Vairāk nekā 25% sievietes sirds veselības profilakses dienu mērījumos konstatēts paaugstināts asinsspiediens

“Mēness aptiekas” sadarbībā ar “Veselības centru apvienības” (VCA) un “Centrālās laboratorijas” speciālistiem izveidotajās “Veselības pieturās” martā vairāki simti sieviešu izmantoja iespēju veikt mērījumus sirds veselības profilaksei – izmērīt asinsspiedienu, ar eksprestestu palīdzību noteikt cukura un holesterīna līmeni asinīs.  25% no viņām konstatēts paaugstināts asinsspiediens, ieteikts vērsties pie ārsta un veikt padziļinātus izmeklējumus. Mērījumu dienas notika biedrības ParSirdi.lv sievietes sirds veselības mēneša akcijas “Sievietes sirds un VISS(ums)” ietvaros. 

“Mērījumu dienās konstatēto gadījumu skaits, kas liecina par vajadzību šīm sievietēm konsultēties ar ārstu un veikt padziļinātus izmeklējumus ir salīdzinoši augsts. Mūsu “Veselības pieturas” apmeklēja pārsvarā seniores, bet daļa arī vidēja vecuma sievietes un pat jaunietes. Daudzas norādīja, ka ir patiesi priecīgas par šādu iespēju īsā laikā veikt profilaktisku pārbaudi, viegli un ātri piekļūt speciālistiem, kā arī daļa uzsvēra, ka ne mazāk būtiski – pārbaudes bija bez maksas. Sieviešu aktivitāte šajā akcijā apliecina par pieaugošu profilaktisko izmeklējumu nepieciešamības izpratni un iedzīvotājiem viegli, ērti, ātri pieejamu izmeklējumu un konsultāciju nepieciešamību,” uzsver “Mēness aptiekas” valdes locekle farmaceite Jeļena Petrišina. Viņa arī atgādina, ka jaunākie pētījumi liecina – sievietēm sirds slimību simptomi nereti nav tik izteikti. Mēdz būt gadījumi, kad sieviete nonāk slimnīcā, piemēram, ar sāpēm krūtīs, un ne vienmēr ārsti uzreiz spēj noteikt, ka vainojama sirds un asinsvadu slimība, vai tas, iespējams, ir pat pirms infarkta stāvoklis.

Daudzus riska faktorus mēs nejūtam, līdz to pirmās izpausmes jau parādās kā sirds slimības, nieru slimība, 2.tipa cukura diabēts u.c. Pārbaudīt sirds un asinsvadu slimību riskus – asinsspiedienu, holesterīna un cukura līmeni – ir pirmais vienkāršais solis, ko ikviens varam spert, lai iegūtu savu sirds mieru. Tāpēc ir liels prieks par to, ka kopīgi ar farmaceitiem izdevies rast iespēju vairākiem simtiem sieviešu akcijas
ietvaros sniegt šo iespēju. Vēlos atgādināt, ka, ja riska faktori ir paaugstināti, tad nevajag gaidīt un nepieciešams konsultēties ar ārstu, lai novērstu iespējamas sirds veselības katastrofas nākotnē. Farmaceits bieži vien ir iedzīvotājiem tuvākais un vieglāk sasniedzamais veselības aprūpes speciālists. Tāpēc ir patiess prieks, ka mūsdienās tieši zinoši farmaceiti ir tie, kas var gan mudināt profilaktiski parūpēties par savu veselību, ievērojot veselīgu dzīvesveidu, gan atgādināt par medikamentu lietošanu un mudināt vērsties pie ārsta pēc padoma, ja nepieciešams,” norāda Inese Mauriņa, biedrības ParSirdi.lv vadītāja. 

Biedrības ParSirdi.lv rīkotās sievietes sirds veselības mēneša ietvaros akcijā “Sievietes sirds un VISS(ums)” bezmaksas sirds un asinsvadu risku pārbaudes Latvijas iedzīvotājām bija pieejamas laikā no 2024. gada 5. līdz 7. martam “Mēness aptiekas”, “Veselības centru apvienības” un “Centrālās laboratorijas” vairāk nekā desmit “Veselības pieturās” Rīgā, Pierīgā, Jūrmalā, Bauskā un Daugavpilī. Ik gadu saistībā ar Go red for Women dienu tiek aktualizēta sievietes sirds veselība un sievietes tiek aicinātas tērpties sarkanā, lai pievērstu sabiedrības uzmanību šiem jautājumiem. “Mēness aptiekas”, “Veselības centru apvienības” un “Centrālās laboratorijas” “Veselības pieturās” sievietes bija gaidītas ierasties, izmantojot sarkanus tērpa akcentus, tādējādi aicinot pievērst vairāk uzmanības sirds veselībai. Arī akcijā iesaistītās farmaceites un medicīnas māsas darba tērpu papildināja ar sarkanu lakatiņu. 

TOP Komentāri

avatar