Pēc grilēšanas piknika aizcietējums? 11 veidi, kā cietu padarīt mīkstāku

Varētu  domāt, ka vasarā jau nu gan cilvēki ēd veselīgāk, jo salātu, dārzeņu un ogu pilni dārzi, taču vērojumi liecina – tieši vasarā ar sabalansētas ēdienkartes ieturēšanu sokas grūtāk – atzīst „Mēness aptiekas” farmaceite Ieva Turonoka. „Visticamāk, pie vainas ceļojumi, kuru laikā ir ērtāk uzkost sauso pārtiku, kā arī bieža grilēšana, kad ēdienkartē dominē gaļa un iztrūkst šķiedrvielu. Farmaceitu ikdiena atspoguļo realitāti – vasarā pieprasījums pēc līdzekļiem dažādu gremošanas problēmu risināšanai pieaug,” norāda farmaceite. 

Aizcietējums ir viens no biežākajiem vēdera uzpūšanās iemesliem, un visai bieži šī problēma ir arī aptiekas apmeklējuma iemesls, cenšoties rast risinājumu apgrūtinošajai problēmai.  Lai izsvērtu, kāds būtu labākais veids cīņai ar aizcietējumiem, vispirms jāsaprot, kas ir problēmas pamatā. „Aizcietējums var būt dehidratācijas rezultāts, kairinātu zarnu sindroma vai nepiemērota uztura radīts un arī kā dažādu medikamentu blakusparādība. Taču nereti aptiekas apmeklētājs vienkārši jāiedrošina nelielām dzīvesveida izmaiņām,”  novērojusi farmaceite. 

Par aizcietējumu var runāt gadījumos, kad „lielās vajadzības” rodas retāk nekā trīs reizes nedēļā un šāds stāvoklis ieilgst. Aizcietējums rada diskomfortu, taču ir iespējams paātrināt zarnu peristaltiku, lai atvieglotu neērtības. Lūk, daži farmaceites padomi!

  1. Iekļaujiet uzturā vairāk šķiedrvielu

Šķiedrvielām bagāti pārtikas produkti ar augstu ūdens saturu, piemēram, neapstrādāti burkāni, āboli ar mizu un avokado, bulgurs, lēcas, kā arī pilngraudu produkti spēj lieliski iekustināt zarnas, radot tajās veselīgu spiedienu. Gremošanas laikā tie piesaista vairāk šķidruma, veidojot apjomu un pēc tam, nonākot resnajā zarnā, šī masa sekmīgāk virzās uz „izeju”, novēršot aizcietējumu.

  1. Apsveriet preparātu ar šķiedrvielu piedevu lietošanu

Ja ar ēdienkartes sabalansēšanu nesokas, meklējiet aptiekās uztura bagātinātājus un iekļaujiet tos ikdienas uzturā kā papildu šķiedrvielu devu. To sastāvā parasti ir ceļtekas sēnalas, ceļtekas (Plantago ovata) sēklapvalku pulveris, dažādas klijas, inulīns, glikomāns, linsēklas. 

Kaut gan uztura bagātinātāji ir vienkārši produkti un pieejami bez receptes, pārrunājiet ar farmaceitu tā lietošanu, devas un nepieciešamo šķidruma daudzumu, kas būs jāuzņem papildus. Ūdens lietošana kopā ar šķiedrvielu uztura bagātinātajiem ir ļoti nozīmīga, lai neveidotos pretējs efekts. 

Atcerieties! Pat, ja izvēlaties uztura bagātinātājus, nepaļaujieties tikai uz tiem un turpiniet ēst daudzveidīgi! Ikdienas diēta jebkurā gadījumā būs galvenais nosacījums aizcietējuma gadījumā. Nevar pievienot karoti šķiedrvielu kolas pudelei un cerēt, ka gremošanas sistēma darbosies nevainojami!

  1. Izdzeriet kafiju 

Silti dzērieni no rīta, jo īpaši karsta kafija vai tēja, var palīdzēt „iekustināt procesu”. Interesanti, ka kafija iedarbosies gan silta, gan auksta, taču citiem atdzesētiem kofeīnu saturošiem dzērieniem nebūs tāda paša efekta. Viens no iemesliem – pievienotā cukura vai saldinātāja daudzums dzērienā.

Kafija ir gluži vai rekomendējama tiem, kuriem no rīta vajadzētu būt ar iztukšotām zarnām, piemēram, skrējējiem, jo tā ir daudz ērtāk nodoties ar fiziskām aktivitātēm. 

  1. Nedaudz pavingrojiet 

Vai ir gadījies, ka noskrieta vai nūjota puse maršruta, bet pēkšņi ir milzīga vajadzība pēc sirsniņmājiņas? Tas tāpēc, ka pārgājieni, pastaigas, skriešana, riteņbraukšana var paātrināt vielmaiņu, kas savukārt veicina zarnu darbību. Pat īsu, regulāru treniņu iekļaušana ikdienas rutīnā varētu būt nepieciešamais aizcietējuma problēmas risināšanā.

  1. Izmēģiniet bezrecepšu caurejas līdzekli

Parasti šādi līdzekļi sastāv no savienojumiem, kas nav sagremojami un nav absorbējami, kas nozīmē, ka tie izraisa caurejas efektu. Lietojot mazākas devas, tas var palīdzēt novērst aizcietējumu. Ja vajag, lai zarnu saturs tikai nedaudz iekustētos, un nesagādātu eksplozijai līdzīgu rezultātu, devu var pielāgot. Te noteikti noderēs farmaceita padoms!

  1. Ja iepriekšminētais nelīdz, iespējams vajadzēs recepšu medikamentu

Ja neviena no citām metodēm nedarbojas, ar ārstu jākonsultējas par recepšu medikamenta lietošanu. Recepšu zāles ir efektīvas, taču organisms var pierast tā, ka bez to palīdzības atteiksies patstāvīgi darboties, tāpēc šis nevar būt ilgtermiņa risinājums.

  1. Uz tualetes poda – tupus pozā

Jā, tā patiešām ir ļoti efektīva un stimulējoša poza! Un nav jāriskē ar lauztiem locekļiem, mēģinot uztrausties uz poda malas. Pietupienu var imitēt, arī sēžot uz poda, ja zem pēdām novieto ķeblīti. Šāds stāvoklis palīdz atslābināt muskuļus, vienlaikus paaugstinot resnās zarnas daļu un tā atvieglojot zarnu iztukšošanos. Jo dziļāks pietupiens, jo labākas sekmes.

  1. Masējiet vēderu

Mērens spiediens un vēdera masāža pulksteņrādītāja virzienā var palīdzēt iekustināt zarnas.

  1. Padzerieties

Viens no biežākajiem aizcietējuma cēloņiem ir dehidratācija. Kad organisms ir slikti “apūdeņots”, tas burtiski “izsūc” ūdeni no resnās zarnas, un līdz ar to veidojas cieta vēdera izeja. Kā saprast, cik daudz būtu jāizdzer, lai ir pietiekami? Labs ieteikums ir rēķināt 30 ml ūdens uz katru sava svara kilogramu.

  1. Lietojiet magniju

Magnijam ir svarīga loma organisma funkcionēšanā – tas piedalās enerģijas “ražošanā”, ir viens no muskuļu un nervu darbības balstiem, tāpēc nav pārsteidzoši, ka tas var palīdzēt arī pret aizcietējumiem. Magnijs kā uztura bagātinātājs (400-800 mg dienā) pret aizcietējumu ir droša izvēle pacientiem ar normālu nieru darbību. Tas darbojas kā osmotisks līdzeklis, “ievelkot” ūdeni zarnās, lai nodrošinātu apjomīgu un mīkstu izkārnījumu masu, un aktivizētu zarnu darbību. Magniju var uzņemt arī ar pārtiku, piemēram, mandelēm, pupiņām, lapu zaļumiem, pienu, riekstiem, sēklām un pilngraudiem.

  1. Priekšroka – bietēm un kivi!

Bietes ir superprodukts – tajās ir daudz šķiedrvielu, kā arī daudz dažādu cukuru, tostarp saharoze. Bietes iedarbojas gan kā zarnu trakta darbību veicinošs līdzeklis, gan šķiedrvielu avots.

Arī kivi ir tikpat efektīvs pret aizcietējumu. Nesens Mičiganas Universitātes pētījums apstiprina: apēsti divi nomizoti kivi augļi dienā pacientiem ar aizcietējumiem der labāk nekā šķiedrvielas, kas gūstamas, piemēram, no ceļtekas vai žāvētām plūmēm. Nav skaidrs, kāpēc kivi darbojas labāk (šķiedrvielu saturs tiem ir līdzīgs kā plūmēm), taču izteikts minējums, ka tas saistīts ar kivi esošo enzīmu aktinidīnu – šķiet, ka zarnām tas patīk.

Aptiekā ir pieejami probiotiskie līdzekļi, kas satur lakto baktērijas, bifido baktērijas, rauga sēnes un prebiotiķus. Probiotiķi ir nepieciešami, lai nodrošinātu normālu zarnu trakta darbību. To labvēlīgu ietekmi var novērot gan caurejas, gan aizcietējumu gadījumā, ja izraisītājs ir disbalans mikroflorā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar