79% iedzīvotāju šogad plāno doties vismaz vienā ceļojumā

Vairāk nekā divas trešdaļas jeb 72% Latvijas iedzīvotāju pērn devušies vienā vai vairākos atpūtas ceļojumos, savukārt šogad vismaz vienā ceļojumā plāno doties nedaudz vairāk – 79% iedzīvotāju, liecina Luminor bankas veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja*.

28% iedzīvotāju 2023. gadā nav ceļojuši nemaz, trešdaļa devās 2 vai 3 ceļojumos, savukārt aptuveni katrs desmitais respondents devās vairāk nekā 3 ceļojumos. 

“Inflācijai samazinoties un stabilizējoties, arī iedzīvotāju finansiālā situācija kļūst paredzamāka, līdz ar to vairāk cilvēku var atļauties doties ceļojumus. Šogad ceļot plāno par 8% vairāk iedzīvotāju nekā pērn, kas kopumā ir pozitīvs rādītājs un signalizē, ka arvien vairāk iedzīvotāju var ieplānot tēriņus atpūtai,” saka Luminor bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča.

Jaunieši ir aktīvākie ceļotāji

Bankas veiktās Latvijas iedzīvotāju aptaujas rezultāti liecina, ka iedzīvotāji vecumā no 60 līdz 74 gadiem pērn ceļojuši vismazāk, turpretī aktīvākie ceļotāji ir bijuši jaunāka gadagājuma cilvēki vecumā no 18 līdz 29 gadiem, kuru vidū tikai 19% nebija devušies nevienā ceļojumā. 

Tāpat iedzīvotāji ar 2 vai 3 bērniem bijuši aktīvāki ceļotāji nekā vecāki ar vienu bērnu. Sieviešu un vīriešu ceļošanas paradumi ir līdzīgi, tomēr vīrieši (27%) nedaudz retāk par sievietēm (29%) norādīja, ka šogad nav devušies nevienā ceļojumā. Likumsakarīga ir tendence, ka, pieaugot ienākumiem, iedzīvotāji kļūst aktīvāki arī attiecībā uz ceļošanu. Vismaz vienā ceļojumā pērn devās 74% iedzīvotāju ar mājsaimniecības ienākumiem robežās no 1001 līdz 1250 eiro mēnesī un 87% no tiem iedzīvotājiem, kuru mājsaimniecības ienākumu līmenis ir virs 1500 eiro.

Šogad ceļos vairāk

Trešdaļa iedzīvotāju 2024. gadā plāno doties vienā ceļojumā, 28% – divos ceļojumos, savukārt 17% plāno trīs vai vairāk ceļojumus. Piektdaļa iedzīvotāju šogad neplāno nevienu ceļojumu. Visvairāk šogad ceļot iecerējuši jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem un četrdesmitgadnieki, taču trīsdesmitgadnieku vidū ir vislielākais īpatsvars cilvēku, kas plāno doties trīs vai vairāk ceļojumos. Turpretī starp vecāka gadagājuma cilvēkiem – trešdaļa neplāno doties nevienā ceļojumā. 

“Neatkarīgi no tā, vai ceļojumu plāno pats vai uztici to tūrisma aģentūrai, panākumu atslēga ir tieši plānošana – savlaicīga naudas atlikšana un kārtīga budžeta izveidošana. Svarīgi parūpēties ne tikai par nokļūšanu galamērķī un naktsmītni, bet arī saplānot ikdienas tēriņus, ieskaitot tajos ēšanas izdevumus, muzeju un citu apskates vietu biļetes, sabiedrisko transportu vai auto nomu, līdzekļus, ko tērēt suvenīriem, kā arī neparedzētus izdevumus. Tad būs skaidras aptuvenās izmaksas, ko varēsiet salāgot ar savām iespējām un atvēlēto budžetu. Vēl viens budžeta plānošanas variants ir paredzēt ceļojuma ikdienas izdevumiem noteiktu summu, izdalīt to ar ceļojuma dienu skatu, un katru dienu iekļauties savas ieplānotās “dienas naudas” robežās. Būtiski ir neaizmirst par ceļojuma apdrošināšanu, taču pirms tās iegādes pārliecinies, vai tā nav jau iekļauta bankas maksājumu kartē – tas ir vēl viens veids, kā ietaupīt, īpaši ceļojot ar ģimeni,” iesaka Jekaterina Ziniča.

* Luminor bankas aptauja tika veikta 2023. gada nogalē sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat”, aptaujājot 1006 respondentus Latvijā vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar