Atjaunota Latvijas neatkarības cīņu piemiņas vieta Bumbu kalnā

Rīgas pieminekļu aģentūra restaurējusi piemiņas plāksni Latvijas Neatkarības kara piemiņas vietā Bumbu kalnā (Bumbukalniņā), kā arī atjaunojusi stendu ar plašāku informāciju par vietas vēsturisko nozīmi.

“Mums ir pienācīgi jāgodā Latvijas Neatkarības kara notikumus. 1919. gada rudens notikumi Bumbu kalnā ir nozīmīga epizode visas Rīgas atbrīvošanā no Bermonta karaspēka. Tādi mūsu karaspēka panākumi kā Pārdaugavā pie Bumbu kalna turpināja iedvesmot karavīrus, noturēja latviešu un sabiedroto ticību neatkarīgai Latvijai un kopā ar citām uzvarām nodrošināja mums iespēju atbrīvot visu Latvijas valsts teritoriju, atklājot atjaunoto pieminekli uzsver Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Ķirsis. 

“Rīgas pieminekļu aģentūra veic lielu darbu, lai mūsu brīvības cīņu vēsturiskās vietzīmes dzīvotu. Rīgā mūsu neatkarības kara vēsture pieminekļos bieži ir bijusi mazāk pamanāma kā bēdīgi slavenais okupācijas piemineklis Pārdaugavā. Bumbu kalniņa piemiņas vietas atdzimšana ir mūsu pienākums pret tiem, kas atdeva savas dzīvības, lai mums būtu pašiem sava valsts. Mēs nedrīkstam pazaudēt savu varoņu piemiņu, uzsver Kultūrvēsturiskā materiālā mantojuma komisijas vadītāja Rita Našeniece. 

Latvijas Neatkarības kara laikā 1919. gada novembrī Bumbu kalnā Bolderājas kāpās atradās Latvijas armijas Latgales divīzijas komandpunkts, kur 1. novembrī pulkvedis Krišjānis Berķis parakstīja pavēli par Pārdaugavas atbrīvošanas operācijas sākšanu, lai atbrīvotu Rīgu no ienaidnieka karaspēka.

Godinot šo notikumu, 1939. gada 1. novembrī bijušie Latgales divīzijas štāba virsnieki Bumbu kalnā atklāja granīta pieminekli ar bronzas plāksni, kurā bija attēlota 1919. gada novembra kauju shēma. Latvijas okupācijas laikā. 1969. gadā piemineklis tika nopostīts. Piemineklis tika atjaunots 1989. gada 1. novembrī, pateicoties Latvijas Nacionālās Neatkarības kustības (LNNK) un Latvijas Atdzimšanas partijas iniciatīvas grupai. Piemiņas vietā tika novietota oriģinālā bronzas plāksne, kas bija saglabāta netālu esošajās Šmitu mājās. Pēc neilga laika bronzas plāksne pazuda. 2007. gadā piemiņas plāksni atjaunoja Rīgas pašvaldība. Šogad plāksne tika atjaunota, kā arī piemiņas vieta papildināta ar informatīvu stendu ar informāciju par Latvijas Neatkarības karu, Bermontiādi, Kr. Berķi un Bumbu kalna piemiņas vietu.

Foto: Rīgas dome

TOP Komentāri

avatar