Darbspējīgos pacientus dzen invaliditātē

Latvijas slimnīcas saņēmušas Nacionālā veselības dienesta vēstuli ar brīdinājumu, ka līdz 1.jūlijam beigsies valsts finansējums pacientiem prognozējamās invaliditātes novēršanai. Tas nozīmē, ka personām darbspējīgā vecumā, kas saņem veselības aprūpes pakalpojumus ar mērķi novērst invaliditātes iestāšanos, šie pakalpojumi pēc 1.jūlija no valsts puses vairs netiks apmaksāti.

Valsts šiem pacientiem apmaksāja medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus pēc dažādām saslimšanām, tai skaitā pēc insulta un kardioķirurģiskajām operācijām, sedza ķirurģiskos vai rehabilitācijas pakalpojumus personām ar traumām, izgulējumiem, apdegumiem, apsaldējumiem un atsevišķām patoloģijām, nodrošināja invazīvās kardioloģijas pakalpojumus pacientiem pēc infarkta un ķirurģiskos pakalpojumus personām, kurām draud aklums. Šogad šo pakalpojumu apmaksai tika piešķirts finansējums 394 tūkstošu eiro apjomā, kas šobrīd jau ir praktiski apgūts. Tagad šie cilvēki tiks pakļauti invaliditātes riskam, proti, viņi nevarēs atgūt darbaspējas, kas valstij prasīs lielākas sociālās izmaksas.

Latvijas Slimnīcu biedrība uzskata, ka valdībai būtu steidzami jāpieņem lēmums vai darbaspējīgi cilvēki mums Latvijā ir vajadzīgi, un ja ir, tad jāmeklē papildus finansējums veselības aprūpei, lai cilvēki pēc saslimšanām un traumām varētu atsākt strādāt, uzturot sevi un savas ģimenes un maksājot nodokļus valsts budžetā.

Informāciju sagatavoja Latvijas Slimnīcu biedrība

TOP Komentāri

avatar