Andra Levite: pēdējā desmitgadē aug paaudze, kura apzināti ir piedzīvojusi vienu krīzi pēc otras

Man ir prieks un gods šodien kopā ar jums atklāt ziedošanas kampaņu Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centram un izdaiļot Dzīvesspēka koku.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadība un Bērnu slimnīcas fonda darbinieki ir lieliska komanda. Tā nekad nav baidījusies no lieliem izaicinājumiem. Neskatoties uz dažādām praktiskām problēmām, jūs vienmēr atrodiet jaunus risinājumus, kā palīdzēt bērniem un jauniešiem gan Rīgā, gan visā Latvijā. Pateicoties jums, apziņa, ka jau bērniem un jauniešiem var būt psihiskās veselības problēmas un ka tās prasa specializētus psihiatrijas pakalpojumus, ir nonākusi sabiedrības un dažādu ministriju uzmanības lokā. 

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības problēmas mēdz būt tikpat daudzveidīgas kā bērni un jaunieši paši. Simptomi var būt pilnīgi pretēji – var izpausties kā nesavaldāma agresija vai dziļa nomāktība, anoreksija vai nekontrolēta ēšana ar sekojošu aptaukošanos, pašievainošanās vai citu cilvēku jeb citu dzīvu radību ievainošana un mocīšana.

Pēdējā desmitgadē aug paaudze, kura apzināti ir piedzīvojusi vienu krīzi pēc otras, kas psihiskās veselības problēmas nenoliedzami saasina. Sākot ar COVID pandēmiju, kas iesākās pirms diviem gadiem un pilnībā vēl nav beigusies. COVID pandēmiju raksturo mentālai veselībai negatīvi apstākļi: mājsēde, sociāla izolācija no radiem un draugiem, attālinātas skolas mācības, šaurie dzīves apstākļi, īpaši ģimenēs ar pieticīgiem ienākumiem, nopietna saslimšana ar vīrusu un arī nāves gadījumi. 

Kopš šī gada februāra nākusi klāt baiļu un nedrošības sajūta sakarā ar karu Ukrainā, Krievijas agresiju pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, tai skaitā arī pret bērniem un jauniešiem. 

Sākoties rudenim, bērni un jaunieši mājās dzird un jūt vecāku bažas par gaidāmo finansiālo slodzi sakarā ar enerģijas un pārtikas dārdzību. Un kopš vairākiem gadiem, visam pāri stāv rūpes par nelabvēlīgām globālā klimata izmaiņām, kuras viņi, bērni un jaunieši, savā dzīves laikā droši piedzīvos.

Visas šīs krīzes nodarbina bērnus un jauniešus līdztekus citām dabiskajām pārmaiņām – fiziskām, emocionālām un hormonālām izmaiņām katra jaunieša pubertātes gados. Īpaši jaunieši šajās krīzes situācijās glābiņu meklē alkoholā, narkotikās un dažādās psihotropiskās vielās. Tāpēc, lai varētu bērniem un jauniešiem ar visdažādākajām psihiskās veselības problēmām palīdzēt, mūsdienīgā psihiatriskā palīdzība ir kļuvusi daudzveidīgāka.  

Tajā piedalās vesels ciems ar augsti izglītotiem speciālistiem – tie ir psihiatri, psihoterapeiti, psihologi, ergoterapeiti, audio logopēdi, fizioterapeiti, uztura speciālisti, mākslas un mūzikas terapeiti, medicīnas māsiņas. 

Viņi visi ir vajadzīgi, lai individuāli un multidisciplināri gan ambulatori, gan stacionāri bērniem un jauniešiem sniegtu konsultāciju un terapiju. Šiem speciālistiem ir vajadzīgas pievilcīgas, mājīgas telpas un moderni materiāli. Viņiem ir jābūt pieejamiem bez ilgas gaidīšanas.  Viņiem jābūt pieejamiem arī netradicionālos veidos, kā Facetime un Whatsapp grupās. Netradicionālos veidos manai paaudzei. Tas nozīmē, ka medicīniskā personāla resursus noteikti būs jāattīsta atbilstoši šīm vajadzībām. 

Un visā šajā procesā noteikti ir jāiesaista arī bērnu un jauniešu vecāki, ģimenes, kuras ir svarīgi partneri problēmu risināšanā. 

Šodien Bērnu slimnīcas fonds uzsāk ziedošanas kampaņu, lai īstenotu nepieciešamību pēc Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra. 

Saku lielu paldies katram ziedotājam par dāsnumu un ieguldījumu centra iekārtošanā un vienlaikus Latvijas nākotnē.

Novēlu Jums visiem veiksmi un izturību, šo misiju veicot!

Foto: Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja.  

TOP Komentāri

avatar