Jaunākā pircēju tendence – viedās aproces. Kāpēc tās ir tik populāras?

Nēsājamās ierīces ir piedzīvojušas īstu uzplaukumu – statistikas dati liecina, ka tuvāko piecu gadu laikā fitnesa ierīču veidotie ieņēmumi teju divkāršosies, tendencei turpinot augt arī turpmākos gadus. Pēc Fortune Business Insights datiem gandrīz pusi jeb 43,3% tirgus daļas* 2020. gadā ieņēma tieši viedās jeb fitnesa aproces. Par to, kādēļ fitnesa aproces ir guvušas tik lielu popularitāti, kam cilvēki izmanto fitnesa aproces visbiežāk un kādas funkcijas ir visvairāk pieprasītas lietotāju vidū, atklāj tehnoloģiju uzņēmuma Huawei eksperts.

Protams, nosaukums “fitnesa aproces” jau norāda uz primāro ierīces mērķi – palīdzēt lietotājam sekot līdzi treniņu rezultātiem, taču statistikas dati liecina, ka arvien biežāk šīs ierīces tiek izmantotas arī citiem mērķiem. Lielākā daļa lietotāju jeb 43% izmanto viedās aproces tieši skriešanas laikā, kam seko dažādi citi sporta veidi, kā, piemēram, peldēšana, airēšana un braukšana ar velosipēdu. Taču dati parāda arī to, ka lietotāji neizmanto fitnesa aproces vien sportisko aktivitāšu fiksēšanai, bet palielinās to lietotāju skaits, kas nēsājamās ierīcēs izmanto tādas papildfunkcijas, kā sirdsdarbības ritma un miega kvalitātes pārraudzīšana.

“Pandēmijas iespaidā fitnesa datu pārraudzīšanai domātas ierīces ir piedzīvojušas neredzētu uzplaukumu. Cilvēki ne tikai sākuši pievērst pastiprinātu uzmanību savai sportiskajai sagatavotībai, bet arī saviem veselības rādītājiem, tāpēc vēlme sasniegumu un vispārējā veselības stāvokļa datus redzēt viegli saprotamā formātā ir tikai loģisks lēmums. Jo tieši viedās aproces ir izvirzījušās līderos izdevīgās cenas un kompaktā izmēra dēļ,” skaidro Aleksandrs Jekimovs, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Palīgs efektīvākiem treniņiem

Sākotnēji fitnesa aproces varēja uzrādīt lietotāja datus tikai savienojot tās ar viedtālruni vai klēpjdatoru, jo pirmajās versijās nebija tik lielu un pārskatāmu ekrānu, kas varētu uzreiz atspoguļot lietotāja datus. Taču mūsdienās fitnesa aproces ir transformējušās viedajās aprocēs, kas ļauj lietotājam apskatīt savus datus reālajā laikā, tādējādi nodrošinot efektīvāku treniņu gaitu.

“Skārienjutīgie ekrāni nenoliedzami ir snieguši patiesu komfortu lielākajiem sporta entuziastiem un arī iesācējiem, jo dati par lietotāja sadedzinātajām kalorijām vai sirdsritma ātrumu ātrāk sasniedz pašu ierīces lietotāju. Skārienjutīgā ekrāna iekļaušana aproces korpusā ir sniegusi arī papildu vietu tālākai ierīces attīstībai. Jaunākie viedo aproču modeļi piedāvā uzstādīt konkrētu treniņa režīmu un daži no jaunajiem modeļiem paši automātiski atpazīst dažādus treniņu režīmus un nosūta lietotājam paziņojumu par treniņa sākumu – lietotājs var uzsākt ikrīta krosu bez papildu iestatījumu uzstādīšanas. Aktīva dzīvesveida piekritējiem būtiski svarīgi ir viedo aproču darbības laiks, tāpēc izstrādātāji īpaši piedomā pie akumulatora ietilpības, piemēram, Huawei Band 6 darbības laiks sasniedz līdz divām nedēļām, tādējādi nodrošinot lietotājus ar precīzu treniņu analīzi jebkurā laikā,” stāsta eksperts.

Savukārt, sportistiem tik būtiskā sirdsritma monitorēšana treniņu laikā palīdz ierīces lietotājam efektīvāk un veselīgāk nodoties sportiskajām aktivitātēm – ja lietotāja sirdsritms ir pārāk augsts, ierīce par to paziņo, neļaujot pārsniegt fiziskās spējas, tādējādi pasargājot no pārpūles un parūpējoties par to, lai treniņš ir efektīvs.

Veselības dati reālajā laikā

Jau minētā sirdsritma monitorēšana noder ne tikai sportistiem, bet arī vecāka gadagājuma cilvēkiem, kam ir svarīgi sekot līdzi savam veselības stāvoklim. Taču tā nebūt nav vienīgā funkcija, kas ir iestrādāta vizuāli nelielajā fitnesa aprocē.

“Tādas funkcijas, kā skābekļa piesātinājuma līmenis asinīs, miega kvalitātes un stresa uzraudzība palīdz lietotājiem jebkurā vecumā sekot līdzi saviem veselības rādītājiem un priekšlaicīgi konstatēt, kad kāds no rādītājiem varētu būt ārpus normas. Šādas funkcijas vienkopus piedāvā dažādi ražotāji, piemēram, iepriekš minētā fitnesa aproce Huawei Band 6 SpO2 jeb skābekļa piesātinājuma līmeņa uzraudzību asinīs spēj nodrošināt 24 stundas diennaktī. Ja skābekļa līmenis būs nokrities zem pieļaujamā līmeņa, ierīce brīdinās lietotāju ar vibrācijas signālu, lai veiktu nepieciešamās darbības līmeņa normalizācijai,” informē A. Jekimovs.

Uzticams asistents sievietēm

Fitnesa aproces būs uzticams ikdienas palīgs arī sievietēm, jo, līdzīgi kā viedtālruņos lejupielādējamajās lietotnēs, var uzraudzīt menstruālo ciklu. Jaunākajās viedajās aprocēs ir iestrādāta jau gatava uzraudzības funkcija bez nepieciešamības lejupielādēt papildu lietojumprogrammas no lietotņu veikaliem, kas padara cikla uzraudzīšanu daudz vienkāršāku un parocīgāku. Bieži vien viedtālruņos pieejamajās lietotnēs tiek regulāri aizmirsts ievadīt aktuālos datus, bet ar viedo aproci turpat uz rokas process ir ātrāks un ērtāks, tādējādi nodrošinot lietotāju ar precīzākām veselības prognozēm.

Viedā aproce ļauj lietotājam ērtāk ievadīt aktuālos ikmēneša datus par uzņemtā ēdiena daudzumu un to uzturvielu sastāvu, grūtniecības plānu, fiziskajām aktivitātēm, miegu un citiem faktoriem, kas var ietekmēt menstruālā cikla regularitāti un ilgumu. Ierīce lielāko daļu no šiem datiem jau automātiski nolasa pēc lietotāja uzstādījumiem, tāpēc arī nebūs atsevišķi jāvelta laiks, tos pašus datus pārrakstot no jauna menstruālā cikla uzraudzības lietotnē, jo ierīce tos automātiski sinhronizēs.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar