Pāvests Francisks dokumentu nodos caur Latvijas pārstāvja rokām

Šajā svētdienā, kas ir Kristus Karaļa svētki, Katoliskajā Baznīcā noslēgsies Ticības gads. Atzīmējot šo notikumu, pāvests Francisks Sv. Pētera laukumā ticīgajai tautai ar simbolisku žestu pasniegs ļoti nozīmīgu dokumentu, kas tiek dēvēts par apustulisko pamudinājumu. Dokuments būs veltīts evaņģelizācijai, tas ir, kristiešu aicinājumam dalīties savā ticībā un sludināt līdzcilvēkiem prieku un cerību, ko dod Kristus Evaņģēlija labā vēsts.

Vēstulē, ko Liepājas bīskaps Viktors Stulpins saņēma no pāvesta Jaunās evaņģelizācijas veicināšanas padomes vadītāja arhibīskapa Rino Fizikella, ir teikts: „Svētās Mises noslēgumā, lai uzsvērtu, ka evaņģelizācijas misija ir visas kristīgās kopienas atbildība, Svētais tēvs personīgi pasniegs apustuliskā pamudinājuma eksemplāru dažādu ticīgo grupu pārstāvjiem. Es būtu pagodināts, ja Jūs pieņemtu manu ielūgumu būt šeit Romā un kā Ticības gadā ordinēts bīskaps no pāvesta Franciska rokām saņemtu apustulisko pamudinājumu visu bīskapu vārdā.”

Ticības gada noslēguma svinībās Svētais tēvs ir izvēlējies izmantot trīs simboliskas zīmes. Pirmā zīme ir svētā Pētera relikviju izstādīšana, kas notiks pirmo reizi vēsturē. Ticības gads bija iecerēts kā svētceļojums uz apustuļa Pētera kapu, un tā laikā Vatikāns ir reģistrējis 8,5 miljonus svētceļnieku.

Otrā zīme būs apustuliskā pamudinājuma simboliska pasniegšana dažādām ticīgo grupām. Dokuments tiks pasniegts ne tikai Baznīcas hierarhijas pārstāvjiem, bet arī ģimenēm, žurnālistiem, māksliniekiem, kādam aklam cilvēkam un jauniešiem. Pēdējie to saņems elektroniskā formātā, tādējādi uzsverot to, ka pamudinājums ir pieejams arī jauno tehnoloģiju lietotājiem.

Trešā zīme Ticības gada noslēguma svinībās būs kopīgs Credo, t.i. Ticības apliecība, pāvesta svinētās Svētās Mises laikā. Dievkalpojums sāksies plkst. 10.30 (plkst.11.30 pēc Latvijas laika).

Viktors Stulpins par Liepājas bīskapu tika ordinēts š. g. 7. septembrī. Viņš ir dzimis 1971. gada 26. septembrī, Rīgā, strādnieku ģimenē. Mācījies Rīgas 69. vidusskolā, pēc tam Rīgas Celtniecības tehnikumā. 1990. gadā iestājās Rīgas Garīgajā seminārā un 1995. gada 11. jūnijā tika iesvētīts par priesteri. Sākumā kalpoja kā vikārs Gulbenē un Alūksnē. No 1996. gada bija prāvests Aizkrauklē un apkārtējās rajona draudzēs, bet 2010. gada līdz 2013. gada 7. septembrim bija Rīgas Garīgā semināra inspektors un ekonoms, kā arī Rīgas Sv. Franciska draudzes viceprāvests.

Pāvestam Franciskam šis būs pirmais apustuliskais pamudinājums. Tas ir tapis, balstoties arī uz visas pasaules bīskapu pārrunāto jaunajai evaņģelizācijai veltītā sinodē pirms gada, kurā piedalījās arī Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Ticības gads sākās 2013. gada 11. novembrī, Vatikāna II koncila atklāšanas piecdesmitajā gadadienā. Tā mērķis bija aicināt katoļus uz autentisku atgriešanos pie Dieva, kā arī ticības atklāšanu no jauna, lai varētu būt uzticami un priekpilni Kunga Jēzus Kristus liecinieki un spētu vadīt cilvēkus, kuri meklē durvis uz ticību.

Foto:publicitātes

 

 

TOP Komentāri

avatar