Bioloģisko atkritumu šķirošana no 1. janvāra būs obligāta: eksperts iesaka, kā to pareizāk darīt mājās

No 2024. gada janvāra Latvijas iedzīvotājiem bioloģiskie atkritumi būs jāšķiro atsevišķi no pārējiem atkritumiem. Lai gan vairums no mums jau zina, kā šķirot stiklu, papīru vai plastmasu, tomēr, iespējams, daži var saskarties ar izaicinājumu, kā atrast papildu vietu, lai šķirotu vēl vienu atkritumu veidu. Interjera dizainers dalās ar vienkāršiem padomiem, kā mājās izveidot papildu vietu šķirošanai pat tad, ja dzīvojat nelielā mājoklī.

“Kad runājam par bioloģisko atkritumu šķirošanu, prātā nāk vairāki jautājumi: kur atrast vietu to uzglabāšanai, lai izvairītos no nepatīkamiem aromātiem un šķidrumu noplūdēm, un kā ērti nogādāt bioloģiskos atkritumus konteinerā vai komposta vietā. Vietu bioloģisko atkritumu šķirošanai var rast pat vismazākajā mājoklī, turklāt dažkārt pat pietiek izmantot jau esošos risinājumus, kuriem šāds pielietojums iepriekš nav apsvērts,” uzsver IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus. Viņš atgādina, ka šķirot iespējams tādus kompostējamus pārtikas un virtuves atkritumus kā augļu un dārzeņu mizas, zivju asakas, kafijas un tējas biezumus (bez maisiņiem un filtriem), ēdiena atlikumus. Bioloģiskajos atkritumos var nonākt pat olu čaumalas, miltu izstrādājumi un nokaltuši ziedi.

Izvērtē pieejamo vietu

Pirms sākt domāt par to, kā mājās ieviest vēl vienu atkritumu šķirošanas tvertni, interjera dizainers aicina izvērtēt mājās esošo situāciju un pārdomāt, kā to pielāgot. “Ērtākais variants varētu būt bioloģiskos atkritumus glabāt nelielā, necaurlaidīgā tvertnē ar vāku, kas ir viegli pieejama. To varat iznest katru vai katru otro dienu, lai izvairītos no nepatīkamiem aromātiem un pārtikas mušiņu rašanās. Ja šķirošanas risinājums ir viegli pieejams, to nebūs grūti uzraudzīt. Piemēram, lieliska izvēle var būt neliela izmēra atkritumu tvertne, ko var piestiprināt pie virtuves skapīša durvīm. Ievietojiet tajā bioloģiski noārdāmu atkritumu maisiņu ar 10-15 litru ietilpību, un būsiet gatavi ērti sapakot un izvest atkritumus, un pat nav katru reizi pēc lietošanas atkritumu tvertni jāmazgā. Lai novērstu nepatīkamu aromātu veidošanos, tajā pašā atkritumu tvertnē ieteicams uzglabāt arī citrusaugļu paliekas,” saka Rimkus.

Dizainers atgādina par zelta likumu attiecībā uz vietas taupīšanu mājās. “Augsti un šauri mājas interjera risinājumi ir ideāli piemēroti vietas taupīšanai. Šādām tvertnēm var būt arī rokturi. Tās neaizņems daudz vietas un tās iespējams glabāt gaiteņa nišā vai pie virtuves, vienlaikus neradot jucekli. Kad tās nav vajadzības izmantot, tās iespējams ievietot skapī. Atkritumu tvertne ar diviem nodalījumiem ir ideāls risinājums šaurām telpām. Plašākām telpām un mājām lieliski piemērotas ir atkritumu tvertnes ar vāku, kas saliekamas viena uz otras: izmantojot tās, iespējams ilgākā laika posmā sakrāt otrreizējai pārstrādei derīgos atkritumus, pirms to izvešanas,” stāsta interjera dizainers.

Šķiro radoši

Risinājumi ērtākai šķirošanai nemaksās dārgi. Atsevišķu risinājumu cenas ir sākot no 1,49 eiro. “Kad esat pabeiguši vietas iekārtošanu bioloģiskajiem atkritumiem, jūs varat improvizēt ar citu veidu atkritumu šķirošanu mājās. Pievienojiet kartona kasti, kas palikusi pāri no lielāka pirkuma, jau esošajai sadzīves atkritumu tvertnei vai vienkārši pie durvīm piekariniet lielveikala maisiņu – tā ir lieliska vieta iepakojuma atkritumu šķirošanai. Papīram, kartonam un skārdenēm izmantojiet atkritumu tvertnes ar vāku, kas saliekamas viena uz otras. Veļas maisos ar rokturiem iespējams izmantot kā lielisku risinājumu depozīta nodošanai. Atkritumu tvertnes iespējams arī radoši apzīmēt: uzlīmējiet uzlīmes ar norādēm vai zīmējumiem, lai atkritumus viegli šķirot varētu gan jūsu mazie ģimenes locekļi, gan ciemos atnākušie draugi,” saka Rimkus.

Mazāk atkritumu – mazāk šķirošanas

Tā kā tuvojas svētku laiks, mazāk pārtikas atkritumu palīdzēs ietaupīt arī finanšu resursus, kas saistībā ar Ziemassvētku svinēšanu ir svarīgi vairāk nekā pusei (52%) valsts iedzīvotāju*.

“Pērciet produktus, kas nav iepakoti, vai arī centieties izvairīties no produktu ievietošanas atsevišķos maisiņos veikalā. Šādā veidā pēc atgriešanās mājās dārzeņus vai citus produktus uzreiz vajadzēs salikt savās vietās – skapī vai ledusskapī. Tādējādi tie nepazudīs un nesapūs plastmasas maisiņos, jo nebija pamanāmi. Tā gatavosiet pārdomātāk, un nevajadzēs izmest produktus, kam beidzies derīguma termiņš. Ja tomēr ir kādi produkti, kam tuvojas derīguma termiņa beigas un ir piemēroti sasaldēšanai, ievietojiet tos saldētavā, lai nebūtu jāizmet. Nākamreiz tos varēsiet izmantot ēdienu pagatavošanā,” stāsta IKEA pārstāvis.

*Saskaņā ar IKEA aptauju, kas veikta 2023. gada oktobrī. Tajā piedalījās vairāk nekā 500 respondentu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar