilgtspējas principu piemērošana pensijas kapitāla ieguldīšanai ietekmē ienesīguma rādītājus, Pēteris Stepiņš atzīmē: “Vispirms jāuzsver, ka iespējami augstāka ienesīguma nodrošināšana ilgtermiņā ir mūsu kā pensiju pārvaldnieka viens no svarīgākajiem mērķiem. Atslēgas vārds šeit ir “ilgtermiņā”, kas nozīmē, ka mums piesardzīgāk jāvērtē tie uzņēmumi, kuri par vides, sociāla rakstura un pārvaldības jautājumiem nedomā. Šādiem uzņēmumiem tuvākajā nākotnē būs augstāki darbības riski, jo tie faktiski “izkrīt” no visaptverošu pārmaiņu plūsmas. Tāpēc izvairīšanās no uzņēmumiem, kuri ir būtiski pakļauti ar ilgtspēju saistītiem riskiem, samazina iespēju, ka šie ieguldījumi varētu nākotnē sākt ciest potenciālus zaudējumus, piemēram, rupju vides vai pārvaldības apstākļu  pārkāpšanas rezultātā, vai arī tādēļ, ka šie uzņēmumi sabiedrības spiediena ietekmē ir spiesti maksāt augstākus nodokļus. Turklāt, novērojumi rāda, ka uz ilgtspēju vērsti uzņēmumi, uzrāda labākus rezultātus biznesā. Tāpēc ilgtermiņā šāda ieguldījumu politika visdrīzāk palielinās pensiju kapitāla atdevi.”

Swedbank pensiju plānu pamatā – ilgtspēju veicinoši ieguldījumi

Atbildīgu investīciju principi tiek attiecināti uz visiem Swedbank 2. un 3. līmeņa pensiju plāniem. Praksē tas nozīmē, ka Swedbank iegulda tādos uzņēmumos, kas ir ilgtspēju veicinoši un sociāli atbildīgi, – tos raksturo augstu korporatīvās pārvaldības standartu ievērošana; cīņa pret korupcijas riskiem; rūpes par darbinieku drošību, veselību un izglītību; vienlīdzīgu iespēju un dažādības veicināšana darba vietā; piesārņojuma samazināšanu un zaļās enerģijas izmantošanas sekmēšana.

[1] Ilgtspējai veltīts Swedbank pētījums tika veikts 2022. gada septembrī visās Baltijas valstīs, aptaujājot 500 respondenti vecumā no 18 līdz 55 gadiem, kuri veido uzkrājumus pensijai katrā no valstīm.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
Claudia Klein Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Claudia Klein
Viesis
Claudia Klein

Labdien, mani sauc Klaudija Kleina, es esmu finanšu darbinieks, izsniedzu aizdevumus un citus finanšu pakalpojumus, kā arī pārstāvu Spotcap Global Financial Services. Spotcap Global Financial Services ir visaptverošs un uzticams aizdevumu uzņēmums, un mēs piedāvājam visa veida finanšu pakalpojumus, piemēram; Personīgais aizdevums, biznesa aizdevums, hipotēkas aizdevums un daudz kas cits. Ja jums ir ļoti nepieciešami kādi aizdevuma pakalpojumi, es ieteikšu sazināties ar manu uzņēmumu, izmantojot | spotcapglobalservices@gmail.com | vai sūtiet īsziņu vietnē WhatsApp, izmantojot: +31642117819 | un jums ir aizdevums savā kontā 24 stundu laikā, jo mēs sniedzam lieliskus aizdevuma pakalpojumus visā pasaulē. Mēs piedāvājam gan ilgtermiņa, gan īstermiņa aizdevumus,… Lasīt tālāk »