Pētījums: 59 % jaunu cilvēku darbā izjūt paaugstinātu spriedzi un stresu

Latvijā vairāk nekā puse (59 %) aptaujāto cilvēku vecumā no 18 līdz 39 gadiem norāda, ka darbā izjūt paaugstinātu spriedzi un stresu, noskaidrots uzņēmuma “Evolution Latvia” jauniešu un darba tirgus indeksa “Jaunatne. Darbs. Vide” ietvaros veiktajā pētījumā ar kompāniju “Norstat”.

Kā liecina pētījuma dati, vecumā no 18 līdz 29 gadiem paaugstinātu spriedzi un stresu darbā izjūt vairāk nekā puse (57 %) aptaujāto darbinieku. Augstāks rādītājs ir apzināts vecumā no 30 līdz 39 gadiem, kuru vidū ar stresu un paaugstinātu spriedzi saskaras nepilnas divas trešdaļas (62 %) cilvēku.

“Drūmā statistika atspoguļo realitāti – garīgā veselība iespaido ikvienu. Darbinieki  saskaras ar tādiem stresa faktoriem kā ekonomiskā neskaidrība, pārslodze, karš un pandēmija. Tas atstājis būtiskas sekas, ko nedrīkst ignorēt. Uzņēmumiem  ir jāmeklē veidi, kā mazināt spriedzi un uzlabot labsajūtu, lai nepieaugtu strādājošo izdegšanas līmenis,” skaidro uzņēmuma “Evolution Latvia” Baltijas un Rumānijas personāla pārvaldes vadītāja Sanita Kļaviņa.

Viņa piebilst, ka uzņēmumiem esot pēdējais laiks rīkoties, jo darba tirgū ir novērojama asa konkurence par jaunu talantu piesaisti un noturēšanu. Tāpēc Kļaviņa aicina organizācijas nodrošināt darbiniekiem praktisku informāciju, piemēram, dažādas tehnikas, kā mazināt ikdienas spriedzi un stresu. Tāpat viņa uzskata, ka uzņēmumi nevar atļauties aizmirst par atvieglojumiem un papildu labumiem, lai cilvēkiem radītu labvēlīgu darba vidi.

Uz jautājumu, kas palīdzētu mazināt darbā radīto stresu, vairākums (39 %) aptaujāto norāda uz fizisku aktivitāšu nodarbībām, piemēram, sporta zāles apmeklējumu. Otra izplatītākā atbilde ir pretimnākoša uzņēmuma komanda, ko min trešdaļa (33 %) respondentu. Katrs ceturtais darbinieks (26 %) kā efektīvu pieeju uzskata gan socializēšanos ar kolēģiem un neformālus uzņēmuma pasākumus, gan apmaksātas vizītes pie speciālistiem, piemēram, psihoterapeita. Tikmēr piektdaļai (20 %) cilvēku vecumā no 18 līdz 39 gadiem mazināt vai pārvaldīt darbā radīto stresu palīdzētu vaļasprieku atbalstošs uzņēmums.

“Likumsakarīgi, ka darbinieki izvēlas uzņēmumus, kas iegulda cilvēkos un viņu veselībā, tāpēc uzskatām, ka ir vitāli svarīgi ieklausīties jauno talantu viedoklī un uzņēmuma piedāvāto labumu grozu pielāgot atbilstoši tam. Mūsu uzņēmumā ir ne tikai apmaksāta sporta zāle un vizītes pie dažādiem speciālistiem, bet ik dienu strādājam arī pie mūsdienīgām apmācībām un iekļaujošas vides radīšanas. Tā vairs nav privilēģija, bet prioritāte darbinieku izaugsmei un labsajūtai, ko mūsu pieredzē jauni talanti novērtē,” atzīst S. Kļaviņa.

Pētījumu par Z un Y paaudzes darbaspēka tendencēm “Evolution Latvia” ar kompāniju “Norstat” veicis šā gada oktobrī, intervējot 504 Latvijas iedzīvotājus 18 – 39 gadu vecumā.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar