Domājat par mājokļa pārdošanu? Vai esat gatavs?

Mājokļa pārdošana ir svarīgs lēmums. Ne tikai finansiāli, bet arī loģistikas ziņā, jo var būt nepieciešami vairāki mēneši sagatavošanās darbu, un tas prasa, lai visu laiku, kamēr nekustamie īpašumi atrodas tirgū, Jūs tos uzturētu gatavus pēdējā brīža apskatēm.

Turklāt hipotekāro kredītu procentu likmes ir augstas. Augstie ikmēneša maksājumi, kas no tā izriet, daudzus potenciālos pircējus atstāj malā un liek mājokļiem ilgāk atrasties tirgū. Un pat tad, ja Jums izdosies iegūt labu cenu par savu mājokli, pēc tam būs jāmeklē jauna dzīvesvieta.

Tātad, kā zināt, vai esat gatavs pārdot? Dažreiz lēmumu Jūsu vietā pieņem nepieciešamība – piemēram, ja Jums jāpārceļas darba dēļ vai ģimene paplašinās. Jūsu lēmumu zināmā mērā var noteikt arī tirgus stāvoklis: Ja cenas ir augstas, ir grūti pretoties potenciālajai peļņai. Ja domājat par mājokļa pārdošanu, šeit ir dažas svarīgas lietas, kas jāņem vērā.

Cik vērts ir Jūsu mājoklis?

Viens no svarīgākajiem apsvērumiem ir mājas vērtība: Galu galā, ja ir iespējams gūt lielu peļņu, Jūs, visticamāk, vēlēsieties pārdot māju. Jūsu mājas vērtību ietekmē vairāki faktori, tostarp atrašanās vieta, lielums, mājoklī veiktie atjauninājumi un vietējie tirgus apstākļi Jūsu reģionā.

Precīzākais veids, kā noteikt mājokļa vērtību, ir sadarboties ar nekustamā īpašuma aģentu Jūsu reģionā, kurš var analizēt vietējos mājokļus, kas ir līdzīgi Jūsu mājoklim un nesen pārdoti, lai noteiktu, cik pircēji ir bijuši gatavi maksāt par citiem, līdzīgiem īpašumiem tuvumā. Tomēr, ja meklējat iespējami precīzāko novērtējumu, vislabāk ir nolīgt mājokļa vērtētāju.

Mājokļa pārdošana pēc īsa laika

Cik ilgi jāgaida, pirms pārdot savu māju? Ja vēlaties, varat pārdot savu mājokli nākamajā dienā pēc tā nopirkšanas, taču pārdošana pēc īsa laika ir saistīta ar dažiem finansiāliem trūkumiem.

Piemēram, pārdodot māju pēc viena vai pat pēc diviem gadiem, Jūs, visticamāk, zaudēsiet naudu. Parasti ir ieteicams palikt mājoklī vismaz dažus gadus. Turklāt, ja Jūs finansējāt mājokļa iegādi ar hipotekāro kredītu vai izmantojāt pirmās iemaksas atbalsta vai pirmās mājvietas iegādes programmas priekšrocības, Jums var nākties maksāt soda naudu par pirmstermiņa pārdošanu.

Tomēr Jūs joprojām varat nopelnīt no īpašuma, pat ja tas Jums nepieder pārāk ilgi. Mājokļa vērtības pieaugums un pašu kapitāls sāk veidoties, tiklīdz veicat pirkumu. Pirmajos pāris gados var nākties pārdot īpašumu, ja ģimenes apstākļu dēļ Jums ātri jāpalielina vai jāsamazina platība, vai arī, ja pārceļaties uz citu dzīvesvietu, lai iegūtu jaunu darbu. Taču, ja īpašuma vērtība šajā laikā pietiekami pieaugs, ieguldījumu atdeve var atsvērt finansiālos sodus.

Mājokļa sagatavošana pārdošanai

Mājokļa pārdošana maksā naudu. Papildus slēgšanas izmaksām un nodokļu sekām ir arī izdevumi, kas saistīti ar mājokļa sagatavošanu pārdošanai. Ļoti svarīgi ir radīt labu iespaidu uz pircējiem, tāpēc Jūs vēlaties, lai īpašums izskatītos pēc iespējas labāk. Tas ietver vismaz nopietnu tīrīšanu un sakopšanu.

Mājoklim, kas ir ļoti iedzīvots un pilns ar personīgiem priekšmetiem, vai, no otras puses, mājoklim, kas ir tukšs, varētu noderēt profesionāla mājas iekārtošana. Tas nozīmē, ka profesionāls dizainers padarīs telpu pēc iespējas pievilcīgāku pircējiem, un izmaksas var atšķirties atkarībā no darba apjoma. Jūsu nekustamā īpašuma aģents var ieteikt, vai mājas iekārtošana varētu palīdzēt iegūt augstāku cenu.

Atkarībā no īpašuma stāvokļa varat apsvērt, vai pirms tā laišanas tirgū nav nepieciešams veikt dažus remontdarbus vai pat pabeigt renovāciju. Rūpīgi padomājiet, pirms uzsākat jaunus projektus – lielākā daļa no tiem neatmaksāsies un ilgtermiņā nebūs tā vērti, jo īpaši, ja cenšaties pārdot ātri. Jūsu aģents var palīdzēt noskaidrot, ko labot un ar ko nevajadzētu nodarboties.

Atrodiet uzticamu nekustamā īpašuma aģentu

Ir iespējams pārdot savu mājokli bez nekustamā īpašuma aģenta, taču tas nebūt nenozīmē, ka Jums to vajadzētu darīt. Īpaši, ja Jums ir jautājumi vai dzīvojat strauji mainīgā tirgū, pieredzējuša aģenta padoms var būt nenovērtējams – aģenti ir licencēti profesionāļi, kas pārzina vietējo tirgu no iekšpuses. Viņi var palīdzēt iziet cauri sarežģītajam pārdošanas procesam un iegūt vislabāko iespējamo cenu par mājokli.

Attēls: publicitātes

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA Uprankd

TOP Komentāri

avatar