Saeima denonsē ar Krieviju noslēgto līgumu par tiesisko palīdzību

Latvijas un Krievijas līgums par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un krimināllietās jādenonsē, ceturtdien, 18.janvārī, lēma Saeima. Parlamentārieši atbalstīja likumprojektu, ar ko aptur līguma darbību.

“Šis līgums tika noslēgts, lai veicinātu sadarbību tiesiskās palīdzības jomā. Tāpat kā virkne citu divpusēju līgumu, tas balstās uz savstarpējo uzticību un paļāvību. Krievija ir zaudējusi uzticību un ir pierādījusi, ka uz to nevar paļauties. Denonsējot šo līgumu, mēs skaidri pasakām: uzticības nav,” iepriekš uzsvēra par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

Latvijas un Krievijas līgums par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un krimināllietās ir ratificēts 1993.gada 1.jūnijā. Tas jau sen vairs neatbilst mūsdienām un ir pretrunā ar saistībām, ko Latvija uzņēmās, iestājoties Eiropas Savienībā, kura rekomendē atteikties no šāda veida līgumiem, iepriekš skaidroja komisijas priekšsēdētājs.

Denonsējot līgumu, tas darbosies vēl sešus mēnešus no attiecīgā likuma spēkā stāšanās dienas. Tiesiskā sadarbība pēc tam notiks, pamatojoties uz starptautiski saistošiem dokumentiem, piemēram, Eiropas Padomes Konvenciju par savstarpējo palīdzību krimināllietās un Hāgas konvenciju civillietās, iepriekš norādīja R.Kols.

Ņemot vērā Krievijas īstenoto karadarbību Ukrainā un starptautiskās sabiedrības vērstās sankcijas pret Krieviju, Saeimas Ārlietu komisija jau iepriekš aicināja nozaru ministrijas izvērtēt Latvijas un Krievijas divpusējo līgumu atbilstību ģeopolitiskajai situācijai, un Saeima lēma par vairāku divpusējo līgumu vai atsevišķu to pantu darbības apturēšanu vai denonsēšanu.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar