Pieci ieteikumi, kā pasargāt savas viedierīces brīvdabas pasākumos

Tuvojoties Līgo svētkiem, viedierīču drošības jautājums kļūst īpaši aktuāls, jo teju neatņemama šo svētku sastāvdaļa ir lietus. Arī lustes pie ugunskura un maģiskā papardes zieda meklējumi viedtālrunim var izrādīties visai traumatiski. Tāpēc tehnoloģiju eksperti ir apkopojuši piecus ieteikumus, kā parūpēties par savu viedierīču drošību gan Līgo svētkos, gan dažādos brīvdabas pasākumos un ikdienā.

#1 Sargā no mitruma

Pretstatā pīlēm lielākā daļa mobilo ierīču nemīl ūdeni. Neplānota “pelde” peļķē, bļodā, dīķī un pat zupas šķīvī var neatgriezeniski sabojāt ierīci un radīt pamatīgu robu budžetā, jo šāda veida bojājumu novēršanu garantijas remonts neparedz. Turklāt jāatceras, ka šīs ierīces jutīgi uztver ne tikai tiešu kontaktu ar ūdeni. Tām bīstams ir jebkāda veida mitrums, piemēram, tvaiks, lietus lāses un pat sviedri, kas var nonākt telefona mikrofonā, lādētāja ligzdā vai citur. Kā pasargāt ierīci?

Vienkāršs, taču gana efektīvs līdzeklis ikdienas lietošanai ir mikrošķiedras lupatiņa. Ar to iespējams ne vien notīrīt “nopirkstoto” ekrānu, bet arī nosusināt, ja tas lietots lietus laikā vai aiztikts ar mitrām rokām. Sevišķi lietainās dienās ierīci pat vēlams ietīt šajā šādā lupatiņā.

#2 Rūpējies par ekrāna drošību

Izpētīts, ka viena no viedtālruņu vārīgākajām vietām ir ekrāns – no pērn veiktās aptaujas datiem izriet, ka ar t.s. “zirnekli” un citiem displeja defektiem ir saskāries katrs trešais Latvijas iedzīvotājs. 

“Vienkāršākais veids, kā pasargāt ekrānu no sasišanas, ir uzlikt displejam aizsargstiklu, atbilstošu vāciņu vai aizsargplēvi. Pēdējais risinājums ir plānāks, lētāks un nodrošina labāku skārienjūtību, taču tas vairāk pasargā galvenokārt no skrāpējumiem. 

 #3 Sargā no smiltīm un putekļiem

Smiltis un putekļi viedtālrunim ir tik pat bīstams ienaidnieks kā Trojas zirgs trojiešiem – to radīto bojājumu sekas var parādīties nevis uzreiz, bet gan pēc kāda laika. Lai no tā izvairītos, smilšainu roku tīrīšanai brīvā dabā var izmantot līmlenti. Taču ievērojami ērtāks risinājums ir viedierīču ligzdu “tapiņas”, kas nereti tiek veidotas kā stilīgi aksesuāri. 

#4 Nepārkarsē

Atstāt viedtālruni karstā vasaras dienā automašīnā ir tikpat bīstami kā atstāt tajā bērnus vai dzīvniekus, jo liels karstums var sabojāt ierīces elektroniku. Šī iemesla dēļ viedierīces nav ieteicams ilgstoši turēt arī tiešos saules staros, tāpēc, atrodoties pludmalē, telefonu vēlams uzglabāt somā, zem dvieļiem vai ietītu dvielī, apģērbā.

#5 Sargā no garnadžiem

Mūsdienās pieejami daudz un dažādi aksesuāri, kas ļauj pasargāt viedtālruni no mitruma, karstuma, putekļiem un sasišanas, taču no izmanīgiem kabatzagļiem ierīce jāsargā pašam lietotājam. Piemēram, publiskos pasākumos viedtālruņus ieteicams turēt vietās, kur svešai rokai grūtāk iekļūt – jaku iekškabatās, jostas somās u.tml. Turklāt vēlams neizmantot košas austiņas, kas jau pa gabalu liek noprast, kāda zīmola ierīce tiek lietota. Ērtāk un drošāk ir izmantot “Bluetooth” austiņas, jo tās nav tik uzkrītošas, turklāt telefons nav bieži jāvelk laukā no kabatas.

BITES pārstāvis iesaka izmantot arī pēc iespējas sarežģītākas paroles un vienmēr bloķēt ierīces ekrānu, kad tā netiek lietota. Savukārt, dodoties uz festivālu vai kādu citu publisku pasākumu, var uzstādīt mobilo aplikāciju, kas ļauj noteikt telefona atrašanās vietu, vai aktivizēt šo funkcionalitāti ierīcē, ja tāda ir paredzēta.

Pie telefona var pielīmēt arī nelielu zīmīti ar tā īpašnieka e-pastu vai darba telefona numuru. Izklausās vecmodīgi, taču godīgs telefona atradējs noteikti izmantos iespēju sazināties. Tāpat ir vēlams piefiksēt telefona unikālo identifikācijas numuru jeb IMEI kodu, ko mobilo sakaru operators var izmantot tālruņa attālinātai bloķēšanai.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar