Latvijas sievietes stiprina savas pozīcijas IT nozarē

Reaģējot uz Covid-19 pandēmijas radītajiem apstākļiem un pieaugošo bezdarbu, vairāk nekā 3700 Latvijas sieviešu, tai skaitā ārzemēs dzīvojošās, no dažādām nozarēm un pilsētām, ar un bez pieredzes tehnoloģiju jomā, iesaistījušās biedrības Riga TechGirls organizētās bezmaksas tiešsaistes izglītības programmā “Iepazīsti tehnoloģijas”. Programma organizēta, lai iedvesmotu un atbalstītu sievietes pārkvalifikācijai un darba uzsākšanai IT nozarē, kā arī veicinātu viņu tehnoloģiju prasmes, tādējādi stiprinot pozīcijas IT nozarē.  

 Izglītības programma “Iepazīsti tehnoloģijas” tapusi Women Go Tech ietvarā, kas paralēli norisinās arī Lietuvā. Programmas ietvaros vairāk nekā 50 lektori, no kuriem 80% bija sievietes, dalījās zināšanās par tādām tēmām kā karjeras uzsākšana IT jomā, populārākās tehnoloģiju jomas un prasmes, kas tām nepieciešamas, dizaina domāšana, ievads programmēšanā, tehnoloģiju jaunuzņēmumu veidošana, dati un biznesa analītika u. c. Programmas mērķis bija sniegt vispārīgu ieskatu tehnoloģiju nozarē, veicinot zināšanas par IT prasmēm kopumā un laužot stereotipu, ka IT ir tikai programmēšana.  

 Iespēja iegūt jaunas zināšanas, mentorings programmas absolventēm un sertifikāts par ieguldīto darbu – šādu piedāvājumu bija gatavas izmantot vairāk nekā 3700 dalībnieču no visdažādākajām nozarēm: skaistumkopšanas, farmācijas, medicīnas, finanšu sektora, izglītības un kultūras, nekustamo īpašumu un būvniecības nozares, mežzinībām, sociālās jomas, tirdzniecības, medijiem, personāla vadības, jurisprudences utt. Galvenokārt pieteikušās dalībnieces no Latvijas (3477), kā arī citām Eiropas valstīm. Visaktīvākās izrādījušās rīdzinieces (2869), taču piedalījušās sievietes arī no Liepājas, Jelgavas, Ventspils, Ogres, Cēsīm, Valmieras, Jūrmalas, Siguldas, Kuldīgas u. c. Lai arī programma lielākoties veidota kā atbalsts sievietēm, par kursu izrādījuši interesi arī vīrieši.  

 Vairums dalībnieču (44%) bijušas vecuma grupā no 26 līdz 35 gadiem, trešā daļa – vecumā no 36 līdz 45 gadiem, mazāk citās vecuma grupās. Savukārt 3% dalībnieču bijušas vecākas par 56 gadiem.  

“Patiesi priecē lielā atsaucība dažādās vecuma grupās un daudzveidīgā dalībnieču pieredze. Gandrīz ceturtā daļa jeb 23% dalībnieču apmācībām pieteikušās, jo grib mainīt nodarbošanos un saista savu nākotnes profesiju tieši ar tehnoloģijām. Tas nozīmē, ka sievietes apzinās – nekad nav par agru vai par vēlu sākt apgūt kaut ko jaunu un varbūt kardināli mainīt savu dzīvi. Savukārt daļai (19%) dalībnieču motivācija bijusi arī arvien pieaugošā interese par tendencēm un nākotnes prognozēm informācijas tehnoloģiju jomā. Lai arī kursa apguves laikā dalībnieces saskārušās ar dažādiem izaicinājumiem, piemēram, ikdienas pienākumu un vajadzību menedžments un nepilnvērtīgas terminoloģijas zināšanas, esam gandarītas, ka daudzas programmas dalībnieces ir guvušas iedvesmu un motivāciju turpmākām mācībām un darbībai tehnoloģiju jomā,” stāsta Riga TechGirls vadītāja Anna Andersone. 

No visām dalībniecēm programmu veiksmīgi nokārtojušas un sertifikātus saņems 1394 sievietes. 

 “Jau kādu laiku biju domājusi par to, ka mans darbs man vairs nesagādā prieku, bija vēlme attīstīties, augt, pielietot savas prasmes un enerģiju produktīvāk. Es īsti nezināju, ko vēlos, bet zināju, ka gribu, lai darbs man sniedz pievienoto vērtību, gandarījuma sajūtu, kad dari ko vērtīgu nevis vienkārši darīšanas pēc, bet lai būtu rezultāts. Jāatzīst, ka programma ir atvērusi pilnīgi citu, jaunu pasauli. Ļāva gūt ieskatu, kā darbojas dažādi uzņēmumi. Caur lekcijām iepazinu tik daudzas iedvesmojošas sievietes. Domāju, par to, kā programma izmainīja manu dzīvi, vislabāk varēs spriest pēc gada,” stāsta Mētra Aržanovska, kura pēc programmas pabeigšanas turpina mācības tehnoloģiju jomā. 

“Šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā un cenšos saprast, ko iesākt pēc tam, kad atvaļinājums būs beidzies. Lekcijas bija interesantas un iedvesmojošas, vēl neesmu pārliecināta, ka kaut ko kardināli mainīšu profesijas ziņā, bet pamazām saprotu, ka tehnoloģiju pasaule būs neizbēgama jebkurā arodā un nozarē, tāpēc ir vērts to papētīt dziļāk. Domāju, ka varētu iesaistīties būvniecības nozares digitalizācijā un atrast saistošus IT projektus arī savā nozarē,” atklāj Dārta Zariņa, kura līdz šim strādājusi ceļu projektēšanā, un norāda, ka tehnoloģiju joma tagad šķiet daudz aizraujošāka. 

“Jau pāris gadus mani urdīja doma pamēģināt programmēt. Varbūt tāpēc, ka bija tāds stereotips, ka to spēj tikai džeki, kuri ir izcilnieki fizikā un jau visu bērnību pavadījuši pie datora. Neesmu ne pirmais, ne otrais, ne trešais variants. Ja, iesākot kursu, man pat nebija sapratnes, kādas ir front-end un back-end programmētāja atšķirības, tad tagad tā šķiet pašsaprotama lieta! Bet lielākā vērtība noteikti bija pieredzes stāsti no profesionāļiem – daudzas lietas, kurās lektori dalījās ar mums par velti, esmu mācījusies biznesa semināros, maksājot lielu naudu. Tāpēc ļoti, ļoti novērtēju, ka katrs runātājs no sirds centās dot labākos padomus!” atzīst Kristīne Tāluma, kura iepriekš ieguvusi jurista izglītību un atklāj, ka programmas apguve bijusi lieliska iespēja iegūt jaunas zināšanas un prasmes. 

Riga TechGirls pārstāvji norāda, ka arī nākamgad ikvienai sievietei būs iespēja pieteikties izglītības programmai “Iepazīsti tehnoloģijas”. Savukārt līdz šā gada 18. novembrim izsludināta pieteikšanās mentoru programmai interneta vietnē  ej.uz/rtg_mentee, kas sniegs iespēju saņemt vietējā vai starptautiskā mentora atbalstu, tīkloties un veidot sadarbības grupas ar citām mentoru programmas dalībniecēm, kā arī iegūt plašākas zināšanas par dažādām tēmām un jomām. Mentoru programma atvērta ikvienai sievietei, bet papildu priekšrocība ir izglītības programmas “Iepazīsti tehnoloģijas” absolventēm, kuras ieguvušas sertifikātu. Tāpat aicināti pieteikties arī mentori: ej.uz/rtg_mentor.  

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar