Slimnīcā uzstādīts mātes piena analizators

Tuvojoties Pasaules Priekšlaikus dzimušo bērnu dienai, kas tiek atzīmēta 17. novembrī, ielikti pamati Latvijā pirmās mātes piena bankas izveidei – par labdarības kampaņā Dod spēku vismazākajam! saziedotajiem līdzekļiem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā uzstādīts piena analizators. Tā ir viena no nozīmīgākajām ierīcēm ceļā uz piena bankas izveidi. Piena analizators nosaka mammas piena enerģētisko vērtību un tajā esošo olbaltumvielu, lipīdu un ogļhidrātu sastāvu. Ar tā palīdzību ārsti jau tagad izvērtē, vai mammas pienā ir priekšlaikus dzimušajam bērniņam pietiekamais uzturvielu daudzums un vai to nepieciešams papildus stiprināt.   

Piemērotākais uzturs priekšlaikus dzimušo bērniņu dzīves sākumposmā ir mātes piens, tomēr, ja mammai sava piena nav, būtisku lomu spēlē donoru piena pieejamība. Tāpēc gandrīz visur Eiropā darbojas mātes piena bankas, kur ar krūti barojošās māmiņas var ziedot savu pienu tām priekšlaicīgi dzimušo bērnu mammām, kurām piena nepietiek. Uzstādot Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā piena analizatoru, arī Latvija ir soli tuvāk pirmās mātes piena bankas izveidei.

Visaugstākās uztura prasības – pašiem mazākajiem

Bērnam, kurš dzimis pirms laika, ir daudz lielākas uztura vajadzības nekā laikā dzimušam mazulim. Priekšlaikus dzimušie bērni augot patērē vairāk enerģijas, tāpēc viņiem nepieciešams lielāks olbaltumvielu daudzums. “Lai bērniņš augtu un attīstītos, viņam vajadzīgi pamata “ķieģelīši” – olbaltumvielas un ogļhidrāti,” skaidro viena no mātes piena bankas idejas iniciatorēm, Latvijas Neonatologu biedrības valdes priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas neonatoloģe Amanda Smildzere. “Mātes piens ir labākais uzturs jebkuram zīdainim, tomēr agro bērniņu pienu dažkārt nepieciešams stiprināt, lai viņi saņemtu visu nepieciešamo un izdzīvotu. Katras mammas piens ir unikāls un atšķirīgs arī tad, ja mammām ir līdzīgi ēšanas paradumi un dzīvesveids. Piena analizators nosaka konkrētās mammas piena makroelementu sastāvu – tā enerģētisko vērtību, kā arī sastāvā esošo lipīdu, ogļhidrātu un olbaltumvielu daudzumu. Tas ir svarīgi gadījumos, kad zīdaiņi vēl nevar visu pienu uzņemt patstāvīgi un daļa uzturvielu ir jāievada vēnā. Tādā veidā varam nodrošināt pēc iespējas kvalitatīvāku barošanu bērniņiem ar ļoti mazu svaru.”

Bērniņam piemērots uztura plāns

Bērna piedzimšana vienmēr ir satraucošs notikums, tomēr bērniņa ierašanās pasaulē pirms laika vecākiem var būt īpaši emocionāls pārdzīvojums. Dr. Smildzere atzīst, ka gan personāls, gan mammas novērtē iespēju saņemt īpaši savam bērniņam atbilstošu uztura plānu, kurš veidots, balstoties uz mātes piena analīzi. “Mammām gribas sniegt savam mazulim pašu labāko, lai viņš augtu stiprs un vesels, taču vismazākajiem ne vienmēr pietiek ar mammas pienu. Tāpēc mammas ir priecīgas, kad pastāstām, ka tagad mums ir iespēja pārbaudīt, vai pienā ir viss viņu mazulītim nepieciešams, vai to nepieciešams papildus stiprināt.”

 Kā nosaka pasaulē sarežģītākā šķidruma sastāvu?

Kamēr Latvijā piena banka vēl tikai top, piena analizators tiek izmantots, lai noteiktu priekšlaikus dzimušo bērnu mammu piena sastāvu un izveidotu katram mazulim atbilstošu uztura plānu. Oktobrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā viesojās speciālisti, kuri īpašā seminārā apmācīja medicīnas personālu darbam ar piena analizatoru.

Process norit trīs soļos:

  • pirms piena analizatorā ievadīt mātes pienu, aparāts tiek kalibrēts ar speciālu šķīdumu;
  • piens tiek ievietots sonifikatorā jeb piena sajaucējā, kas to rūpīgi sajauc, lai izkliedētu daļiņas, kas var izmainīt rezultātu;
  • kad sagatavošanās process paveikts, piens tiek iepilināts īpašā piltuvē, un aptuveni 15 minūšu laikā ierīce uzrāda piena makroelementu sastāvu.

Pēc tam, kad mammas piena sastāvs ir noskaidrots, ārsti izvērtē, ar kurām uzturvielām to bagātināt, lai priekšlaikus dzimušais mazulis saņemtu visu izdzīvošanai un attīstībai nepieciešamo. Ja mazulis vēl nespēj uzņemt visu nepieciešamo uzturvielu apjomu tikai ar pieniņu, mazulis tiek barots, ievadot nepieciešamos ingredientus (taukus, olbaltumvielas, ogļhidrātus) venozi. Zinot, kāds tieši ir ingredientu sastāvs pienā, iespējams precīzāk aprēķināt, cik daudz nepieciešams ievadīt venozi – arī mammas pienu iespējams stiprināt ar olbaltumvielu un kaloriju piedevu.

Vērienīgo labdarības kampaņu Latvijā pirmās mātes piena bankas izveidei Dod spēku vismazākajam! pērn rīkoja Latvijas Neonatologu biedrība sadarbībā ar uzņēmumiem Nutricia un Rimi, Bērnu slimnīcas fondu un priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku biedrību Esmu klāt! Izmantojot dažādus ziedošanas kanālus –  zvanot uz Bērnu slimnīcas fonda ziedojumu tālruni, iegādājoties Aptamil 2, 3 vai 4 piena maisījumus, ziedojot Rimi un Supernetto ziedojumu kastītēs vai mājaslapā mansrimi.lv, – kopā tika saziedoti 35 427,17 eiro. Kampaņas organizatori pauž vissirsnīgāko pateicību visiem ziedojumu akcijas atbalstītājiem.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar