Bērnu slimnīcas jaunās ēkas pamatos iemūrēts vēstījums nākamajām paaudzēm

Šodien, 12. aprīlī, Bērnu slimnīcas ēkas, kurā atradīsies Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa un Ambulatorais veselības centrs, pamatos svinīgi tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Ar kopējo telpu platību 7962,2 m2, šī būs lielākā no jaunajām ēkām, kuras tiek būvētas Bērnu slimnīcas teritorijā, lai izveidotu mūsdienīgu, pacientiem un viņu ģimenēm draudzīgu vidi. Plānots, ka šajā ēkā pacientus sāks uzņemt 2024. gada pirmajā pusē.

Bērnu slimnīcā mērķtiecīgi tiek uzlabota pacientu pieredze un atbilstība pieaugošajām epidemioloģiskās drošības prasībām, kuras Covid-19 pandēmijas laikā iezīmēja trūkumus agrāk projektētajās slimnīcas ēkās.

Bērnu slimnīcā pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības katru dienu vēršas 150-200 bērnu. Nākamgad Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa, kura šobrīd strādā pagaidu telpās, pacientus uzņems jaunās, plašās, epidemioloģiski drošās un pārdomāti projektētās telpās 2 627 m2 platībā. Nodaļa atradīsies jaunajā ēkā, kuras pamatos 12.04.2023. tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Jaunās ēkas lielākā daļa – 5310 m2 – iedalīta Ambulatorajam veselības centram, kas paplašinās iespējas integrēt ārstniecības procesu, mazinot nepieciešamību bērniem ārstēties stacionārā.

“Lai uzlabotu pacientu pieredzi, radītu patīkamu un mūsdienīgu vidi, kas palīdz atveseļoties, Bērnu slimnīcā šobrīd būvniecības un rekonstrukcijas darbi vienlaikus notiek vairākos objektos, no kuriem divi ir ļoti apjomīgi – 2023. gada beigās durvis vērs Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs, bet 2024. gadā – šī ēka, kurā ne tikai sniegsim neatliekamo medicīnisko palīdzību un ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus, bet arī nodrošināsim zināšanu pārnesi profesionāļiem,“ stāsta Valts Ābols, Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs.

“Šodienas svinīgais pasākums, kura laikā iemūrēta laika kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, ir vēsturisks notikums – apliecinājums vērienīgiem Bērnu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanas darbiem, kuru rezultātā pacientiem būs jaunās iespējas, kas ir nenovērtējams ieguvums pacientu pieredzes labā. Ieguldījums jaunas vides veidošanā neapšaubāmi palīdzēs stiprināt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas darbinieku ikdienu, lai ārsti un medicīnas darbinieki vēl labāk varētu pildīt savu galveno uzdevumu un misiju – ārstēt, aprūpēt, mācīt un iedvesmot, lai bērniem būtu veselīgāka un iespējami pilnvērtīgāka dzīve,” novēl Ilze Ortveina, Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļai būs atsevišķa ieeja un reģistratūra, tiks izbūvēts piebraucamais ceļš Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta automašīnām. Nodaļā būs 31 vienvietīga palāta, tajā skaitā – 2 intensīvās terapijas palātas. 10 palātas būs paredzētas pacientiem ar infekciju slimībām, 2 – pacientiem ar bīstamām infekcijām. Pie nodaļas durvīm un telpās pacientus sagaidīs izvēlētais simbols – zilā dzērve.

Ēkas otru lielo ieeju pieskatīs sarkanais briedis – Ambulatorā veselības centra simbols. Pacientiem, kuri ieradušies saņemt plānveida ambulatoros pakalpojumus, būs izbūvēta atsevišķa ieeja, viņus sagaidīs vienotā reģistratūrā, būs pieejamas 84 telpas vizītēm, procedūrām un izmeklējumiem, kā arī rotaļu un atpūtas zonas. Izmeklējumi un procedūras, kuras nepieciešamas arī stacionāra pacientiem, notiks jaunās ēkas pirmajā stāvā, kurš pa gaiteņiem būs savienots ar citiem Bērnu slimnīcas korpusiem.

“Visās attīstītajās valstīs veselības aprūpe virzās uz ambulatoro pakalpojumu klāsta paplašināšanu un pilnveidošanu, kuru nodrošina augsti kvalificēti slimnīcas speciālisti. 2022. gadā Bērnu slimnīcā ambulatoro vizīšu un izmeklējumu skaits kopumā bija gandrīz 400 000 un pieprasījums arvien pieaug. Mainījies skatu punkts, kā raugāmies uz pacientu, cenšoties viņam palīdzēt visdraudzīgākajā un ērtākajā veidā. Bērnu slimnīcā strādā daudz speciālistu, un, skatoties nākotnē, lai nodrošinātu telpas, kur viņi varētu sniegt ambulatorās konsultācijas, bija jābūvē jauna ēka ar jaunu koncepciju un vērienu,” skaidro Irina Ošeniece, Bērnu slimnīcas Ambulatorās veselības aprūpes daļas vadītāja.

“Bērnu slimnīca nacionālā mērogā sniedz augstvērtīgus un kvalitatīvus bērnu veselības aprūpes pakalpojumus. Ir pienācis laiks, kad nozīmīgajam saturam Bērnu slimnīcas ēkās arī arhitektūrai un dizainam ir jāsniedz atbilstošs ietvars,” atzīst Mārtiņš Ošāns, SIA “MARK arhitekti” vadošais аrhitekts, valdes loceklis.

“Šīs ēkas būvniecība ir sarežģīta, jo ir jānodrošina visu esošo inženiertīklu pārcelšana, nepārtraucot citu slimnīcas korpusu darbību, lai nevienu dienu netiktu traucēti Bērnu slimnīcas pacienti. Mēs, būvnieki, pret to izturamies ar lielu pietāti un atbildību,” stāsta Kārlis Balgalvis, SIA “Arčers” valdes priekšsēdētājs.

“Kapsulas iemūrēšana ēkas pamatos tiek dēvēta arī par pamatakmens ielikšanu – tā ir simboliska darbība, kas padara mūs, visus iesaistītos, vēl lielākā mēra atbildīgus par to, cik labi šī būve kalpos veselības uzlabošanā mūsu nākamajām paaudzēm –  Latvijas sabiedrībai, kuru veidos šodienas bērni un viņu pēcnācēji,” uzsver Valts Ābols.

Kopējais projekta finansējums ir 25 271 143 EUR (ieskaitot PVN), no kura 10 200 000 EUR (ieskaitot PVN) ir Eiropas Reģionālas attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētā projekta “VSIA „Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” veselības aprūpes infrastruktūras attīstība”  atbalsts un 14 977 343 EUR (ieskaitot PVN) ir Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda projekta “VSIA “Bērnu klīniskā universitātes slimnīca” integrētās veselības aprūpes sistēmas attīstība” atbalsts.

Ēku rekonstrukcija un būvniecība, kā arī teritorijas labiekārtošana ir daļa no vērienīgiem Bērnu slimnīcas infrastruktūras uzlabošanas darbiem, kuru mērķis ir mūsdienīgas un pacientiem draudzīgas vides radīšana. 2021. un 2022. gadā pēc rekonstrukcijas atvērts Rehabilitācijas centrs un Dienas stacionārs. 2023. gadā durvis vērusi rekonstruētā Administrācijas ēka, tās vēl vērs Bērna māja, jaunās Paliatīvā aprūpes dienesta telpas, izbūvētais Epilepsijas un miega medicīnas centrs un jaunā ēkā – Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs. Konceptu un projektēšanas līmenī aprises veidojas Veselības aprūpes attīstības centram, Pediatrijas un Aptiekas mājai un Agrīnas intervences centram bērniem ar neirālās attīstības traucējumiem. Infrastruktūras darbi tiek finansēti no vairākiem finanšu avotiem ar ERAF, ES Atveseļošanas fonda, un – Bērna mājas projekta īstenošanai – ar EEZ grantu 2014. –2021. gada perioda programmas “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” atbalstu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar