Valsts policija atgādina par to, cik bīstami ir vadīt transportlīdzekli, atrodoties alkohola reibumā!

Aizvadītajā nedēļā Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas ir pieķērušas vairākus transportlīdzekļu vadītājus, kuri pie stūres sēdušies reibumā, to skaits pieaudzis nedēļas nogalē un ar katru dienu tiek pieķerti arvien vairāk šādu šoferu. Daži no transportlīdzekļu vadītājiem, būdami alkohola reibumā, izraisa avārijas, galvenokārt – Liepājā.

Aizvadītajā nedēļā Kurzemes reģionā apturēti trīs transportlīdzekļi, kuru vadītāji atradušies alkoholisko dzērienu ietekmē, divi – Liepājas pusē, viens – Talsos. Savukārt sestdien pie stūres tika pieķerti pieci dzērājšoferi, no tiem divi – Liepājā, un pa vienam – Ventspilī, Saldū un Talsu novadā, savukārt svētdien pa vienam Liepājā un Ventspilī. Taču 29. un 30.maijā divi transportlīdzekļu vadītāji, dzērumā sēžoties pie stūres, iekļuva avārijā, kurā paši guva miesas bojājumus – vienā gadījumā cieta velosipēda vadītājs, kurš bija 1,46 promiļu reibumā, bet otrā gadījumā transportlīdzekļa vadītājs, būdams 2,56 promiļu reibumā, iebrauca kokā un negadījumā cieta viņš pats un divas automašīnā esošas pasažieres, savukārt viena no meitenēm no gūtajām traumām – nomira. 

Varētu domāt, ka no citu cilvēku traģēdijām sabiedrība mācās, kopīgi pārdzīvo un saprot bīstamību sēsties pie stūres reibumā, taču pēc traģiskā negadījuma divas dienas pēc kārtas Liepājā ir notikušas vēl divas avārijas, kuras izraisījuši, iespējams, dzērājšoferi – vienā gadījumā, lai gūtu tam apstiprinājumu, Valsts policija ir pieprasījusi no slimnīcas informāciju par alkohola reibuma pakāpi. Savukārt jūnijā vēl trīs transportlīdzekļu vadītāji pieķerti pie stūres reibumā un visi – Liepājas pusē. 

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja priekšnieks Gints Ešenvalds uzsver: “Sākoties siltajam laikam, cilvēki vairāk sāk savu brīvo laiku pavadīt, atpūšoties, arī lietojot alkoholu. Kamēr tas notiek disciplinēti, nevienam netraucējot, saprātīgos daudzumos un, neizdarot likumpārkāpumus, tas sabiedrībai apdraudējumu nerada. Apdraudējums sabiedrībai rodas tad, ja cilvēks sāk uzvesties huligāniski, traucēt citiem, veikt pretlikumības un vadīt automašīnu, būdams alkohola reibumā. Ir būtiski par šādiem pārkāpējiem ziņot laicīgi, lai mēs varam reaģēt un apturēt viņus.” Informējam, ka ja Valsts policijā tiek saņemta informācija par dzērājšoferiem, to galvenokārt sniedz apkārtējie iedzīvotāji, kuri ir pamanījuši automašīnu, kura pārvietojas nepārliecinoši. Retāk informācija tiek saņemta no vadītājam tuviem cilvēkiem – ģimenes locekļiem, radiniekiem, vai kaimiņiem un draugiem, kuri nav spējuši šoferi atturēt no sēšanās pie stūres, taču nevēlas arī pieļaut to, ka vadītājs apdraud sevi vai citus. Uzsveram, ka šādi zvani paliek anonīmi un Valsts policija neizpaudīs zvanītāja informāciju nevienam. 

Valsts policija atgādina, ka alkohols un jebkāda veida transportlīdzekļa vadīšana ir divas nesavienojamas lietas un iereibis transportlīdzekļa vadītājs apdraud ne tikai pats savu veselību un dzīvību, bet arī rada draudus citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Aicinām rūpēties par savu un līdzcilvēku drošību un nekādā gadījumā nesēsties pie transportlīdzekļa stūres alkohola reibumā, tāpat nesēsties automašīnā, kur pie stūres atrodas iereibis vadītājs. Aicinām nepalikt vienaldzīgiem un situācijās, kad rodas pamatotas aizdomas, ka transportlīdzekļa vadītājs pie stūres sēdies reibumā, ziņot par to Valsts policijai, zvanot pa tālruni 110.

*Informācijai par pārkāpumiem un ceļu satiksmes negadījumiem (CSNg) Kurzemes reģionā: 

Maija pēdējā nedēļa – alkohols:

26.maijā ap pulksten 01:20 Liepājā, Spīdolas ielā 1980.gadā dzimis vīrietis, vadot automašīnu “Volvo”, atradās 1,14 promiļu reibumā. 29.maijā ap pulksten 23:30 Talsos, Stendes ielā 1967.gadā dzimis vīrietis, būdams alkohola reibumā, vadīja automašīnu “Renault”. Vīrieša izelpā konstatētas 1,02 promiles alkohola. Vīriešiem noformēti administratīvo pārkāpumu protokoli. 30.maijā ap pulksten 02:00 Valsts policijā saņemta informācija par to, ka Ventspilī, Talsu ielā brauc automašīna “Audi”, kura vadītājs, iespējams, atrodas alkohola reibumā. Valsts policijai, apturot automašīnu, konstatēts, ka 1992.gadā dzimusi sieviete vadīja automašīnu, būdama alkohola reibumā un bez vadītāja apliecības, kura nav noteiktā kārtībā iegūtas. Valsts policijā par notikušo ir uzsākts kriminālprocess. 30.maijā ap pulksten 14:15 Ventspilī, Durbes ielā 1961.gadā dzimis vīrietis vadīja velosipēdu, būdams 0,79 promiļu reibumā. Ap pulksten 14:20 Talsu novadā, Lībagu pagastā konstatēts, ka 1975.gadā dzimis vīrietis vadīja velosipēdu, būdams 1,40 promiļu reibumā. Pēc desmit minūtēm Saldū, Jelgavas ielā 1990.gadā dzimis vīrietis vadīja velosipēdu, būdams 1,61 promiļu reibumā. Ap pulksten 23:50 Liepājā, Atmodas bulvārī 1954.gadā dzimis vīrietis vadīja automašīnu “Volkswagen”, būdams 1,58 promiļu reibumā. 31.maijā ap pulksten 14:20 Ventspilī, Tārgales un Embūtes ielu krustojumā 1989.gadā dzimis vīrietis vadīja automašīnu “Audi”, būdams 1,55 promiļu reibumā. Visiem transportlīdzekļu vadītājiem ir noformēti  administratīvo pārkāpumu protokoli. 

Jūnijs – alkohols:

1.jūnijā ap pulksten 17:10 Pāvilostas novadā, Vērgales pagastā 1949.gadā dzimis vīrietis vadīja automašīnu “Volkswagen”, būdams 2,50 promiļu reibumā. Vīrietim ir noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. 1.jūnijā ap pulksten 20:15 Liepājā, Ūdens ielā 1989.gadā dzimis vīrietis vadīja velosipēdu, būdams alkohola reibumā. Viņa izelpā konstatētas 2,19 promiles alkohola. Tāpat vīrietis vadīja velosipēdu bez vadīšanas tiesībām. Viņam noformēts administratīvā pārkāpuma protokols. 1.jūnijā ap pulksten 23:40 Liepājā, Turaidas ielā 1997.gadā dzimis vīrietis vadīja automašīnu “Toyota”, būdams 0,77 promiļu reibumā un bez noteiktā kārtībā iegūtām transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām. Valsts policijā par notikušo ir uzsākts kriminālprocess. 

CSNg + alkohols (maijs, jūnijs):

29.maijā ap pulksten 20:00 Valsts policijā tika saņemta informācija no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta par to, ka Grobiņā 1962.gadā dzimis vīrietis, vadot velosipēdu, krita. Vīrietis tika nogādāts medicīnas iestādē, kur viņam, pēc saņemtās sākotnējās informācijas, konstatēti abu kāju lūzumi. Vīrietis vadīja velosipēdu, būdams 1,46 promiļu reibumā un bez noteiktā kārtībā iegūtas velosipēda apliecības. 

30.maijā Valsts policijā saņemta informācija par to, ka Liepājā, Laboratorijas ielā ir noticis ceļu satiksmes negadījums. Automašīnas “BMW” vadītājs, vadot automašīnu, nobrauca no ceļa braucamās daļas un uzbrauca šķērsim – kokam. Negadījumā cieta visi automašīnā esošie cilvēki – gan automašīnas vadītājs, gan tajā esošās nepilngadīgās jaunietes, taču viena no jaunietēm notikuma vietā no gūtajām traumām nomira. Veicot alkohola pārbaudi konstatēts, ka vīrietis vadīja transportlīdzekli, būdams 2,56 promiļu reibumā un bez transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām, kuras nav iegūtas likumā noteiktā kārtībā. Šobrīd Valsts policijā turpinās izmeklēšana uzsāktajā kriminālprocesā. 

1.jūnijā ap pulksten 10:30 Liepājā, Reiņu meža ielā konstatēts, ka automašīnai “Volkswagen” ir sabojāta virsbūve – nenoskaidrots transportlīdzekļa vadītājs ir uzbraucis stāvēšanai novietotai automašīnai un aizbraucis no negadījuma vietas. Valsts policijai izdevies noskaidrot negadījuma izraisītāju un konstatēts, ka viņš pēc negadījuma atradies 0,99 promiļu reibumā. Vīrietim ir noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par negadījuma izraisīšanu un negadījuma vietas atstāšanu. Tāpat vīrietim tika noformēts protokols par alkohola lietošanu pēc ceļu satiksmes negadījuma un šis materiāls tiks nosūtīts izskatīšanai tiesai. 

2.jūnijā ap pulksten 17:50 Valsts policijā saņemts informācija par to, ka Liepājā, Pulvera un 14.novembra bulvāra krustojumā ir notikusi sadursme starp divām automašīnām. Sadursmē iesaistīta automašīna “Audi” un transportlīdzeklis “MAN”. Negadījumā cieta abu automašīnu vadītāji. Automašīnas “Audi” vadītājs ar gūtajam traumām nogādāts medicīnas iestādē un, uz aizdomu pamata par to, ka vīrietis atradies alkohola reibumā, Valsts policija no slimnīcas ir pieprasījusi arī izrakstu par alkohola reibuma pakāpi. Valsts policijā par notikušo ir uzsākta administratīvā lietvedība, taču sākotnējā informācija liecina par to, ka automašīnas “Audi” vadītājs nav ievērojis drošu braukšanas distanci. 

Informāciju sagatavoja:

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes
Vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos
Madara Šeršņova

TOP Komentāri

avatar