Katrai apģērba kārtai ir sava nozīme. Piemeklē apģērbu rudens piedzīvojumiem pareizi

Līdz ar pirmajām sārti-dzeltenīgajām kļavu lapām un baraviku pilnajiem groziem, sākusies rudens sezona. Šis ir laiks, kad mūsu brīvdienu plānos atgriežas īsāki un garāki pārgājieni. Lai pārgājienu varētu izbaudīt no visas sirds un mainīgajos laikapstākļos nesaaukstētos, jāsāk pievērst lielāka uzmanība apģērbu izvēlei. Kādam apģērbam īpaši pievērst uzmanību un kā pareizi ģērbties, lai pasargātu sevi no nosalšanas, pārkaršanas, vai sliktākajā gadījumā – saslimšanas, padomos dalās Fjällräven aktīvās atpūtas eksperts Lauris Piņķis.

“Plānojot pārgājienus rudens periodā, ieteiktu ģērbties trīs atsevišķās kārtās, lai pasargātu sevi no nevēlamiem laikapstākļiem. Pirmajai kārtai jābūt tiešā kontaktā ar ādu, lai tā absorbētu sviedrus. Vidējai kārtai jānotur siltums, bet noslēdzošajai jeb ārējai kārtai jāaizsargā no mainīgajiem laikapstākļiem. Katrai no tām ir unikāls mērķis – pareizi sakombinējot, visas kārtas darbosies kopā, nodrošinot nepieciešamo komfortu zelta rudens baudīšanai,” norāda L. Piņķis.

Kā pareizi izvēlēties pirmo kārtu?

Gluži kā māja balstās uz stabiliem pamatiem, tā arī pirmā apģērba kārta tai skaitā apakšveļa ir viena no svarīgākajām. Tās pareizai izvēlei ir jāņem vērā vairāki būtiski faktori, viens no tiem – kādas aktivitātes ir plānots veikt. Ja dienas plānā ir kādas mazākas intensitātes aktivitātes, kur nebūs daudz jāstaigā, bet gan ilgi jāsēž, piemēram, medniekiem, ieteicams ir izvēlēties veļu ar lielāku vilnas procentuālo sastāvu. Pirmajai kārtai, lai tā efektīvi pildītu paredzētās funkcijas, ir kārtīgi jāpieguļ pie ķermeņa, lai tā spētu uzsūkt sviedrus un lai nesamirktu citas kārtas. Pirmajai kārtai ir ieteicams izvēlēties elpojošus materiālus – poliesteri, vilnu, neilonu vai citus.

Vidējā kārta – svarīgākā izvēle Tavam pārgājiena komfortam

Vidējās kārtas galvenais uzdevums ir uzturēt ķermeni siltumā, vienlaicīgi nodrošinot mitruma pārvadi prom no ķermeņa – nākošajā apģērba kārtā. Izvēloties vidējo kārtu, galvenā lieta, ko paturēt prātā – cik aktīvs būs pārgājiens un kādi būs laikapstākļi. Tie ir galvenie faktori, kas jāņem vērā, lai sevi pasargātu no pārlieku lielas svīšanas vai salšanas. Piemēram, ja ir plānota mierīga pastaiga mežā, tad labāk ir izvēlēties vilnas džemperi, taču, ja ir plānots kāds aktīvāks trekings, labāk ir izvēlēties jaku ar rāvējslēdzēju, lai viegli var regulēt ķermeņa temperatūru.

Ja rodas jautājums, kāds ir labākais materiāls, lai izvēlētos piemērotāko apģērbu, uz to nav konkrētas atbildes. Plānās dūnu jakas vai vestes ir uzticama izvēle, lai noturētu ķermeni siltumā, jo dūnas ir blīvas un starp tām veidojas gaisa kabatas. Taču tiklīdz dūnas paliek slapjas, tās saplok un efektīvās gaisa kabatas pazūd – līdz ar tām – arī siltums. Turpretim vilna spēs saglabāt ķermeni siltu arī tad, ja tā paliks slapja. To būtu ieteicams vilkt tad, ja ir pārliecība, ka būs lietaini laikapstākļi. Tieši tādēļ mednieki izvēlās apģērbu, kuru sastāvā ir vilna. Kas vēl ir interesanti, vilna arī spēj uzsūkt sviedrus pirms baktērijas ir sākušas savu darbu, turklāt dabas draugi ir iecienījuši vilnu, jo tas ir ilgtspējīgs materiāls, ko simtprocentīgi var pārstrādāt.

Kādēļ plastikāta lietusmētelis nebūs labākā izvēle ārējai kārtai?

Ir vairāki pārtikas un sadzīves preču veikali, kuros iespējams iegādāties visiem zināmos plastikāta lietusmēteļus, kas spēs kaut nedaudz pasargāt no lietus, kad ar to esam saskārušies visnegaidītākajā brīdī. Taču pirms došanās pārgājienā jau savlaicīgi nepieciešams padomāt par atbilstošu apģērba ārējo virskārtu, kura spēs aizsargāt no laikapstākļiem, uzturot Tevi siltumā un sausumā. Izvēloties ārējo kārtu, noteikti vajag paturēt prātā to, ka tas būs ieguldījums gan Tavā labsajūtā, gan ilgtermiņā. Ir vērts atvēlēt mazliet vairāk līdzekļu kvalitatīvā precē, kas rezultējas ar garantiju, ka tā spēs kalpot gadiem ilgi.

Gluži kā vidējā kārtā, arī ārējā kārtā materiāls spēlē lielu lomu. Galvenais arguments, izvēloties piemērotāko ārējās kārtas virsjaku, ir gaisa cirkulācija, tieši tādēļ parastais plastikāta lietusmētelis nebūs labākā izvēle. Tas nespēs nodrošināt nepieciešamo gaisa cirkulāciju, kā arī nebūs izturīgs, ja ceļā nāksies sastapties ar kādiem šķēršļiem. Latvijas rudenim un garām pastaigām ogulājos labākā izvēle būs jaka, kas ir uzšūta no blīvi austā un ilgtspējīgā G-1000 materiāla. Otra lieliska izvēlē būtu Fjällräven virsjaka no Eco-Shell materiāla, kas ir stingrs un spēj pasargāt no lietus. Šāda jaka ļauj komfortabli kustēties un tai piemīt elpojošas īpašības, lai piedzīvojumi dabā nebeigtos pie pirmajām lietus lāsēm un varētu ilgt visas dienas garumā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar