Septiņi padomi jaunajiem investoriem, kas palīdzēs izvairīties no kļūdām

Jaunie investori, kas sper savus pirmos soļus akciju tirgū, sākuma posmā nereti pieļauj kļūdas, kas raksturīgas investoriem – iesācējiem. Akciju tirgus ir ļoti dinamisks un to attīstību ietekmē apkārt notiekošie procesi. Pirmās kļūdas akciju tirgū ir daļa no procesa, kas jāiziet ikvienam jaunajam investoram, kurš nolēmis iegādāties akcijas un palielināt savu kapitālu. Taču no dažām kļūdām iespējams viegli izvairīties, ja laicīgi tās atpazītas un pamanītas.  

Maksims Manturovs (Maxim Manturov), Freedom Finance Europe investīciju pētījumu vadītājs dalās ieteikumos, ko būtu vērtīgi ņemt vērā potenciālajiem investoriem, uzsākot investēt.

Nepareiza izpratne par investīciju objektu

Padoms, ko sniedzis viens no pasaulē veiksmīgākajiem investoriem Vorens Bafets (Warren Buffett), joprojām nezaudē savu aktualitāti. Viņš brīdina neieguldīt uzņēmumos, kuru biznesa modeļi pašam investoram nav izprotami. Tāpēc pirms investēt, vajadzētu detalizēti izpētīt uzņēmumu un saprast, kā tas funkcionē.

Pieķeršanās uzņēmumam

Bieži novērots, ka, ja uzņēmums, kurā ir ieguldīts, gūst panākumus, tam ir viegli pieķerties un aizmirst, ka akcijas tika iegādātas ar mērķi, lai pelnītu naudu. Ja mainās kāds no būtiskiem faktoriem, kas motivēja iegādāties uzņēmumu, jāapsver iespēja pārdot akcijas.

Pacietības trūkums

Pakāpeniska un vienmērīga pieeja portfeļa izaugsmei ilgtermiņā nodrošinās lielāku peļņu. Sagaidīt, ka portfelis darīs ko citu, nevis to, kam tas ir paredzēts, ir kļūda. Tas nozīmē, ka cerībām par portfeļa izaugsmi un ienesīgumu ir jābūt reālistiskām.

Pārmērīga tirdzniecība jeb overtrading

Pozīciju maiņa vai “lēkāšana” no vietas uz vietu, ir vēl viens peļņu graujošs faktors. Darījumu izmaksas var būtiski ietekmēt rezultātu, nemaz nerunājot par alternatīvajām izmaksām, kas rodas, ja netiek gūti ilgtermiņa un ienesīgi ienākumi no citiem drošiem ieguldījumiem.

Bezjēdzīgi zaudējumi

Ciest no zaudējumus nesošas pozīcijas, līdz tai atgriežas sākotnējā vērtība, ir bezjēdzīgi. Tā ir “kognitīvā kļūda” un, neapzinoties zaudējumus, investori faktiski zaudē divreiz. Pirmkārt, izvairoties pārdot zaudējumus nesošas akcijas, kuru vērtība var turpināt krist, līdz kļūt nevērtīga. Otrkārt, tā ir neizmantota iespēja efektīvāk izmantot ieguldījumu līdzekļus.

Diversifikācijas princips

Jaunajiem investoriem ieteicams ievērot diversifikācijas principu. Veidojot biržā tirgoto fondu (ETF) portfeli, ir svarīgi sadalīt risku starp visiem galvenajiem sektoriem, bet individuālu akciju portfeli – jāapsver visi galvenie sektori. Parasti vienai pozīcijai nevajadzētu atvēlēt vairāk par 5-10%.

Ieguldījumu pārvaldīšana, balstoties uz emocijām

Iespējams, lielākais investīciju ienaidnieks ir emocijas. Aksioma par to, ka tirgū valda bailes un alkatība, ir patiesa. Investoriem nevajadzētu ļaut bailēm vai alkatībai kontrolēt savus lēmumus. Tā vietā būtu jākoncentrējas uz to, lai spētu saskatīt plašāku kopainu. Īstermiņā akciju tirgus ienesīgums var ievērojami atšķirties, taču ilgtermiņa perspektīvā vēsturiskais ienesīgums no akcijām ar lielu kapitālu var sasniegt vidēji 10%.

Kopumā investoram jāveido sabalansēts portfelis, kas sastāv no dažādu nozaru akcijām, galvenokārt no tehnoloģiju, rūpniecības un materiālu, veselības aprūpes nozares. Tāpat kopumā portfeli var papildināt ar cikliskās nozares akcijām, kā arī zaļās enerģijas nozarei ir diezgan stabils izaugsmes potenciāls nākotnē.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar