Pēc 40 gadus ilgas pētniecības izdota grāmata par Valmiermuižu

No turīga īpašuma līdz vietai, kur sākās pirmā sabiedriskā kustība, kas lika pamatus latviešu nacionālajai atmodai un atjaunotnes kustībai visā Baltijā, – Valmiermuižas vēsture un šodiena nu apkopota vienuviet Dr. art. Jāņa Kalnača grāmatā “Valmiermuiža”, kas izdota pēc vairāk nekā 40 gadus ilgas pētniecības. 

Valmiermuižas kultūrvēsturiskais mantojums pēdējo 20 gadu laikā piesaistījis daudzu pētnieku interesi, tomēr Dr. art. Jāņa Kalnača grāmata ir pirmais tik apjomīgais pētījums. Tajā apkopota informācija par Valmiermuižas īpašniekiem, nomniekiem un viesiem, apbūvi un saglabāšanas centieniem. Te var uzzināt, kādas vēsturiskas personības un notikumi veidojuši Valmiermuižu un Latvijas nacionālās atmodas pamatu, kā atdzimis Valmiermuižas ēku ansamblis un kāda loma šajā stāstā bijusi veiksmīgai publiskajai un privātajai partnerībai, kāds sakars Valmiermuižai ar Lielbritānijas karaļa Čārlza III priekšteci Holšteinas-Bekas princi Pēteri Augustu Frīdrihu, kāpēc pie Valmiermuižas galvenajiem vārtiem redzams akmens ar gadskaitli 1887, ko altārgleznas retajā sižetā iekodējis mākslinieks un daudz ko citu. Faktoloģisko informāciju papildina bagātīgs vizuālo laikmeta liecību materiāls – fotogrāfijas, portreti, vēstules un citi dokumenti, materiāli no Latvijas, Igaunijas, Vācijas un Krievijas muzejiem un krātuvēm, kā arī privātkolekcijām. 

“Ir divas jaukas smaržas – svaigi ceptas maizes smarža un svaigi nodrukātas grāmatas smarža. Katrai muižai, katrai baznīcai vajadzētu pa grāmatai – tāpat kā katram māksliniekam vajadzētu pa grāmatai dzīves laikā vai brītiņu pēc tam. Neesmu pirmais, kas ir rakstījis par Valmiermuižu, taču šajā grāmatā ir daudz jaunu lietu. Tā ļauj atgriezties laikos, kad vēl bija liela Valmiermuiža un maza pilsētiņa Valmiera, kas, atļauju neprasot, izmantoja juku laikus un paņēma lielu daļu no kādreizējās Valmiermuižas,” stāsta grāmatas autors Dr. art. Jānis Kalnačs.

Valmieras novads var lepoties ar desmitiem muižu, to skaitā ar Valmiermuižu, Kokmuižu, Mūrmuižu. Eiropas Kultūras galvaspilsētas pieteikumam dzima koncepts “Muižu tīkls”, ko Valmieras novads plāno īstenot, veidojot ap Valmieru ap 40 vēsturisko muižu tīklu. Apmēram desmit muižas ir ļoti aktīvas, piedāvājot daudzveidīgu kultūras programmu.

“Gatavojot savu pieteikumu, lai kļūtu par Eiropas kultūras galvaspilsētu, izveidojām Valmieras novada muižu tīklu. Tā ir liela vērtība ar izcilu potenciālu piesaistīt viesus un parādīt, cik interesantas ir šīs vietas. Valmiermuiža ir nozīmīgs punkts mūsu muižu tīklā, un kopā ar Valmiermuižas kultūras biedrību domāsim, kā Valmiermuižu redzam perspektīvā, kā gribam to attīstīt un veidot. Bet šodien liels paldies Jānim Kalnačam par lielo darbu, pētot Valmiermuižas vēsturi, rakstot grāmatu un pasargājot Valmiermuižas torni no nojaukšanas,” saka Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Līdz ar grāmatas “Valmiermuiža” izdošanu turpinās aktīvs darbs pie Valmiermuižas ēku ansambļa atjaunošanas: veikta Valmiermuižas pils torņa īpašumtiesību sakārtošana, un tas iekļauts reģionālas nozīmes arhitektūras pieminekļu sarakstā; veikta pils torņa sienu zīmējumu konservācija un torņa mākslinieciski arhitektoniskā izpēte; turpinās darbs pie Valmiermuižas vēsturiskā muižas ansambļa ilgtermiņa attīstības stratēģijas, bet tuvāko piecu gadu laikā plānots veikt pils torņa restaurāciju. 

“Laikā, kad radās vārds “viesistaba”, tas bija zināms sociāla statusa apliecinājums – ja jums ir tik daudz telpas, ka esat gatavi uzņemt viesus, varat arī viņus aicināt. Ne visās pilsētās ir kafejnīcas, restorāni, publiskas vietas, kur es labprāt gribētu aizvest savus viesus. Šeit tāda ir. Valmiermuiža ir Valmieras viesistaba. Atliek tikai nākt ar saviem viesiem un baudīt šeit jau gadsimtiem kopto viesmīlību,” pārdomās dalās Vidzemes Augstskolas Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta (HESPI) pētnieks, asociētais profesors un Valmieras novada pašvaldības deputāts Dr. geogr. Andris Klepers. 

Grāmatu “Valmiermuiža” iespējams iegādāties grāmatnīcās “Jānis Roze”, Valmiermuižas alus tirgotavā Valmiermuižā un vēstniecībās Rīgā, kā arī Valmieras Tūrisma informācijas centrā. To varēs nopirkt arī ziemas saulgriežu svinībās un tirdziņā “Gardu muti” Valmiermuižā 17. decembrī plkst. 11.00–15.00, kur tā būs iegādājama gan atsevišķi, gan iesaiņotā dāvanu komplektā. 

Grāmatu izdevusi Valmiermuižas kultūras biedrība un Vidzemes Augstskolas HESPI ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Valmieras novada pašvaldības, “Valmiermuižas alus” un “Böckler Mare Balticum Foundation” atbalstu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar