Rezervēti teju 95% no daudzdzīvokļu māju atjaunošanai paredzētajiem līdzekļiem

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas valsts atbalsta programmā visā Latvijā kopš programmas sākuma 2016. gada martā jau ir iesniegti 662 projektu pieteikumi par provizorisko summu 155,2 miljoni eiro, kas ir 95% no kopējā grantos (dāvinājumā) piešķiramā apjoma. Šobrīd ir vērojama paaugstināta iedzīvotāju interese atjaunot un siltināt savus mājokļus, jo ik nedēļu tiek saņemti vidēji 10 pieteikumi.

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas (DME) valsts atbalsta programmu īsteno Attīstības finanšu institūcija ALTUM ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu. Līdz šim visaktīvāk programmā projektus mājokļu atjaunošanai ir iesnieguši Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji (288 projekti), kam seko daudzdzīvokļu namu iemītnieki Kurzemē (163), Vidzemē (96), Zemgalē (91) un Latgalē (24).

Izmantojot DME programmas ietvaros pieejamo ES līdzfinansējumu, patlaban renovācijas procesā ir 64 daudzdzīvokļu mājas, būvniecības darbi pilnībā noslēgušies 148 namos, savukārt pārējie pieteiktie projekti ir dažādās projekta sagatavošanas stadijās. Pabeigtie projekti uzrāda būtisku enerģijas patēriņa samazinājumu – ja pirms mājas atjaunošanas vidējais enerģijas patēriņš bija 165 kWh gadā, tad pēc renovācijas darbiem tas ir vidēji par 67% zemāks jeb 54 kWh gadā.

Dina Kaupere, ALTUM Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja:

Tuvojoties programmas finiša taisnei, ik nedēļu saņemam rekordlielu projektu pieteikumu skaitu – 10 līdz 12 projektus ar dažāda apjoma piešķiramo grantu. Tas apliecina, ka programma ir guvusi atsaucību no iedzīvotājiem visā Latvijā, kuri vēlas dzīvot uzlabotos dzīves apstākļos un maksāt mazāk par siltumu, īpašuma apsaimniekošanu. Turpinoties līdzšinējam projektu iesniegšanas tempam, prognozējam, ka 2020. gada pirmajā ceturksnī būs rezervēti visi programmā grantiem paredzētie līdzekļi. Vienlaikus, lai renovācija noritētu raiti un mājas atjaunošanas rezultāts nestu gaidītos augļus, ļoti būtiska ir pieteikuma tehniskās dokumentācijas kvalitāte katrā procesa posmā. Mūsu pieredze rāda, ka steiga projekta sagatavošanā mēdz radīt kļūdas un tādējādi neļauj tam virzīties uz priekšu un mājai kvalificēties programmas finansējuma saņemšanai.”

Lai uzlabotu daudzdzīvokļu māju tehnisko stāvokli un energoefektivitāti, kopš 2016. gada marta Latvijā tiek īstenota daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas programma, kuru izstrādāja Ekonomikas ministrija un ievieš ALTUM. ALTUM sniedz daudzpusīgu atbalstu šajā programmā – piešķir grantus, aizdevumu garantijas, aizdevumus projekta realizācijai, kā arī bezmaksas konsultācijas pirms un projekta gaitā. Līdz pat 50% no izmaksām, kas tiek ieguldītas māju energoefektivitātes uzlabošanā, tiek segtas no ES fondu līdzekļiem; pārējās izmaksas jāsedz dzīvokļu īpašniekiem pašiem vai piesaistot bankas aizdevumu. Svarīgi atgādināt, ka dzīvokļu īpašniekiem nav jāieķīlā savi dzīvokļi. Plašāka informācija par šo ALTUM valsts atbalsta programmu pieejama šeit.

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar