Atklāta “Preses Nama Kvartāls” pirmās kārtas būvniecība

Rīgā, vēsturiskajā Preses nama teritorijā svinīgi iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm, kuras ar savām idejām un aktivitātēm piepildīs topošo Rīgas centrālo biznesa kvartālu ”Preses Nama Kvartāls”. Vērienīgais būvniecības projekts iemieso pārdomātas un ilgtspējīgas pilsētvides attīstību gan veiksmīgai uzņēmējdarbībai, gan aktīvā dzīvesveida norisēm. Projekta pirmās kārtas būvniecībā kopumā plānots  ieguldīt 76,8 miljonus eiro.

Nākotnes kapsulas iemūrēšanas pasākums bija īpaši saistošs, jo speciāli ceremonijai tika izveidota unikāla skaņu instalācija. Pasākuma viesi varēja iejusties dinamiskas nākotnes meta pilsētas atmosfērā, ieklausīties tās skaņās un izjust nākotnes pilsētnieku dzīves ritmu “Preses Nama Kvartālā”, viņiem strādājot, sazinoties, atpūšoties un piepildot savas dienas ar spilgtiem iespaidiem. 

Pasākumā piedalījās Rīgas pilsētas vicemērs Vilnis Ķirsis un Latvijas Attīstības un investīciju aģentūras (LIAA) direktora vietnieks investīciju jautājumos Reinis Āzis. Projekta “Preses Nama Kvartāls” attīstītājus pārstāvēja fonda vadītājs Giedrius Bernotas un AS “PN Project” padomes priekšsēdētājs Aivaras Abromavičius. Pasākumu apmeklēja arī AS “UBP” valdes loceklis Uģis Grīnbergs, “ARHIS ARHITEKTI” vadītājs Andris Kronbergs un arhitekts Raimonds Saulītis, “Arrow Architects” arhitekts Rikardo Paternina, “Citadele bankas” valdes loceklis Vaidas Žagūnis, pilsētplānotājs Neils Balgalis, bijušie Preses nama mediju un citu plašsaziņas līdzekļu pārstāvji, kā arī lūgtie viesi.

Jānis Vitenbergs, ekonomikas ministrs neklātienē pauda atzinību “Preses Nama Kvartāls” attīstītājiem, norādot uz ilgtspējīgu projektu nozīmi Latvijas ekonomikā: “”Preses Nama Kvartāls” būs satikšanās vieta vairākām svarīgām sabiedrības grupām – uzņēmējiem ar viņu inovācijām un radošajiem, mērķtiecīgajiem studentiem un topošajiem zinātniekiem, kā arī aktīva un zaļa dzīvesveida atbalstītājiem, Rīgas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem. Mēs redzam, ka jaunās paaudzes uzņēmēji arvien vairāk domā par darbinieku labsajūtu un sinerģiju ar apkārtējo vidi un cilvēkiem, realizējot idejas par daudzām sabiedrībai svarīgām tēmām. Latvijai ir jātiecas uz “zaļo” domāšanu un ilgtspējīgiem risinājumiem, atbalstot kvalitatīvus teritoriju revitalizācijas plānus, kas mērķtiecīgi veido inovācijām, izglītībai un zinātnei atvērtu vidi. Latvijas uzņēmējdarbības briedumu rāda jaunie projekti, kas domā ārpus savu pamatuzdevumu rāmjiem.”

LIAA pārstāvis Reinis Āzis kapsulā ielika piezīmju grāmatiņu, jo metaforiski katra ideja sākas ar baltu lapu, un novēlēja topošajam biznesa rajonam kļūt par mājvietu daudziem plaukstošiem Latvijas un ārvalstu uzņēmumiem. Viņš atzīmēja, ka biznesa pakalpojumu centru nozares attīstība ir definēta kā viena no Latvijas prioritātēm investīciju piesaistes jomā un “Preses Nama Kvartāls” piedāvājums cels Latvijas starptautisko konkurētspēju. Īpaši augstu viņš vērtēja jaunradītās zaļās teritorijas un citu nepieciešamo infrastruktūru, lai šis Rīgas rajons veiksmīgi iekļautos pilsētvidē un atbilstu visiem ilgtspējas nosacījumiem.

Savukārt Rīgas pilsētas vicemērs Vilnis Ķirsis papildināja nākotnes vēstījumu kapsulā ar Rīgas simbolu, norādot: “Neapšaubāmi “Preses Nama Kvartāls” ir viens no ievērojamākiem projektiem ne tikai Pārdaugavā, bet visā Rīgā, veidojot mūsdienīgu un ilgtspējīgu telpu biznesam, izglītībai un atpūtai. Studenti no tuvākajām augstskolām varēs rast šeit ne tikai aktīvas atpūtas iespējas, bet arī darba devējus.”

Projekta attīstītājs «Lords LB Special Fund V» šo iecerējis kā centrālo biznesa kvartālu pilsētā uzņēmējdarbībai un kvalitatīvai brīvā laika pavadīšanai. Attīstītāja pārstāvji Aivaras Abromavičius un Giedrius Bernotas kapsulā ieguldīja vēstījumu tās atradējam. Aivaras Abromavičius stāsta par topošo biznesa un sabiedrisko aktivitāšu kvartālu: “Projekts “Preses Nama Kvartāls” atrodas uzņēmējdarbībai stratēģiski pievilcīgā vietā – piecpadsmit minūšu brauciena attālumā no starptautiskās lidostas “Rīga” un pastaigas attālumā no vecpilsētas. Šīs vietas potenciāls, vēsture, augstskolu tuvums veido virkni priekšrocību, kas iedvesmo radīt ilgtspējīgu un atbalstošu kvartālu biznesam un kultūrai ar augstiem kvalitātes un energoefektivitātes standartiem, kā arī augstvērtīgām atpūtas iespējām.” 

Viņam pievienojas Giedrius Bernotas un uzsver, ka šeit tiek radīta moderna vide, kur varēs komfortabli strādāt un interesanti pavadīt brīvo laiku: “Multifunkcionālā centra 5. stāvā atradīsies terases ar zaļajām atpūtas zonām, veloceliņiem, vietām sportošanai un nesteidzīgām pastaigām. Tur būs arī apmeklētājiem atvērts futbola un multifunkcionāls laukums,” viņš ieskicē plānu vērienīgumu pilsētvides attīstībai.

«ARHIS ARHITEKTI» Аndris Kronbergs kapsulā ievietoja ar rokām zīmētu projekta skici, izsakot prieku par to, ka sabiedrība attīstās, meklē jaunas zināšanas un pārvērš vidi sev apkārt, un paužot cerību, ka “Preses Nama Kvartāls” kā lielākais šāda veida projekts Baltijā kļūst arī par veiksmīgāko darījumu centru reģionā un sabiedrībā iecienītu jaunās Rīgas simbolu. 

Būvniecības uzņēmuma «UPB» valdes loceklis Uģis Grīnbergs līdz ar specializētu zīmuli, kam pievienotas trīs sēklas, apstiprināja, ka viņu ļoti iespaido “Lords LB Asset Management” ilgtspējīgā pieeja būvniecības, tehnisko risinājumu, materiālu un telpas organizācijas izvēlē. Pilsētplānošanas eksperts Neils Balgalis bija gandarīts, ka pateicoties šim projektam, Rīga iegūs vērā ņemamas priekšrocības jaunu, kvalitatīvu speciālistu piesaistē, kas ir ļoti būtiski katras pilsētas attīstībai, pievienojot kapsulai fragmentu no galvaspilsētas detālplānojuma kartes. Sadarbības partneru “Citadele bankas” valdes loceklis Vaidas Žagūnis kā simbolu šodienas inovācijām un tehnoloģijām kapsulā ielika bezkontakta maksājumu gredzenu.

Fakti par centrālo biznesa kvartālu “Preses Nama Kvartāls”

“Preses Nama Kvartāls” tiek būvēts Rīgā, Balasta dambī 2, Pārdaugavas Zināšanu jūdzes teritorijā, netālu no vairākām augstskolām. Pirmā projekta kārta tiks nodota ekspluatācijā 2023. gada pirmajā pusē.

Bizness

Projekta pirmajā kārtā tiks izbūvēts mūsdienīgs A klases biroju centrs (25 000 m2). Daudzfunkcionāls centrs (40 000 m2) ar tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas telpām, daudzstāvu autostāvvietu 1000 automašīnām, sporta klubu, apzaļumotām terasēm, publiski pieejamām atpūtas zonām, bērnu rotaļlaukumu, Baltijas valstīs pirmo futbola laukumu uz jumta. 11 stāvu biroja ēka būs aprīkota ar mūsdienīgiem inženiertehniskajiem risinājumiem un iespēju individuāli plānot telpas atbilstoši nomnieku vajadzībām.

Energoefektivitāte 

A klases biroju centrs tiks būvēts saskaņā ar ilgtspējīgas būvniecības principiem un “Near Zero Energy” standartam, kas paredz zemu enerģijas patēriņu un samazina ēkas un infrastruktūras uzturēšanas izdevumus.  “Preses Nama Kvartāls” galvenās priekšrocības ir energoefektivitāte, ekoloģiski tīri materiāli, atvērtas zaļās zonas, veselīga darba vide un racionāla, ilgtspējīga nekustamā īpašuma pārvaldība. A klases biroju centrs atbildīs starptautiskā BREEAM sertifikāta Excellent standartam. 

Labiekārtošana 

Projektā “Preses Nama Kvartāls” ir iecerētas lielas, apzaļumotas atpūtas zonas. Topošā centrālā biznesa kvartāla “Preses Nama Kvartāls” teritorijā plānots iestādīt aptuveni 70 lapu kokus un 215 krūmus. Tiks atjaunots 260 metru garais velo celiņš, kas piekļaujas Krišjāņa Valdemāra ielai, un gar to iestādīta ozolu aleja. Apzaļumotās zonas papildinās īpaši lietus dārzi – apstādījumi liekā lietus ūdens uztveršanai.

Brīvajam laikam 

“Preses Nama Kvartāls” piedāvās plašas un saturīgas laika pavadīšanas iespējas pēc darba vai mācībām: pārdomātu un labiekārtotu apzaļumoto zonu, pa perimetru izvietotu terasi un pastaigu celiņus gājējiem un velo celiņus, sporta klubu, kā arī futbola laukumu uz jumta.

Komanda

Pie pirmās projekta “Preses Nama Kvartāls” kārtas strādā starptautiska komanda, ko veido trīs izcili pasaules klases arhitektu biroji. “ARHIS ARHITEKTI” no Latvijas, ko vada arhitekts Andris Kronbergs, “KSP Jürgen Engel Architekten” no Vācijas, kā arī “Arrow Architects” no Dānijas. Pirmo būvniecības kārtu realizēs akciju sabiedrība “UPB”, uzņēmums ar 30 gadu pieredzi tehnoloģiski sarežģītu ēku būvniecībā Latvijā un ārvalstīs.

Attīstītājs

“Lords LB Special Fund V” pārvalda Lietuvas Bankas licencēta ieguldījumu pārvaldības sabiedrība “Lords LB Asset Management”, kas kopš 2008. gada sniedz pakalpojumus gan institucionālajiem, gan privātajiem investoriem. Kopumā sabiedrība pašlaik pārvalda 15 fondus: 12 nekustamā īpašuma fondus, divus privātā kapitāla fondus un vienu enerģētikas un infrastruktūras fondu. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar