Lieldienu galdā – pavasarīgas dabas veltes

Pavasarīgā noskaņojumā parasti mostas vēlme izbaudīt dabu un doties garākās pastaigās, pārgājienos vai izbraukumos ar velosipēdu. Taču nevajadzētu aizmirst par iespēju ienest pavasarīgo noskaņu mājās, eksperimentējot virtuvē. Sparģeļi, ķērpis un saulespuķu dīgsti lieliski papildinās ierastos ēdienus, piešķirot tiem īpašu garšu un smaržu.

Brokastu tarte ar sparģeļiem

Sastāvdaļas:

½ iepakojums “Dobeles dzirnavnieka” miltu maisījuma “Pica”

1 purava baltā daļa, sagriezta ripiņās

2 vidēji sīpoli, sagriezti ripiņās

2 ķiploku daiviņas, sakapātas

2 vidēji tomāti, sagriezti ripiņās

4 olas, sakultas

200 g siera (pēc izvēles), sarīvēts

200 – 250 g zaļo sparģeļu, cietais gals nogriezts, sparģeļi pārgriezti uz pusēm 

Sāls un svaigi malti pipari pēc garšas

Gatavošana:

1) Mīklas pagatavošanai izmanto ½ “Dobeles dzirnavnieka” maisījumu “Pica”, sekojot līdzi uz paciņas norādītajai instrukcijai. Kad mīkla gatava, ļauj tai 10 minūtes atpūsties. 

2) Sakarsē krāsni 180 grādus karstu, ietauko tartes formu.

3) Izrullē mīklu, liec to formā un liekās maliņas nogriez. Piespied ar pirkstiem mīklu pie tartes formas un ar dakšiņu pamatnē iespied caurumiņus. 

4) Kārto virsū sagrieztos puravus, sīpolus, ķiplokus un tomātus. Virsū lej sakulto olu masu, pārkaisi ar sāli un pipariem. 

5) Virs olas masas kārto sarīvēto sieru un tad sparģeļu pusītes, pārkaisi ar pipariem un liec krāsnī cepties uz 20-25 minūtēm. 

 

Šokolādes kēkss ar žāvētiem augļiem un fritētiem ķērpjiem

Sastāvdaļas:

1 iepakojums “Dobeles dzirnavnieka” maisījuma “Šokolādes kēkss”

Sauja žāvētu plūmju

Sauja žāvētu aprikožu

Sauja žāvētu mango

Sviests vai eļļa formas ietaukošanai 

Tumšā šokolāde glazūrai 

Ķērpji 

Eļļa ķērpju fritēšanai 

Pūdercukurs, ja vēlies ķērpjus padarīt saldākus 

Gatavošana:

1) Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. 

2) Lai pagatavotu kēksu, izmanto vienu “Dobeles dzirnavnieka” maisījumu “Šokolādes kēkss” un seko līdzi uz paciņas noradītajai instrukcijai. 

3) Gatavajai masai pievieno klāt sagrieztas žāvētās plūmes, aprikozes un mango. Ar žāvētajiem augļiem vari variēt un pievienot savus iecienītākos. 

4) Ietauko formiņu ar sviestu vai eļļu, lej mīklu formā un liec kēksu cepties 40 minūtes. Iedurot kociņu kēksā, pārbaudi, vai tas ir izcepties. Ja nepieciešams, atstāj cepeškrāsnī uz vēl 5 – 8 minūtēm. Kad kēkss gatavs, noliec to malā, lai nedaudz atdzesētu. 

5) Šokolādi ūdens peldē izkausē un ar pārtikas otiņu uzsmērē kēksam. Lai šokolāde ātrāk sacietētu, kēksu var ielikt ledusskapī uz 5 minūtēm. 

6) Ja mājās nav fritera, izmanto katlu, kurā ielej eļļu un sakarsē to. Noskalotus un nosusinātus ķērpjus liec eļļā uz aptuveni 5 sekundēm, lai tie nedaudz apcepas. Uzmanīgi – eļļa var “sparkšķēt”! Izmanto standziņas, lai ķērpjus ieliktu un izņemtu no katla. Kad ķērpji gatavi, izvieto tos uz salvetes, lai notecinātu lieko eļļu. Apber ar pūdercukuru, ja vēlies saldāku rezultātu. Pēc tam kārto tos virsū kēksam. 

Pavasarīga maize ar saulespuķu dīgstiem un sieru

Sastāvdaļas:

250 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”

1 tējk. cepamā pulvera

šķipsniņa sāls

svaigi malti melnie pipari pēc garšas

divas saujas ar saulespuķu dīgstiem

90 g nogatavināta cietā siera, sagriezts mazos gabaliņos

200 g grieķu jogurta

70 ml olīveļļas

2 vidējas olas

10 g siera, ko sarīvēt maizes “cepurei”

Gatavošana:

1) Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri, sāli, piparus, saulespuķu dīgstus un cieto sieru. 

2) Citā bļodiņā sakuļ olas, pievieno grieķu jogurtu un olīveļļu. Masai pievieno miltu maisījumu un samīca visu viendabīgā masā. 

3) Ieliec formā cepamo papīru, ieklāj mīklu un liec cepties krāsnī 45 minūtes. Maize ir gatava, kad tā kļuvusi zeltaina un iekšpusē ir izcepusies. Gatavību var pārbaudīt ar kociņu. Uzkaisi maizei sarīvēto cieto sieru un cep vēl 3 minūtes, lai siers izkūst. Maizi atdzesē, sagriez un pasniedz. 

4) Dekoram var izmantot pāri palikušos dīgstus. 

 

Lai saulainas Lieldienas!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar