Līdz 30. oktobrim Jelgavā norisināsies izstāde “Puzuri”

No 22. septembra līdz 30. oktobrim Jelgavas Kultūras namā norisinās tautas lietišķās mākslas un amatniecības izstāde “Puzuri”, ko rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Jelgavas pilsētas pašvaldības aģentūru “Kultūra”. Izstādē ir apskatāmi vairāk nekā 50 dažādi puzuri gan pavisam vienkāršās pamatformās, gan sarežģītās puzuru konstrukcijās.

Puzuri ir viens no tradicionālajiem latviešu istabas rotājumiem, kurus darina no niedrēm, salmiem, labības stiebriem vai smilgām, izrotājot ar papīru, spalvām, krāsainiem dzīpariem, olu čaumalām, ēveļskaidām vai citiem dabas materiāliem. Senāk ar puzuriem pušķoja svinību, tai skaitā kāzu, telpas – tos kāra virs ēdamgalda, šūpuļa un citur.

Dažādu formu puzuri izmantoti līdzīgu funkciju veikšanai – telpu rotāšanai – kā Latvijā, tā Lietuvā, Igaunijā un Somijā. Mūsdienās tie pārtop par dažādiem dizaina objektiem, un senās rotāšanas tradīcijas ir iespēja daudzveidīgi izmantot arī mūsdienu interjerā.

Izstādē “Puzuri” apskatāmi vairāk nekā 50 dažādi puzuri gan pavisam vienkāršās pamatformās, gan sarežģītās puzuru konstrukcijās. Izstādē ar saviem darbiem piedalās Latvijas Tautas lietišķās mākslas studiju dalībnieki un individuāli strādājoši meistari, kā arī izstādes īpašie viesi no Lietuvas. Pamatā visiem darinājumiem ir gadsimtiem senas prasmes un praktiskā pieredze. 15. un 16. oktobrī notiks arī praktiskās puzuru darināšanas meistardarbnīcas ar Latvijas un Lietuvas meistaru līdzdalību. 

Izstāde no 2022. gada 22. septembra līdz 30. oktobrim apskatāma Jelgavas Kultūras namā, Kr. Barona ielā 6, Jelgavā. Šī ir otrā puzuru izstāde, kuru organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs. No 2021. gada puzuru darināšana Jelgavā ir iekļauta Latvijas Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Vairāk informācija mājaslapā www.nematerialakultura.lv.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar