Pienācis drēbju skapja tīrīšanas laiks – padomi, kur likt veco džemperi un kā sagatavot ziemas apģērbu ilgstošai uzglabāšanai

Pavasara sākums ir īstais laiks, kad pārskatīt savu garderobi, sagatavot apģērbu atbilstoši siltajai un saulainajai sezonai, atrast vietu skapī biezajam ziemas apģērbam, to pareizi “iepakojot”, kā arī atbrīvoties no lietām, kas ir nonēsātas un vairs nebūs nepieciešamas.

Atbildība par tekstila pareizu apsaimniekošanu un šo atkritumu mazināšanu sākas mūsu katra drēbju skapī. Ikviens var samazināt šo atkritumu apjomu, piemēram, iegādājoties tikai to, ko tiešām vilks un kas ir nepieciešams, nēsājot apģērbu ilgāk, nepērkot katram pasākumam citu apģērba gabalu, atbilstoši nododot tekstilu, kas pašam vairs nav nepieciešams, bet citiem vēl var noderēt.

Uzsākot skapja pārskatīšanu, var rasties virkne jautājumu – kur likt novalkāto džemperi vai ziemas zābakus, kas bērnam nākamajā sezonā vairs nederēs, kā pareizi sagatavot apģērbu ilgstošai uzglabāšanai, ko darīt, lai atbrīvotu vietu skapī utt. Atbildes uz tiem palīdzēs rast ražotāju atbildības uzņēmuma “Zaļā josta” vides izglītības vadītāja Aija Caune.

Ko darīt ar apģērbu, ko nēsāsi arī nākamajā ziemas sezonā?

Lai ziemas apģērbs vasaras un rudens periodā nezaudētu savu kvalitāti un neaizņemtu lieku vietu skapī, svarīgi to iztīrīt un atbilstoši “iepakot”.

“Vispirms jāsāk ar traipu iztīrīšanu, lai apģērbā, kas skapī atradīsies vairākus mēnešus, nepaliek traipi. Ja tā kopšanā tiks izmantota tvaika gludināšanas funkcija, tvaiks, iekļūstot dziļi audumā, atbrīvos to arī no alergēniem, baktērijām un putekļu ērcītēm,” pieredzē dalās Caune.

Viņa piebilst, ka pirms apģērba mazgāšanas jāizpēta arī tā kopšanas instrukcija. Piemēram, mazgājot vilnas apģērbu, ieteicams to izvērt uz otru pusi un izvēlēties šim audumam atbilstošu mazgāšanas režīmu. Varbūt ir vērts izvērtēt iespēju uzticēt mēteļa tīrīšanu profesionāļiem apģērba ķīmiskajā tīrītavā.

Tāpat pirms mazgāšanas vai apģērba likšanas skapī pārbaudi, vai kabatā nav palicis kas vērtīgs vai, tieši otrādi, kāds priekšmets vai viela, kas var sabojāt apģērbu.

Lai nākamajā ziemas sezonā nebūtu jādomā par noplīsušu pogu vai salūzušu rāvējslēdzēju, ieteicams apģērbu savest kārtībā pirms tā ievietošanas skapī.

Pēc tam, kad apģērbs ir tīrs un “salabots”, to vēlams uzglabāt tumšā, vēsā un sausā vietā, kur tam nepiekļūs nedz mitrums, nedz netīrumi, nedz arī putekļi. Virsdrēbju uzglabāšanai noderēs drēbju pakaramie, bet ieteicams uz viena pakaramā nelikt vairāk par vienu apģērba gabalu, lai tas neburzās un nezaudē formu. Savukārt siltos džemperus, bikses, cepures, šalles un cimdus salikt kastē vai veltīt tiem atsevišķu atvilktni, ja vieta skapī to ļauj.

“Tomēr apģērba ilgstošai glabāšanai vislabāk tomēr izmantot vakuuma iepakojumu, kas ļaus gan ietaupīt vietu, gan pasargās apģērbu no saskares ar mitrumu, kodēm vai putekļiem,” uzsvēra “Zaļās jostas” pārstāve.

Kur likt apģērbu, kas pašam tomēr nebūs nepieciešams?

Ja, pārskatot garderobi, rodas apģērbs un apavi, kurus nevilksi nedz šajā pavasara sezonā, nedz arī nākamajā ziemā, tad vislabāk to būtu ziedot, aiznest uz drēbju maiņas tirdziņu vai nodot tuvākajā tekstila konteinerā. Tekstila konteinerus vari atrast mājaslapā www.skiroviegli.lv.

Tekstila konteinerā var ievietot visa veida apģērbu, apavus un mājas tekstilu, piemēram, palagus, aizkarus vai dvieļus, kas pašam ikdienā vairs nav nepieciešams, taču aizvien ir labā stāvoklī. Drēbēm un apaviem jābūt tīriem, sausiem, bez pelējuma pazīmēm, nesaplēstiem un derīgiem tālākai izmantošanai. Ir pieļaujams tekstils ar nelielu traipu vai caurumu, ko var viegli izlabot.  

Savukārt šajā konteinerā nedrīkst ievietot tekstilu, kas ir mitrs vai slapjš, sapelējis vai pievilcies ar specifisku aromātu, netīrs ar pārtikas krāsu, eļļu vai naftas produktu paliekām; apavus, kas vairs nav pārī vai ir bojāti, piemēram, bez zoles, rāvējslēdzēja, cauri vai saplēsti; audumu atgriezumus un pārpalikumus.

Nododot tekstilu, tas obligāti jāievieto cieši noslēgtā maisā. Tam vislabāk izvēlēties polietilēna maisiņu, kas tekstilu pasargās no mitruma un izkrišanas konteinera tukšošanas laikā.

Ieteikumi tekstila atkritumu un izdevumu mazināšanai

Turpmāk, dodoties uz veikalu, sastādi sarakstu un pieturies pie tā. Iegādājies tikai to, kas tiešām ir nepieciešams. Rūpīgi pārdomā, vai T-kreklu vai bikses, ko nupat piemērīji, tiešām nēsāsi vairāk par vienu reizi. Tas palīdzēs izvairīties no gadījumiem, kad šķiet, ka skapis ir pilns, bet tomēr lielāko daļu tā satura vilkt negribas.

Izvēlies kvalitatīvu apģērbu, kas kalpos ilgāk un kas tiešām patīk, lai būtu vēlme to nēsāt. Ja vēlies iegādāties tekstilu atbildīgi, ir svarīgi pievērst uzmanību arī godīgas tirdzniecības marķējuma “Fairtrade” norādei uz apģērba. Savukārt, ja apģērbs ir nepieciešams tikai viena svinīga pasākuma apmeklēšanai, izvērtē iespēju izmantot apģērbu nomas pakalpojumus.

Lai apģērbs kalpotu ilgi, svarīga ir arī pareiza tā kopšana. Liela daļa cilvēku no jaunā apģērba nogriež vai noplēš marķējumu, tomēr būtu svarīgi to saglabāt, jo tajā norādīts, kā pareizi rūpēties par audumu, lai paildzinātu tā mūžu. Ja instrukcijas ievēro, apģērbs ilgāk saglabās gan savu formu, gan krāsu. Savukārt, ja materiāls tiek mazgāts karstākā temperatūrā, nekā paredzēts, apģērbs var sarauties vai sakrāsoties. Mazgājot tekstilu, jāatceras par speciālajiem iepakojumiem dažādu delikātu apģērbu, piemēram, apakšveļas, mazgāšanā, un par piemērota mazgāšanas līdzekļa izmantošanu.

Ja apģērbu gadījies saplēst, iespējams, tā vietā, lai izmestu, to var nodot apģērbu labošanas darbnīcā, kur, veicot nelielus uzlabojumus, apģērba kalpošanas mūžs tiks pagarināts.

Revidējot garderobi, uzdod sev jautājumu, cik ilgs laiks pagājis kopš pēdējo reizi esi uzvilcis katru no savām drēbēm? Ja pēdējā gada laikā neesi nēsājis skapja aizmugurē noliktās bikses vai atvilktnē salocīto T-kreklu, tad, iespējams, tiem ir laiks atrast jaunu īpašnieku.

Ja pēc šī principa tiktu atlasīts viss, ko nevelkam, tad, visticamāk, sanāktu divi, pat trīs maisi ar tekstilu, ko nodot kādam citam. Ja vēl parēķinām naudas izteiksmē, cik esam iztērējuši par lietām, kas aizņem skapī vietu, bet netiek nēsātas… Iespējams, tas palīdzēs nākamajā reizē, kad plānosi iegādāties apģērbu, kas tomēr īsti nav nepieciešams.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar