Latvijā palielinās diabēta pacientu skaits

Pēdējos četros gados ir pieaudzis to cilvēku skaits, kuriem ir diagnosticēts diabēts – kopš 2019. gada tas pieaudzis par 1%. Pērn I tipa cukura diabēta pacientu skaits veidoja 5,8% no diabēta pacientu kopskaita. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, kopš 2010. gada Latvijā reģistrēto diabēta pacientu kopskaits pieaudzis par vairāk nekā 23 0001, uzsver globālais līderis reāllaika nepārtrauktās glikozes uzraudzībā cilvēkiem ar diabētu “Dexcom”.

Latvijas Diabēta federācijas publicētā informācija liecina, ka vismaz 50% cilvēku, kuriem jau ir cukura diabēts, vēl par to nemaz nezina. Dažās valstīs tādu cilvēku skaits var sasniegt pat 80%2. Diabēta pazīmes cilvēkiem var būt atšķirīgas un ne visi simptomi ir novērojami vienlaikus. Izplatītākie diabēta simptomi ir slāpes, bieža urinēšana (arī naktīs), strauja ķermeņa svara samazināšanās, un izmaiņas ēstgribā, redzes miglošanās, bieži brūču iekaisumi un lēna brūču dzīšana, pēdu un plaukstu tirpoņa, slikta dūša un vemšana un izsitumi uz ādas3.

Pieaugot diabēta izplatībai, vienlaikus pēdējo desmit gadu laikā būtiski attīstījušās tehnoloģijas, kas palīdz kontrolēt slimību un uzlabot pacientu dzīves kvalitāti. “Par laimi, pēdējo desmit gadu laikā ir attīstījušās un pilnveidojušās arī iekārtas glikozes līmeņa mērīšanai, tostarp, nepārtrauktas glikozes līmeņa uzraudzības sistēmas, kas atvieglo ikdienu cilvēkiem ar cukura diabētu. Šīs ierīces var arī palīdzēt kontrolēt diabētu, lai pašsajūtu un darbspējas,” stāsta Latvijas Diabēta asociācijas valdes priekšsēdētāja Gunta Freimane.

Viņa norāda, ka “šobrīd ir aktuāls jautājums par glikozes līmeņa uzraudzības sensoru iekļaušanu kompensējamo medicīnas ierīču sarakstā. Nepārtrauktās glikozes līmeņa uzraudzības sistēmas ievērojami atvieglo cukura diabēta kontroli, ļaujot sekot līdzi glikozes līmenim bez dūrieniem pirkstā4. Jāpiebilst, ka šie sensori laika gaitā ir kļuvuši precīzāki un daudz mazāki, tāpēc tos ir ērtāk lietot. Viens no piemēriem ir Dexcom ONE sistēma — sensors, raidītājs un mobilā lietotne viedtālrunī vai uztvērējs, kas ļauj sekot līdzi glikozes līmenim,” viņa piebilst.

1 Latvijas Diabēta federācijas mājaslapa. Fakti un skaitļi par diabētu.

2 Latvijas Diabēta federācijas mājaslapa. Turpat.

4 Ja Dexcom ONE paziņojumi un glikozes līmeņa rādītāji neatbilst simptomiem vai ievērojami atšķiras no sagaidāmajiem rādītājiem, diabēta ārstēšanas lēmumu pieņemšanai ieteicams izmantot glikometru vai sazināties ar medicīnas personālu.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar