Biedrības “Tēvi” pārstāvis Lauris Bokišs: Spēja pacelt roku pret bērnu signalizē par vīrieša bezpalīdzību un bailēm

Sabiedrībā daudz tiek runāts par to, kādam ir jābūt vīrietim. Nereti šie uzskati balstīti sen iesakņojušos stereotipos, kas var būtiski ietekmēt vīriešu mentālo veselību un spēju izpaust patiesās emocijas. Lauris Bokišs, biedrības ģimenes atbalstam “Tēvi” pārstāvis, kura ģimenē aug divi dēli un divas meitas, ir pārliecināts, ka sabiedrības rokās ir iespēja mainīt to, kādi būs nākotnes vīrieši – tie mazie zēni, kas pašlaik vēl spēlējas smilšukastē un apgūst burtus. Tomēr lielākais darbs ir veicams tieši ģimenē, no mazotnes dēliem mācot, rādot un stāstot, ka emocijām dzimumu atšķirības nav un arī zēni drīkst un var runāt par savām emocijām. “Narvesen” vloga “Emocijām dzimumu atšķirības nav. Par vīriešiem ar Armandu Simsonu” noslēdzošajā, sestajā, epizodē “NOSLĒGUMS. ĪSTS VECIS. Nākotnes vīrieši.” Lauris dalās novērojumos un pieredzē par tēva lomu, sabiedrības radīto ietekmi un izaicinājumiem, veidojot nākotnes vīrieti.

Tēva lomas būtiskā ietekme

To, cik ļoti attiecības ar tēvu var ietekmēt pieaugušu vīrieti, Lauris saprata, kad piedzima viņa pirmais dēls: “Kad pasaulē nāca mans pirmais puika, es sapratu, ka man dzīvē pietrūcis pilnvērtīgs tēva modelis, jo mans tēvs izdarīja pašnāvību, un es ar šo nastu dzīvoju lielāko savas apzinātās dzīves daļu.” Kļūstot par tēvu, Lauris pievērsās jautājumam, kā pareizi audzināt dēlus un veidot attiecības, apzinoties, ka bērna turpmākajā dzīvē būtiska loma ir attiecībām gan ar māti, gan tēvu: “Laimīgi ir tie, kuri ir izauguši pilnās ģimenēs ar funkcionāliem vecākiem. Man liekas, ka viņiem ir daudz labāks pamats, lai veidotu veselīgāku sabiedrību.”

Diemžēl daudzi tēvi nesaprot, kādu ietekmi var radīt viņu attieksme pret bērniem, piemēram stingrība un aukstums, audzinot “īstu vīrieti”. “Spēcīgs virzītājspēks ir bailes, un tētis var radīt bailes ne vien ar žagariem un pēršanu, bet arī ar nesavaldību un balss pacelšanu. Ar rupjību puikās, nākotnes vīriešos, tiek radītas bailes kļūdīties, izteikties un aizrādīt, jo bērns zina, ka dabūs pretī,” stāsta Lauris un pauž pārliecību, ka arī fiziska bērnu ietekme nepalīdzēs izaudzināt “īstu vīrieti”, “Ja tēvs atļaujas pacelt roku pret bērnu, vai tajā ir spēks? Vai tajā ir drosme un vīrišķība? Nē! Tas signalizē par vīrieša bailēm, bezpalīdzību un izmisumu.”

Iespēja labot iepriekšējās paaudzes kļūdas

Katrai paaudzei ir iespēja saviem bērniem sniegt vairāk, nekā to darīja viņu vecāki, tomēr tas bieži arī nozīmē darbu ar sevi. Piemēram, Lauris, strādājot ar vīriešiem, ir novērojis, ka tēvi nespēj izteikt mīlestības un novērtējuma vārdus: “Ļoti daudzi vīrieši atzīst, ka nespēj savam bērnam pateikt “es tevi mīlu”. Un tas nav stereotips. Viņi paši to nekad nav dzirdējuši no sava tēva, tādēļ arī nespēj pateikt to skaļi.” Tas var būt skaidrojams ar sabiedrībā pastāvošu priekšstatu, ka vīrietis par jūtām var nerunāt, jo vārdus aizstāj viņa darbības. Tomēr Lauris aicina šo prasmi apgūt: “Skaidrs, ka mīlestības vārdā tu rūpēsies, gādāsi, vedīsi uz treniņiem un tā tālāk, bet mīlestības vārdā ir jāspēj arī pateikt, ka tu mīli. Kad tu spēj to atzīt un izteikt, iekšā kaut kas sakustas.”

Tāpat vīriešiem grūtības sagādā arī citu emociju izteikšana. “Man liekas, ka ir forši mazajiem puikām iemācīt jau pēc noklusējuma vairāk par sešām pamata emocijām – priecīgs, bēdīgs, dusmīgs, laimīgs, skaudīgs, aizvainots –, lai bērns prastu paskaidrot, kā jūtas. Piemēram, paskaidrot, ka viņš ir nevis dusmīgs, bet jūtas apjucis,” pārdomās dalās Lauris. Tomēr, lai iemācītu par bērnam runāt par savām izjūtām, vecākiem ir jāsāk ar sevi. “Mēs dzīvojam sabiedrībā, kur joprojām daudzi vīrieši emocijas izpauž tādā alu laikmeta līmenī. Viņi neprot tās vienkārši izteikt citiem vārdiem,” stāsta Lauris un pauž pārliecību, ka apgūstot šo prasmi, viņi to spēs nodot arī nākamajai paaudzei.

Nākotnes vīrietis

Arī pats Lauris turpina strādāt pie dēlu audzināšanas, meklējot balansu, lai sniegtu viņiem visu nepieciešamo: “Es ļoti domāju par to, ko es viņiem dodu un ko varu iedod. Tas ir miksiņš starp stingrību un manas pieredzes nodošanu vai nenodošanu. Un tas ir izaicinoši, jo mēs saprotam, kas ir tās labās un pareizās lietas, bet tā aste no pagātnes ar priekšstatiem par to, ko puikas var un ko nevar, dara savu.”

Lauris aicina neaizmirst, ka nākotnes vīrieši – to priekšstati par ģimeni, pasaules uztvere un attieksme – ir jāsāk veidot jau tagad: “Nākotnes čali veidojam mēs, tagadnes vīrieši, un ar to ir jārēķinās. Mums par to ir jādomā, izvērtējot savu attieksmi un uzvedību.”

Par kampaņu

Latvija jau gadiem ierindojas Eiropā veikto pašnāvību skaita TOP 3, un lielāko daļu pašnāvību veic tieši vīrieši. Vairums pašnāvību saistīts ar depresiju, psihoemocionālās veselības problēmām un nevēršanos pēc palīdzības. 

Ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību un veicināt tās informētību par šo svarīgo, bet bieži vien nenovērtēto aspektu – vīriešu mentālo veselību, problēmu cēloņiem un iespējamām sekām –, februārī visos “Narvesen” veikalos norisināsies kampaņa “Nokod desiņu par vīriešiem”: no katra nopirktā hotdoga 5 eiro centi tiks ziedoti biedrībai “Ogle” vīriešu mentālās veselības atbalstam. 

Biedrības “Ogle” misija ir mazināt pašnāvību riska izplatību Latvijas sabiedrībā un novērst mentālās veselības problēmu rašanos, izglītojot sabiedrību par to nozīmi. Arī biedrība radās kāda traģiska notikuma rezultātā, kad kāds tuvs un mīļš ģimenes cilvēks izvēlējās pamest dzīvi. Ģimene nolēma darīt visu, lai pēc iespējas vairāk cilvēku redzētu citu izeju no mentālās veselības problēmām.

Kampaņas ietvaros YouTube vloga “Emocijām dzimumu atšķirības nav. Par vīriešiem ar Armandu Simsonu” sešās epizodēs apskatīsim dažādus sabiedrībā izsenis iesakņojušos stereotipus un sociālos standartus, kas var būtiski ietekmēt vīriešu mentālo veselību, uzdrīkstēšanos izpaust patiesās emocijas un lūgt līdzcilvēku palīdzību. Vloga epizodes pieejamas: ŠEIT

Audiovizuālais materiāls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar