Bērnu slimnīcas Mātes piena banka aicina pieteikties jaunas donores

Jau gandrīz divus gadus Bērnu slimnīcā darbojas Mātes piena banka. Pateicoties donoru saziedotajam, jau 45 mazuļi Bērnu slimnīcas jaundzimušo nodaļās ir saņēmuši 125 litru piena. Taču laiks, kamēr jaunās māmiņas var ziedot savu pienu, nav ilgs, tāpēc šobrīd vajadzīgas jaunas donores, kuras dzīvo ne tālāk kā aptuveni 20 kilometru attālumā no Bērnu slimnīcas Vienības gatvē 45.

Ideālā situācija būtu, ja visi mazuļi saņemtu mātes pienu un, ja kādam no jaundzimušajiem, kas nonākuši Bērnu slimnīcā, dažādu iemeslu nebūtu pieejams savas mammas piens, tiktu donoru saziedotais. Taču katras piena pudelītes sagatavošana prasa ļoti lielu darbu, tāpēc šo pieniņu dod tiem, kam tas visvairāk nepieciešams. Prasības pret donoru mātes piena drošumu ir ļoti augstas, Mātes piena bankā ir jābūt detalizētai informācijai par katru pudelīti.

Taču svarīgākais ir tas, lai šis saziedotais pieniņš būtu pieejams. Ar Bērnu slimnīcas Mātes piena banku  sadarbojas donores, kuras ir gatavas brīvprātīgi ziedot savu pienu pietiekamā daudzumā, nodrošinot visas stingrās prasības par piena atslaukšanu un uzglabāšanu. Liels paldies visām jaunajām māmiņām, kuras pieteikušās, izsakot vēlmi kļūt par piena donorēm. Bērnu slimnīcas speciālistes nedēļas laikā pēc pieteikšanās sazvanās un pēc tam tiekas ar katru no māmiņām, lai visu sīki izskaidrotu pirms tiek noslēgts sadarbības līgums. Līdz šim sadarbība ir uzsākta ar 48 jaunajām māmiņām.

“Vislabāk, ja jaunajām māmiņām, kuras Bērnu slimnīcā ir nodaļās kopā ar jaundzimušajiem, izdodas atjaunot sava piena veidošanos. Bet daudziem jaundzimušajiem dodam donoru mammas pienu, kas samazinājis smagas zarnu iekaisuma slimības jeb nekrotiskā enterokolīta biežumu priekšlaikus dzimušajiem, šādi nosargājot viņu trauslo veselību. Tāpēc donoru mammu piens ir tik svarīgs, ka droši varam teikt – tas ir zelta vērtē,” norāda Elza Salputra, Mātes piena bankas ārste, Bērnu slimnīcas neonatoloģe.

Mātes piena donorēm pēc pieteikšanās būs nepieciešams veikt dažas analīzes, kā arī atbraukt uz interviju Bērnu slimnīcā. Tā kā arī piena pārvadāšana ir stingri reglamentēta, jāraugās, lai jaunā māmiņa dzīvo ne tālāk kā aptuveni 20 kilometru attālumā no Bērnu slimnīcas Vienības gatvē 45.

Vairāk informācijas un pieteikšanās anketa: pienabanka.bkus.lv

Neskaidrību gadījumā var rakstīt: piena.banka@bkus.lv 

Latvijā pirmā Mātes piena banka tika izveidota, pateicoties ziedotāju atbalstam vairāk nekā 150 000 eiro apmērā un Bērnu slimnīcas ieguldījumam. Mātes piena bankas ikgadējo uzturēšanu nodrošina Veselības ministrijas un Nacionālā veselības dienesta finansējums, bet donorēm, kuras gatavas dalīties ar savu pienu, tas ir brīvprātīgs darbs bez atalgojuma naudas izteiksmē.

Kas jāapsver, ja ir aicinājums kļūt par mātes piena donori?

Par mātes piena donorēm aicinātas kļūt jaunās māmiņas, kuras veiksmīgi zīda savus mazuļus un plāno to turpināt vēl vismaz vairākus mēnešus. Sīkāk jāapsver vairāki kritēriji.

1) Piena apjoms. Piena apjomam jābūt pietiekamam, lai paēdinātu savu bērniņu (bērnam jābūt ar labu svara dinamiku), bet pāri jāpaliek vismaz 100 ml dienā. Laktācija pirmo nedēļu laikā ir mainīga, tāpēc vislabāk lēmumu par piena ziedošanu pieņemt no bērniņa četru nedēļu vecuma, kad tā stabilizējas. Lai saprastu, vai patiesi dienā ir vismaz 100 ml, kurus varētu ziedot, aicinām donores pirms pieteikuma anketas izpildīšanas, “izmēģinājuma periodā” noslaukt 100 ml pieniņa vienā vai divās reizēs. Tas gan palīdzēs apjaust piena apjomu, gan sagatavos donori atbildīgajam darbam, kas prasa precizitāti un rutīnas ievērošanu.

2) Zīdīšanas ilgums. Mazajiem Bērnu slimnīcas pacientiem, kas pienu saņems, ļoti svarīgs ir piena sastāvs. Mātes piens visvērtīgākais ir pirmajos laktācijas mēnešos, tāpēc vislabāk par donori kļūt tieši pirmajos trīs mēnešos pēc dzemdībām. Atteikumu var saņemt potenciālā donore, kuras bērnam jau tuvojas gads, jo tad piena sastāvs ir izmainījies (tas joprojām ir ļoti labs savam bērnam, bet tam ir pārāk zems olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu un kaloriju saturs priekšlaikus dzimušiem mazuļiem). Jo agrāk tiek pieņemts lēmums par piena ziedošanu, jo labāk!

3) Māmiņas veselības stāvoklis. Potenciālajām donorēm nedrīkst būt kaitīgie ieradumi (smēķēšana, pārmērīga alkohola lietošana). Nedrīkstētu būt hroniskas slimības, kas pieprasa zāļu lietošanu. Taču ir konkrētas slimības un medikamenti, kuras neietekmē piena kvalitāti, tāpēc aicinām jaunās māmiņas pieteikties, lai sarunas laikā ar potenciālo donori izrunātu atbilstību šim uzdevumam.

4) Dzīvesvieta. Lai kontrolētu apstākļus, kādos piens tiek transportēts, Bērnu slimnīca uzņemas piena ziedojuma pārvešanu no donores mājām. Šābrīža iespējas ļauj to darīt tikai aptuveni 20 km rādiusā no Mātes piena bankas atrašanās vietas Vienības gatvē 45, Rīgā.

TOP Komentāri

avatar