Z/S “Lācīši” Gulbenes novadā atklāj vienu no modernākajām piensaimniecībām Latvijā

Ieguldot 1,6 miljonus eiro no bankas Citadele saņemto finansējumu piecos slaukšanas robotos, divās jaunās jaunlopu novietnēs un divu novietņu rekonstrukcijā slaucamajām govīm, zemnieku saimniecība “Lācīši” Galgauskas pagastā, Gulbenes novadā kļuvusi par vienu no modernākajām piensaimniecībām Latvijā.

Atvērtā tipa plānojuma liellopu novietņu būvniecība un slaucamo govju novietņu rekonstrukcija veikta pēc labākajiem Eiropas Savienības (ES) standartiem, kopā ar bankas Citadele finansējumu izmantojot arī ES līdzekļus. Projekta ietvaros fermā uzstādītas arī robotizētās tehnoloģijas barības piestumšanai un mēslu tīrīšanai, kā arī neatsverami palīgi ir pieci jaunie slaukšanas roboti.

Vērienīgais būvniecības un fermas aprīkošanas ar slaukšanas robotiem projekts aizsākts 2019. gadā, un šogad gan jaunlopi, gan slaucamās govis varēja sākt izmantot jaunās un rekonstruētās novietnes – tās svinīgi atklāja šodien, 2021. gada 23. jūlijā.

“Būvniecības procesā un slaukšanas robotu ierīkošanā viss izdevās, kā iecerēts! Esam gandarīti, ka ir gan ievērojami atslogots cilvēku darbs saimniecībā, gan varēsim kāpināt ražību. Gadā a/s “Rankas piens” jau tagad pārdodam 3,3 miljonus litrus piena, un šis skaitlis noteikti pieaugs! Redzu, ka arī govis ir apmierinātas, slaukšanas reizēs ir mierīgas – viņām atskaņojam klasisko mūziku vai ieslēdzam radio,” atklāj Z/s “Lācīši” īpašnieks Gints Gžibovskis.

Tikko pabeigtā saimniecības modernizācija un paplašināšana devusi iespēju ganāmpulku palielināt par 40 % jeb līdz 1100 dzīvniekiem, no kuriem 420 ir ražīgas slaucamās govis, stāsta G. Gžibovskis. Vidējais izslaukums no govs šajā saimniecībā ir 12,2 tūkstoši litru piena gadā. Ganāmpulka veidošanai izvēlēta Holšteinas melnraibā govju šķirne, tās uzturēšanai un attīstībai saimniecībā tiek iepirkts tikai augstvērtīgs ģenētikas materiāls. Liellopi saimniecībā pamatā tiek audzēti ganāmpulka atjaunošanai.

“Saimniecība Lācīši ir lielisks piemērs mērķtiecīgam darbam, kā, ejot roku rokā ar jaunākajām tehnoloģijām, attīstīt inovatīvu saimniecību – kļūt efektīvākai, rentablākai un atrisināt darbaspēka problēmas. Lauksaimniecība vēsturiski ir viens no Latvijas ekonomikas stūrakmeņiem, un pēdējos gados Citadele visvairāk finansējumu izsniegusi tieši lauksaimniekiem. Lauksaimniecības nozares uzņēmumi aktīvi izmanto iespējas paplašināt un modernizēt saimniecības, ieviešot tiešām labāko un jaunāko pasaules līmeņa praksi, un to konkurētspēja ir augsta,” novērtē Guntis Mincis, Citadeles vidējo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs.

ZS „Lācīši” ir daudznozaru zemnieku saimniecība, kas specializējās graudaugu, rapšu, zālāju sēklas audzēšanā. Piena lopkopības nozare saimniecībā tika izveidota 2003. gadā ar dažām slaucamām govīm, un kopš tā laika tā nemitīgi ir tikusi modernizēta, paplašināta un uzlabota dzīvnieku labturība, komforts.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar