“Kāpēc cilvēki mīl podkāstus? Viņi medijos grib redzēt vairāk radošuma un brīvības!”

Biežāk sportot, sasniegt vairāk darbā un izglītot sevi – Jaunajā gadā vēlamies daudz ko sasniegt, bet vai ideālais variants nebūtu pagūt izpildīt vairākas šīs apņemšanās vienlaicīgi? Lielisks piemērs – nodarbojies ar sportu, reizē klausoties podkāstu. Latvijā iemīļots kļuvis podkāsts “Pēdējā pilīte”, kam ikdienā seko līdzi 11 tūkstoši klausītāju. Tā veidotājs Jānis Krīvēns dalās ar saviem iespaidiem par žanru, tā popularitāti steidzīgajā mūsdienu dzīves ritmā un ieguvumiem, ko spēj sniegt kvalitatīvs saturs ērtā formātā.

Podkāsts kā mediju žanrs pēdējo gadu laikā kļuvis ļoti populārs visā pasaulē. Arī Latvijā šis vienmēr pieejamais formāts kļūst arvien pieprasītāks, un cilvēki izmanto iespēju podkāstus klausīties it visur – automašīnā, virtuvē, ikdienas steigā vai sportojot. Lielākā priekšrocība šādam informācijas nodošanas formātam ir tas, ka nav absolūti nekādu ierobežojumu tēmu vai satura izveides ziņā,  tāpēc podkāstu autoriem ir iespēja pieaicināt jebkuru interesējošu personību, lai brīvā formā apspriestu izvēlēto tēmu. 

Podkāsti – absolūta satura brīvība

Lai gan podkāsti lielāko popularitāti ieguvuši tikai pēdējo gadu laikā, attīstoties straumēšanas servisiem, pasaulē šis formāts apgrozījies jau vairākus gadu desmitus. Taču kāpēc podkāstu uzplaukums noticis tieši tagad? “Cilvēki ir noguruši no tradicionālo mediju formāta, ierobežojumiem un intervijām,” stāsta “Pēdējā pilīte” izveidotājs Jānis Krīvēns. Viņa podkāsts šobrīd kļuvis par vienu no populārākajiem Latvijā, un, kā Jānis pats saka, atklāj nepopulārus viedokļus, kas parasti netiek atklāti pārrunāti. Podkāsta autors arī uzsver, ka, viņaprāt, daļai sabiedrības, kas vēlas redzēt vairāk brīvības un radošuma informatīvajā vidē, tradicionālos medijus gribas aizstāt ar ko jaunu un brīvākas formas, piemēram, podkāstiem.

Jānis uzskata, ka cilvēki šobrīd meklē alternatīvus viedokļu līderus un platformas, kas runā par viņiem interesantām lietām. ““Pēdējā pilīte” tika veidota, jo man bija vēlme radīt platformu, kurā ar dažādiem cilvēkiem varu runāt par visdažādākajām lietām. Kādreiz blogoju un rakstīju žurnālam, un tagad man ikdienā nedaudz pietrūka satura izveides. Podkāsts likās vienīgais loģiskais formāts, kādā to atsākt darīt, jo pats ilgstoši biju klausījies augstas kvalitātes ārzemju podkāstus un redzēju iespēju Latvijā radīt kaut ko vienlīdz kvalitatīvu un noderīgu,” par podkāsta izveidi stāsta Jānis Krīvēns.

Podkāstus īpaši ērti klausīties kļuvis arī tādēļ, ka šobrīd ir plaši pieejamas ierīces, kas nodrošina vienkāršu un pats galvenai – kvalitatīvu audio klausīšanos jebkādos apstākļos. “Piemēram, Huawei Freebuds 3 bezvadu austiņas ir veidotas, lai ļautu lietotājam izbaudīt mūziku, podkāstus vai citus audio ierakstus pilnīgi netraucēti un kvalitatīvi jebkurā vietā un laikā. Austiņu aktīvā trokšņu slāpēšanas tehnoloģija spēj atpazīt un novērst fona troksni. Līdz ar to, klausoties savu iemīļotāko podkāstu arī ļoti skaļā vidē sev apkārt, jebkuru ierakstā minēto frāzi varēs saklausīt kristāl skaidri, tādā veidā nepalaižot garām ne sekundi no interesantā ieraksta,” stāsta Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā Aleksandrs Jekimovs.

Virtuves tipa sarunas tavās austiņās

Podkāsts ir lielisks veids, kā aizņemtā ikdienā uzzināt ko jaunu vai interesējošu, neatceļot darāmos darbus vai citus plānus. Jānis Krīvēns uzskata, ka podkāsta mērķis ir informatīvi izklaidēt cilvēku. “Tam ir jābūt baudāmam un relaksējošam. Podkāstam ir jābūt kaut kam, ko ieslēdz fonā un klausies “virtuves tipa sarunu” – vienīgā atšķirība ir tāda, ka nevari šajā sarunā fiziski piedalīties,” uzskata Jānis.

“Pēdējā pilīte” veidotājs apgalvo, ka daudzi viņa podkāstu klausītāji labprātāk izvēlas raidījuma epizodes ieslēgt Youtube video formātā, kamēr vakarā relaksējas vai dara jebkādus darbus. “Tas arī veicina un labi atspoguļo mūsdienu cilvēka ieradumu maiņu,” papildina podkāstu autors.

Šādam dzīves ritmam pielāgojas arī tehnoloģiju ražotāji, aktīvi veidojot dažādus risinājumus ērtākām austiņām. “Huawei FreeBuds 3 ir teju nemanāmas, kad ievietotas ausī, jo tās ir nelielas, ērtas un ļoti labi ieguļ auss kanālā, pielāgojoties auss kanāla formai. Tās ir ideāls risinājums informācijas uzņemšanai tad, kad atrodaties kustībā, jo ļauj brīvi izbaudīt gan uzmundrinošu mūziku, gan aizraujošus podkāstus,“ pauž Aleksandrs Jekimovs.

Jaunā gada apņemšanās nereti saistās ar gadu mijas entuziasmu un tā strauju apsīkumu jau janvāra beigās. Taču podkāstu klausīšanās, kas viegli savienojama ar jebkādām ikdienas aktivitātēm, ir lieliska apņemšanās, kuru būs viegli realizēt un vērtīgi ieviest savā dzīvē, paplašinot redzesloku un iegūstot jaunas zināšanas.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar