Aptauja: Katrs piektais iedzīvotājs mēģinājis brūvēt alu mājās

Alus ir viens no iecienītākajiem dzērieniem Latvijā – mums patīk to ne tikai baudīt, bet arī brūvēt. Teju katrs piektais iedzīvotājs ir mēģinājis brūvēt alu mājās – 11% mēģinājuši to darīt tikai vienu reizi, 8% – vairākas reizes, bet 1% bieži dara alu mājās, liecina “Mežpils alus” un pētījumu centra “Norstat” veiktā aptauja. Dati liecina, ka alu mājās biežāk brūvē vīrieši (21%), nevis sievietes (18%).

Ja ir vēlme mēģināt brūvēt alu mājas apstākļos, bet nav lielas pieredzes, viens no alus veidiem, ar ko var sākt, ir Pale Ale, jeb gaišais eils. Eilus un lager tipa alus galvenokārt atšķir izmantotais raugs. Lager tipa alus rūgst zemākā temperatūrā (aptuveni 10ºC). Rūgšanas laiks var aizņemt pat vairākas nedēļas, ir biežas un ievērojamas temperatūras svārstības, un tas alum var piešķirt aromāta un garšas “defektus”. Brūvējot šāda tipa alu, noteikti jāpadomā par alus uzglabāšanas apstākļiem. Savukārt eili ir krietni elastīgāki un veselīgi rūgst tieši istabas temperatūrā (aptuveni 20ºC) – nelielas temperatūras svārstības šos alus ietekmē mazāk. Taču, lai arī kādu alus mājās vēlētos brūvēt, jāatceras, ka vissvarīgākais šajā procesā ir higiēniski apstākļi,” stāsta “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.

Runājot par daudzumu, ar kādu labāk sākt brūvēšanu mājās, viedokļi var atšķirties. Sākot ar lielāku daudzumu, izejvielu iegāde būs izdevīgāka, jo dažādiem produktiem ir t.s. apjoma cenas u.tml. Savukārt, ar mazāku apjomu būs vieglāk eksperimentēt. Lai uzzinātu, kur iegādāties sastāvdaļas, forumos var pakonsultēties ar pieredzējušajiem brūvētājiem.

E.Magons piebilst: “Runājot par nepieciešamo aprīkojumu, ieteiktu tomēr uzreiz neieguldīt lielus līdzekļus dārgu iekārtu iegādē. Pirmajiem mēģinājumiem lielas investīcijas nav nepieciešamas – vispirms vajadzētu saprast, vai alus brūvēšana patiešām aizrauj, vai ir tā lieta, kam vēlaties veltīt ļoti daudz savu brīvo laiku un līdzekļus? Pirmajā reizēs alu var brūvēt kopā ar kādu zinošāku un pieredzējušu cilvēku, lai labāk izprastu katru soli. Brūvēšanas process pirmajās reizēs var šķist ļoti sarežģīts, taču pēc otrās vai trešās kopīgās brūvēšanas reizes jau var mēģināt vārīt pats.”

Analizējot pētījuma datus dažādu reģiona griezumā, pārliecinoši var secināt, ka aktīvākie alus brūvētāji ir Latgalē – 17% to darījuši vienu reizi, 13% – vairākas reizes, bet 2% – bieži, kamēr, piemēram, Kurzemē alu brūvē uz pusi mazāk aptaujāto.

Daudzi mājbrūvētāji norāda, ka, lai gan jārēķinās ar daudziem palīgdarbiem, trauku un iekārtu mazgāšanu, rezultāta gaidīšanu, alus darīšana ir interesants un aizraujošs process, ko var padarīt vēl saistošāku, aicinot palīgā arī draugus.

Mežpils alus” un pētījumu centra “Norstat” pētījums veikts 2023. gada maijā. Tajā piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Pētījums veikts ar mērķi noskaidrot alus patērētāju paradumus un uzzināt, kāda ir Latvijas alus baudīšanas kultūra.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar