Piketā pie Saeimas iestājas par dzīvnieku aizsardzību

Ceturtdien, 5. maijā rītā Vecrīgā, pie Saeimas notika dzīvnieku aizsardzības akcija, paužot atbalstu drīzam kažokzvēru audzēšanas aizliegumam Latvijā. Akciju rīkoja biedrība “Dzīvnieku brīvība”. Pēc piketa sekojošajā plenārsēdē Saeima otrajā lasījumā skatīja likumprojektu par grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas nosaka aizliegumu audzēt un turēt lauksaimniecības dzīvniekus, ja to turēšanas un audzēšanas vienīgais vai galvenais iemesls ir kažokādu ieguve.

“Cilvēki vēlas drīzas pārmaiņas – kažokzvēru fermu slēgšanu. Diskusija par zvēraudzēšanas aizliegumu Latvijā norisinās jau teju desmit gadus. Un visu šo laiku vairums sabiedrības ir bijis pret lapsu, ūdeļu un šinšillu audzēšanu un nonāvēšanu kažokādu ieguvei,” pauž biedrības “Dzīvnieku brīvība” vadītāja Katrīna Krīgere. “Ir laiks izlēmīgi pielikt punktu dzīvnieku mocīšanai, pieņemot iespējami drīzu zvēraudzēšanas aizliegumu Latvijā.”

Kontekstam: 2021. gada 9. septembrī 11 Saeimas deputāti no dažādām frakcijām iesniedza likumprojektu, kas paredz kažokvēru audzēšanas aizliegumu no 2026. gada. Likumprojektu starp plenārsēdēm skata atbildīgā Tautsaimniecības komisija. Sagatavojot likumprojektu uz otro lasījumu, komisija izskatīja 8 priekšlikumus un atbalstīja aizliegumu ar piecu gadu pārejas periodu, attiecīgi rosinot, ka aizliegums stātos spēkā 2028. gada 1. janvārī. Šodienas, 5. maija plenārsēdē Saeima likumprojektu atbalstīja otrajā lasījumā, 67 deputātiem balsojot par, 6 pret un 2 atturoties.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar