Elektroniskus rēķinus un čekus vēlas ieviest 75% uzņēmumu

Jauna gada sākums ir ļoti piemērots paradumu maiņas brīdis ne tikai cilvēkiem, kuri vēlas padarīt savu dzīvi labāku, bet arī uzņēmumiem. Un tie patiešām vēlas ieviest darba efektivitāti veicinošas izmaiņas. Vismaz divas trešdaļas Latvijas privātfirmu un iestāžu vadītāju nākamgad grib uzsākt elektronisku dokumentu apriti vai papildināt jau esošo sistēmu ar jaunām iespējām, noskaidrots biznesa vadības sistēmas Jumis izstrādātāju Jumis Pro ikgadējā pētījumā «Vadītāja digitālais portrets».

Digitālu dokumentu aprites sistēmas aizvadītajos gados pierādījušas sevi kā efektīvus, darba produktivitāti uzlabojošus rīkus. To galvenās priekšrocības ir ātrāka dokumentu aprite, procesu automatizācija un darba apjoma samazināšana darbiniekiem. Šo iemeslu dēļ lielākā daļa aptaujāto uzņēmumu un iestāžu vadītāju vēlētos dokumentus pārvaldīt tikai digitālā formā.

No «Vadītāja digitālais portrets» aptaujas rezultātiem izriet, ka vislielākā interese ir par rēķiniem, pavadzīmēm, čekiem un kvītīm. Šos ar naudas apriti saistītos dokumentus elektroniskā formātā vēlētos apstrādāt 75% vadītāju. Tas ir pilnībā saprotami, ņemot vērā, cik daudz laika aizņem čekos ietvertās informācijas apstrādāšana. 68% respondentu vēlētos savā uzņēmumā vai iestādē pāriet uz elektroniskiem līgumiem un rīkojumiem, lai vairs nebūtu jānodarbojas ar papīru izdrukāšanu un parakstīšanu ar roku. Līdz ar e-paraksta popularitātes straujo pieaugumu, digitālo līgumu aprite šodien neskaitāmos uzņēmumos jau ir ikdienišķa parādība.

Ne mazāka interese ir par elektroniskiem iesniegumiem par atvaļinājuma piešķiršanu. Šīs sistēmas pilnīgu digitalizēšanu vēlētos 65% respondentu. Iespēja pieteikt atvaļinājumu ar elektronisku iesniegumu ne vien aiztaupa darbiniekam došanos uz personāla nodaļu, bet arī atbrīvo personāla speciālistus no liekiem pienākumiem. Piemēram, pētīt, kuros datumos atvaļinājumu var piešķirt un kuros to jau pieteicis cits kolēģis. Digitālās sistēmās tas parasti redzams jau iesnieguma aizpildīšanas brīdī. 52% vadītāju vēlētos digitāli pārvaldīt arī rīkojumus par komandējumiem, bet 50% – avansa norēķinus.

«Augošu, efektīvi strādājošu uzņēmumu bez sekmīgi funkcionējošas digitālas dokumentu aprites šodien iztēloties kļūst aizvien grūtāk. Katrā nozarē ir neskaitāmi pozitīvie piemēri, kuru pieredze pārējiem uzskatāmi parāda, cik daudz darba stundu var ietaupīt, ja uzņēmums pāriet uz digitālu dokumentu apriti. Kvalificēta darbaspēka deficīta laikmetā tas ir svarīgāk nekā jebkad iepriekš. No aptaujas redzam, ka uzņēmumu vadītāji to labi saprot, tādēļ digitalizācija 2024. gadā joprojām būs viena no «karstajām» tēmām,» prognozē Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Pētījums «Vadītāja digitālais portrets 2023» veikts oktobrī-novembrī, aptaujājot 670 Latvijas uzņēmumu darbiniekus, ieskaitot 371 augstākā un vidējā līmeņa vadītājus.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar