Atvadīšanās no Jāņa Zirņa notiks 7. decembrī

Atvadīšanās no mūžībā aizgājušā diriģenta Jāņa Zirņa (1944 – 2023) notiks 2023. gada 7. decembrī laikā no plkst. 12.00 līdz 14.00 Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē mācītāja Ivara Jēkabsona vadībā.

Respektējot piederīgo vēlmi, aicinām nenest vainagus. Atvadīšanās laikā būs iespēja kopīgi kavēties domās un muzikālos priekšnesumos, tā godājot Jāņa Zirņa piemiņu. Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Latvijas diriģentu saime, Dziesmu un deju svētku kopiena izsaka visdziļāko līdzjūtību Jāņa Zirņa tuviniekiem, draugiem un talanta pielūdzējiem.

Jānis Zirnis (01.03.1944. – 02.12.2023.) mācījies Staiceles pamatskolā, pēc tam Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas Kordiriģēšanas nodaļā. Jau tolaik jaunā mākslinieka intereses bija vispusīgas – mūziķis iemācījies spēlēt trompeti, klarneti, saksofonu, un Cēsu simfoniskajā orķestrī spēlējis sitaminstrumentus. 

Studējis Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Kordiriģēšanas nodaļā, vēlāk absolvējis Simfoniskā orķestra un operas diriģēšanas klasi, bet 2004. gadā ieguvis maģistra grādu mūzikā. Paralēli spēlējis saksofonu Latvijas Radio un televīzijas vieglās mūzikas orķestrī. 

Jau vidusskolas gados sācis strādāt ar savu pirmo kolektīvu – Kūduma ciema jaukto kori. Studiju laikā darbojies dažādos koros kā kormeistars, nozīmīgu pieredzi guvis būdams otrais diriģents Haralda Medņa vadītajā korī “Skaņupe”. Vadījis Madonas rajona skolotāju kori, ilggadējs sieviešu kora “Ausma” mākslinieciskais vadītājs, jauktā kora “Ogre” un Dobeles rajona skolotāju kora “Sidrabe” mākslinieciskais vadītājs. Kopš 2012.gada diriģenta pārziņā bija arī Auces jauktais koris. Visi Jāņa Zirņa vadītie kolektīvi vienmēr bijuši Latvijas labāko koru vidū un sasnieguši ievērojamus panākumus konkursos un festivālos.

Kopš 1990. gada – Vispārējo latviešu Dziesmu un deju svētku virsdiriģents, 2018.gada svētkos ieguvis Goda virsdiriģenta titulu. 

Savas zināšanas topošajiem diriģentiem nodevis tālāk, strādājot Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur bijis mācībspēks un Mūzikas pedagoģijas katedras vadītājs, kā arī mācību koru un studentu simfoniskā orķestra diriģents.

Paralēli Jānis Zirnis strādājis arī ar profesionālajiem kolektīviem, bijis Latvijas Radio simfoniskā orķestra galvenā diriģenta asistents un otrais diriģents, kā arī Latvijas Nacionālās operas galvenais kormeistars un diriģents.

2008.gadā par ilggadēju un panākumiem bagātu darbību Latvijas koru kultūras pilnveidošanā un popularizēšanā saņēmis augstāko valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar