Sākas ķirbju sezona

Dzirdot vārdu “oga”, prātā nāk sulīgi, sarkani ķekari, tomēr rudenī īsto slavas laiku piedzīvo pasaulē lielākā oga – ķirbis. Tas ir vitamīniem bagāts, ļoti veselīgs, garšīgs gan svaigā veidā, gan termiski apstrādāts, un lieliski sniedz sāta sajūtu. Turklāt tam ir ļoti daudz pielietojuma veidu, un ne tikai uzturā!

Uztura speciāliste Lizete Puga atklāj – ķirbis ir simtprocentīgi ēdams, sākot ar auga ziediem, beidzot ar mizām un sēklām. Tāpēc to droši var baudīt arī svaigu – ķirbja gabaliņi ir lieliska uzkoda, no ķirbja var izspiest garšīgu sulu, bet tā sēkliņas ir gards našķis tumšiem rudens vakariem. 

“Ķirbja sastāvā ir A vitamīna provitamīns – beta karotīns – un īpaši maigas balastvielas, kas veicina zarnu peristaltiku, labvēlīgi ietekmē resnās zarnas mikrofloru, samazina holesterīna līmeni asinīs un ļauj vairoties labajām baktērijām gremošanas traktā,” saka uztura speciāliste Lizete Puga un piebilst – ķirbji pēc izskata un garšas īpašībām ir ļoti daudzveidīgi, tāpēc katrs noteikti var atrast savu iecienītāko.

Sākoties krāsainu lapu, vēsu rītu un tumšu vakaru laikam, ķirbja garša ienāk arī rudens ēdienkartē un kafijas tirdzniecības vietu un kafejnīcu repertuārā: rudens ir Pumpkin Spice Latte īstā sezona. 

“Šajā karstajā dzērienā tiek apvienota ķirbja garša ar rudens sezonas vēstnešiem: kanēli un muskatriekstu, lai iegūtu sabalansētu garšu, kas jebkuram dzērienam vai kulinārijas izstrādājumam piešķir rudens garšu. Šis dzēriens ir plaši iecienīts visā pasaulē un šosezon arī cītīgi gaidīts Latvijas iedzīvotāju vidū,” stāsta SIA “Reitan Convenience Latvia” (“Narvesen”) Mārketinga un komunikācijas departamenta vadītāja Ilze Dumceva. 

Lai gan ķirbis ir tipiska Latvijas rudens velte un gluži ikdienišķs produkts latviešu ēdienkartē, arī citur pasaulē tam šajā laikā ir īpaša nozīme – izgrebts un apveltīts dažādām “sejas izteiksmēm”, tas ir galvenais Helovīna atribūts. 

Droši vien sava pamatīguma dēļ tieši ķirbim bija lemts kļūt par Pelnrušķītes karieti ceļā uz balli prinča pilī. Varbūt arī jūsu namdurvis Helovīnā šogad rotās ķirbja kariete? No izgrebtā viduča “Narvesen” eksperte Lizete Puga iesaka pagatavot trīs gardas un veselīgas rudens uzkodas.

Ķirbja kokteilis

Nepieciešams

150 g ķirbja

1 sauja ogu (dzērvenes, jāņogas, brūklenes u. tml)

1 tējk. medus

1 tējk. kanēļa

1 glāze ūdens

Pagatavošana:

Liek sastāvdaļas blenderī, sablendē un bauda!


Ķirbju biezzupa ar kokospienu

Nepieciešams

Gabals ķirbja

Saldais kartupelis

Burkāns

Sīpols

Olīveļļa

Kokospiens

Garšaugi pēc izvēles

Pagatavošana:

Cepeškrāsnī ievieto ķirbi, saldo kartupeli, burkānu, mazos gabaliņos sagrieztu sīpolu, apslaka ar olīveļļu un cep aptuveni 30 minūtes. Pēc tam sablendē kopā ar kokospienu un garšaugiem pēc izvēles.

Ķirbja sēklu cepumi ar šokolādi

Nepieciešams

100 g sviesta istabas temperatūrā

120 g cukura

1 L izmēra ola

225 g ķirbju sēklu miltu

1 tējk. cepamā pulvera

2 ēd. k. kakao

1 šķipsna sāls

1 šokolādes tāfelīte

Pagatavošana:

Sagriež šokolādi mazos gabaliņos. Sausās sastāvdaļas samaisa atsevišķi no mitrajām (olas un kausēta sviesta). Visu sajauc kopā. Veido cepumus un liek cepampapīra. Cep 180 grādos 15 minūtes. Pēc izvēles ķirbju sēklu miltus var kombinēt ar auzu miltiem. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar