Privātmājas iegāde kļūst par ekskluzīvu pirkumu

Vasaras periodā nekustamā īpašuma tirgus ierasti ir aktīvs, un iedzīvotāji iegādājas ne tikai dzīvokļus, bet palielinās interese arī par privātmājām, vasarnīcām un lauku īpašumiem. Lai gan sava māja ir daudzu ģimeņu sapnis, augstā inflācija, būvniecības cenu un Euribor procenta likmju kāpums tās padara arvien nepieejamākas mājsaimniecībām ar vidējiem ienākumiem.

Gada siltajā laikā klientiem ierasti rodas vēlme dzīvot tuvāk dabai, tāpēc daudzi apsver iespēju iegādāties privātmāju ar savu pagalmu, vasarnīcu vai lauku īpašumu. Jebkura nekustamā īpašuma iegāde, ņemot aizdevumu, ir finansiālas atbildīgs ilgtermiņa lēmums, kas katrai mājsaimniecībai ir ļoti rūpīgi jāapsver. Diemžēl novērojam, ka, palielinoties īpašumu cenām un vispārējai dzīves dārdzībai, privātmājas pamazām sāk kļūt par grūtāk sasniedzamu mērķi, un tās ir pieejamākas mājsaimniecībām ar augstiem ienākumiem,” atzīst Luminor mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

Privātmāja – mājsaimniecībām ar augstiem ienākumiem

Luminor bankas aizdevumu dati liecina, ka vidēji privātmājas cena Latvijā ir 175 000 eiro un tās kopējā platība ir vidēji ap 167 kvadrātmetriem. Veicot pirmo iemaksu par šādu īpašumu, kas turklāt ir ļoti labā tehniskā stāvoklī un kas neprasa papildu investīcijas, 15% apmērā un aizņemoties uz 25 gadu periodu, ikmēneša maksājums veidotu aptuveni 950 eiro.

Parasti šādas kredītsaistības uzņemas iedzīvotāji ar augstāko izglītību, kuri ir savas jomas speciālisti un galvenokārt strādā IT, loģistikas, finanšu nozarē, kā arī valsts un pašvaldības iestādēs, kā arī veselības aprūpē. Šo mājsaimniecību vidējie ienākumi ir ap 4000 eiro.

Sapņo par privātmāju, bet iegādājas padomju laiku dzīvokli

Ekonomiski sarežģītais laiks nav būtiski samazinājis klientu interesi par privātmāju iegādi, taču, ņemot vērā augsto inflāciju un arī Euribor procentu likmju kāpumu, mājsaimniecību maksātspēja un aizņemšanās spēja mazinās un palielinās arī grūtības veidot uzkrājumus, piemēram, pirmajai mājokļa iemaksai. Pērn Luminor banka izsniedza aizdevumus gandrīz 9000 Baltijas valstu mājsaimniecību jauna mājokļa iegādei, un no visiem mājokļu kredītiem Latvijā 39% bija piešķirti dzīvokļa iegādei padomju laikos būvētā sērijveida mājā. Tas apliecina, ka ne visi var atļauties iegādāties mājokli jaunā projektā vai privātmāju – pieprasītākais mājoklis joprojām ir divistabu dzīvoklis 464. sērijas mājās jeb tā saucamajos “lietuviešu projektos”.

Tomēr īstenojot šādu pirmo soli un iegādājoties dzīvokli, tas var palīdzēt sekmēt iespēju nākotnē iegādāties arī privātmāju, jo bieži novērojam, ka pārdotais vai izīrētais dzīvoklis pēc vairākiem gadiem ir liels atbalsts ceļā uz savu privātmāju.

Attēls: ilustratīvs (canva.com)

TOP Komentāri

avatar