Ieteikumi jutīgas ādas kopšanai ziemā

Ziema ir izaicinājumu laiks jutīgas un sausas ādas kopšanā. Aukstais periods ietver sevī dažādus ādai nelabvēlīgus faktorus, piemēram, skarbākus laikapstākļus, iekštelpu apkuri, kā arī karstās vannas un dušas, kas gandrīz jebkuru ādas tipu padara jutīgāku un sausāku. Savukārt sausa un īpaši jutīga āda, ja tā netiek īpaši kopta, var kļūt vēl apsārtušāka, sausāka, sākt sprēgāt un pat iekaist. Kā atpazīt jutīgas ādas pazīmes un kā to pareizi kopt ziemas laikā? Konsultē BENU Aptiekas farmaceite Liene Graudiņa.

Kā atpazīt jutīgu ādu?

Farmaceite L. Graudiņa skaidro, ka jutīga āda pārsvarā ir pašdiagnosticējams stāvoklis un var gadīties, ka redzamu pazīmju nemaz nav, bet ir tikai sajūtas. Ādai saskaroties ar kādu no provocējošajiem faktoriem (tai skaitā ar aukstumu un karstumu, psihoemocionālo spriedzi), var būt sekojoši simptomi: nieze, diskomforts, tirpšana, dedzināšanas, karstuma vai velkoša sajūta, kā arī sāpes, karstuma viļņi, kņudēšana vai arī duroša sajūta. Kā viena no galvenajām vizuālajām pazīmēm ir ādas apsārtuma veidošanās uzreiz vai kādu laiku pēc kontakta ar provocējošo faktoru.

Lai arī šo jutīgo ādas stāvokli varam pamanīt paši, tomēr ieteicamāk būtu doties uz konsultāciju pie dermatologa un pārliecināties par to, kāds ir jūsu ādas tips un stāvoklis. Zināšanas par savu ādas tipu un stāvokli palīdzēs daudz atbilstošāk izvēlēties jums piemērotākos ādas kopšanas līdzekļus un sasniegt labākus rezultātus.

Jutīgas sejas ādas kopšana ziemā

Sejas ādas kopšana ziemas laikā nedaudz atšķiras no tā, kāda tā ir gada siltajā laikā, stāsta farmaceite. Šajā periodā ir jāizvēlas maigāki ikdienā lietojamie sejas attīrošie līdzekļi, kā arī jāizvairās no ļoti abrazīviem skrubjiem un spēcīgiem mājas apstākļos lietojamiem pīlingiem, jo tie radīs ādai papildu kairinājumu. Ierastos krēmus var nomainīt pret barojošākiem, lai atbalstītu ādas dabīgo lipīdu aizsargbarjeru. Papildus var izvēlēties ādu nomierinošus vai mitrinošus serumus, kas sniegs ādai vairāk komforta. Vienu līdz divas reizes nedēļā var uzklāt nomierinošu, mitrinošu vai barojošu masku.

Lai nomierinātu sakairinātu ādu, var izmantot arī termālo vai celulāro ūdeni. Taču der atcerēties, ka ziemas laikā to var izmantot vien iekštelpās, uzsver farmaceite L. Graudiņa. Pirms došanās ārā var uzklāt tā saucamos Cold krēmus, kas sniegs ādai papildu aizsardzību pret nelabvēlīgajiem laikapstākļiem.

Jutīgas ķermeņa ādas kopšana ziemā

Mūsu ķermeņa āda bieži vien nav tik prasīga kā mūsu sejas ādas, līdz ar to tās kopšana ir nedaudz vienkāršāka, saka farmaceite. Svarīgākais, kas būtu jāatceras, ir izvairīties vai pēc iespējas samazināt biežumu, ar kādu dodaties karstās dušās vai vannās. Karstais ūdens paplašina poras un veicina ādā esošā mitruma iztvaikošanu, līdz ar to rodas velkošas ādas sajūta un āda pati par sevi kļūst sausāka un kairinātāka. Tāpēc ir svarīgi pēc mazgāšanās lietot kādu ādu mitrinošu vai barojošu ķermeņa krēmu. Ja āda ir īpaši jutīga, vēlams izvēlēties ķermeņa kopšanas krēmu, kas satur sastāvdaļas, kuras spēj arī nomierināt sakairinātu ādu. Ziemas laikā var nomainīt arī savu ierasto dušas želeju pret citiem attīrošajiem līdzekļiem, piemēram, dušas krēmu vai eļļu, kas paredzēti sausas un jutīgas ādas īpašniekiem. Šie līdzekļi maigi attīrīs ādu, to lieki nekairinot, pasargās ādas lipīdu slāni un nedaudz nomierinās jau tā īpaši kairinātu ādu.

Rūpīga kopšana ziemas laikā ir vajadzīga arī mūsu roku ādai, jo tā, neskaitot sejas ādu, ir visvairāk pakļauta nelabvēlīgo laikapstākļu iedarbībai, kas traumē mūsu ādas dabīgo aizsargbarjeru, līdz ar to, sākoties aukstajam laikam, tieši roku āda biežāk kļūst sausa, niezoša un pat var sākt sprēgāt. Lai parūpētos par mūsu roku ādu ziemas laikā, ir jāizvēlas barojošāki un ādas barjeru atjaunojoši roku krēmi, kā arī nevajag aizmirst par cimdiem, kas mehāniski aizsargās mūsu roku ādu.

Izplatītākās kļūdas ādas kopšanā

Visizplatītākā kļūda neatkarīgi no gadalaika ir savas ādas tipam un stāvoklim nepiemērotu kopjošo produktu lietošana, uzsver farmaceite.

Ziemas laikā jo īpaši jāuzmanās, lai pārmērīgi neattīrītu ādu, jo ādas dabīgā aizsargbarjera pret nelabvēlīgajiem laikapstākļiem ir tās lipīdu slānis. Tāpēc arī būtu jāizvairās ziemas laikā lietot ļoti abrazīvus skrubjus un pīlingus, lai papildus netraumētu un nekairinātu mūsu ādu.

Tāpat ziemas laikā svarīga ir ādas mitrināšana, taču nav vēlams uzklāt mitrinošo krēmu tieši pirms došanās ārā. Tas nav vēlams, lai izvairītos no mitrinošo krēmu sastāvdaļu sasalšanas uz sejas, kas var traumēt ādas šūnas. Tāpēc mitrinošie krēmi ziemā ir jāuzklāj vismaz 30 minūtes pirms došanās ārpus telpām.

Kas patiks un kas nepatiks jutīgai ādai

Jutīgas ādas īpašniekiem būtu jāizvairās no ikdienā lietojamajiem kopšanas līdzekļiem, kuru sastāvā ir AHA (alfa-hidroksiskābes) un BHA (beta-hidroksiskābes), jo tās var radīt papildu kairinājumu un veicināt ādas apsārtuma veidošanos, iesaka L. Graudiņa. Būtu vēlams izvairīties arī no līdzekļiem, kuru sastāvā ir parabēni un smaržvielas. Tomēr kopumā līdzekļu sastāvdaļas, kas nebūtu ieteicamas, var variēt un katram būt individuālas, jo katram var būt citādāka jutība pret kādu no līdzekļa sastāvdaļām. Tāpēc, ja ir iespēja, būtu vēlams vispirms līdzekli uz savas ādas pamēģināt mazā daudzumā, lai saprastu, vai tas nerada papildu kairinājumu ādai.

Izvēloties līdzekļus jutīgas ādas kopšanai, ir būtiski pievērst uzmanību, lai tie uzlabotu ādas tolerances slieksni, mazinātu neirogēno iekaisumu, atjaunotu ādas barjerfunkciju, mitrinātu un būtu hipoalerģiski. Tāpat jutīgas ādas īpašniekiem ir īpaši būtiski lietot SPF saturošu līdzekļus arī ziemā. Šajā laikā būtu ieteicami līdzekļi ar SPF 30, bet vasaras laikā – ar SPF 50+.

Uztura nozīme

Lai pilnvērtīgāk parūpētos par savu ādu un tā izskatītos veselīga, noteikti jāpiedomā ne vien pie pareizas kopšanas, bet arī pie sabalansēta uztura un visu nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu uzņemšanas, uzsver farmaceite. Vitamīni un minerālvielas, kas palīdzēs uzlabot mūsu ādas stāvokli, ir: A, E, D, C un B vitamīni, kā arī tādas minerālvielas kā selēns, cinks un dzelzs. Arī līdzekļi, kas satur Omega-3, Omega-6 un Omega-9, var palīdzēt uzlabot mūsu ādas stāvokli un ne tikai. Būtu vēlams arī samazināt rafinētā cukura lietošanu ikdienā, jo ir pierādījies, ka cukurs ir novecošanu visvairāk veicinošais produkts, kā arī tas iesaistās papildu procesos, kas organismā pastāvīgi uztur iekaisuma procesus, līdz ar to radot papildu ādas problēmas.

Tāpat atcerieties par pietiekamu ūdens uzņemšanu ikdienā, veselīgu un pilnvērtīgu miegu, kā arī stresa līmeņa samazināšanu.

Lai skaista un veselīga āda!

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar