Rīgā atzīmēta Starptautiskā romu diena

Diena sākās ar Sabiedrības integrācijas fonda projekta „Dažādi cilvēki, atšķirīga pieredze, viena Latvija” diskusiju cikla noslēguma pasākumu par romu integrācijas jautājumiem izglītības jomā Latvijā, kam sekoja izstādes „Romi Latvijā” atklāšana Mencendorfa namā un atceres pasākums 11.Novembra krastmalā, palaižot Daugavā ziedus.

Uz ziedu palaišanu Daugavā 11.Novembra krastmalā pie Lielā Kristapa apmeklētāji devās kopīgā gājienā no Mencendorfa nama romu mūzikas pavadījumā, un nesot romu karogu. Ar savu klātbūtni klātesošos krastmalā pagodināja arī Amerikas Savienoto Valstu vēstnieks Latvijā Marks Pekala.  

Izstādi „Romi Latvijā” ikviens interesents Mencendorfa nama 2.stāvā varēs aplūkot bez maksas līdz 20.aprīlim muzeja darba laikā. Tajā būs apskatāmas mākslinieka Kārļa Rudeviča gleznas „Ganhāra”, „Nagla” un „Mēs kādreiz bijām putni”, romu grāmatu kolekcija, kā arī fotogrāfijas par romu dzīvi, kuru autors ir fotogrāfs un režisors Kaspars Goba. Kā viens no eksponātiem izstādē iekļauts arī glezna – Sabiedrības integrācijas fonda labās gribas memorands. Tās autors ir vjetnamiešu izcelsmes mākslinieks Kao Viets Ngujens, kurš nesen kļuvis par kampaņas „Šodien Tu. Rīt Tevi. Stop diskriminācijai.” labās gribas vēstnieku.

Starptautiskās romu dienas aktivitātes tapušas Sabiedrības integrācijas fonda projekta „Dažādi cilvēki, atšķirīga pieredze, viena Latvija” informatīvās kampaņas „Šodien Tu. Rīt Tevi. Stop diskriminācijai.” ietvaros.

Romi Latvijas teritorijā dzīvo kopš 15.-16.gadsimta un patlaban viņu kopienā ir aptuveni 8,3 tūkstoši cilvēku jeb 0,3% no visiem valsts iedzīvotājiem. Lai arī 94% no viņiem ir Latvijas pilsoņi, romu kopiena ir visvairāk sociālās atstumtības riskam pakļautā etniskā grupa. Romiem ir viszemākais izglītības līmenis un tikai nedaudzi strādā legālu algotu darbu. Eirobarometra pētījuma dati apliecina, ka liela daļa Latvijas sabiedrības joprojām raugās uz romu kopienu ar aizdomām un nelabprāt pieņem viņus. 26% pilsoņu aptaujā atzina, ka nevēlas, lai viņu bērni skolā mācītos kopā ar romiem.

Foto: publicitātes

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Keveerest Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Keveerest
Viesis
Keveerest