Vai valdība turpinās ignorēt lielos tirdzniecības centrus?

Jau vairāk nekā mēnesi darbu klātienē ir atsākuši visi veikali, kuru platība nepārsniedz 7000 m2, bet lēmumi par tirdzniecības centriem, kuru platība ir lielāka, neseko. Ne gaisa kvalitātes mērījumi, ne ekspertu slēdzieni, ne sabiedrības atbalsts un divi miljoni iemeslu tirdzniecības centru atvēršanai nesasniedz lēmumu pieņēmējus. Aicinām valdību sadzirdēt mūs un pieņemt pārdomātus un konkurenci neierobežojošus lēmumus, kurus jau kārtējo valdības sēdi gaidījām un nesagaidījām,” saka modes un izklaides centra “Rīga Plaza” vadītāja Irīna Toropova.

Tirdzniecības centrā “Rīga Plaza” katru dienu dažādās tirdzniecības centra zonās tiek veikts gaisa kvalitātes monitorings ar Aranet CO2 kontroles aparātiem. Pētnieki norāda, ka ventilācija ir viens no nozīmīgākajiem faktoriem, kas ietekmē vīrusu izplatību starp cilvēkiem telpās.1 Tirdzniecības centrs ir augstas kvalitātes ēka, profesionāli plānota un būvēta, ar efektīvu ventilāciju, un tas parādās gaisa kvalitātes rādījumos – tie ne tuvu nepietuvojas optimālajam CO2 koncentrācijas līmenim (1000 tilpumvienības PPM). “Rīga Plaza” telpās, atkarībā no cilvēku daudzuma, indikatori sasniedz 403 – 637 tilpumvienības PPM. Šādi rādījumi tiek vērtēti kā izcila gaisa kvalitāte, pietuvināta ārtelpām. Jo zemāks CO2 līmenis, jo gaiss ir kvalitatīvāks.

Savukārt sabiedrība turpina uzskaitīt divus miljonus iemeslu, kāpēc tirdzniecības centriem jābūt atvērtiem. Iemesli, kādēļ cilvēki vēlas tirdzniecības centru atvēršanu, ir gan praktiska, gan emocionāla rakstura. Tirdzniecības centri sniedz ievērojamu ekonomisko pienesumu un veikalu darbinieki ilgojas pēc iespējas strādāt un droši uzturēt savas ģimenes. Jaunās māmiņas ir nogurušas no bērniem neatbilstošu drēbju pasūtīšanas un sūtīšanas atpakaļ, bet skolu absolventi ilgojas pēc iespējas lielajam notikumam tērpus izvēlēties kārtīgi. “Publiskajā telpā izskan uzticēšanās tirdzniecības centriem un to spējai nodrošināt visas epidemioloģiskās drošības prasības, bet turpinām gaidīt, kad to beidzot sadzirdēs arī valdība,” uzskata I.Toropova.

“Esam atvērti sadarbībai un visiem nepieciešamajiem drošības noteikumiem, bet, joprojām dzīvojam no nedēļas uz nedēļu, gaidot tirdzniecības centriem pozitīvu lēmumu,” saka I. Toropova, papildinot, ka “Rīga Plaza” izmanto visas iespējas kā palīdzēt saviem nomniekiem un turpina organizēt ielu tirdzniecību arī šajā nedēļas nogalē, 13. – 15. maijā, un kamēr vien tiks sagaidīti konsekventi valdības lēmumi.

Āra tirdzniecība modes un izklaides centrā “Rīga Plaza” turpināsies un jau piekto nedēļu norisināsies teritorijā pie ieejas Milāna, ievērojot visus drošības noteikumus. Veikalu klāsts paplašinās – apmeklētājus sagaidīs sporta preču veikals “Sportland”, parfimērijas un kosmētikas veikals “Douglas”, apavu veikali “Dessert”, “Eiropas Apavi” un “CCC”. Āra tirdzniecību papildina arī tie veiksmīgie ēdinātāji, kuriem ir pieejamas terases. No 7.maija drīkst būt atvērtas restorānu un kafejnīcu terases, un arī ēdinātāji ir pierādījuši spēju ievērot visus noteiktos drošības ierobežojumus. Pie tirdzniecības centra “Rīga Plaza” maltītes terasēs var baudīt restorānos “Gan Bei”, “MyPlov” un “D’arte Restaurant”. Āra tirdzniecība norisināsies no ceturtdienas līdz sestdienai, plkst.10:00 – 19:00.

Modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” aicina apmeklētājus būt atbildīgiem un ievērot epidemioloģiskās drošības prasības, apmeklējot tirdzniecības centru un iepērkoties āra zonā.

1 EMG: Role of ventilation in controlling SARS-CoV-2 transmission, 30 September 2020. https://www.gov.uk/government/publications/emg-role-of-ventilation-in-controlling-sars-cov-2-transmission-30-september-2020

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar