Ikdienas rūpes par uzturu un veselību

Visticamāk, teju ikviens no mums kaut reizi dzīvē ir saskāries ar situāciju, kad organisms signalizē – nepieciešama tūlītēja atpūta, spēku un enerģijas atjaunošana un, iespējams, pat esošo ieradumu būtiska izvērtēšana un maiņa. Veicot ikdienas pienākumus un ļaujoties steigai, bieži atstājam novārtā veselību, prāta un ķermeņa pašsajūtu, tomēr ir svarīgi veltīt laiku rūpēm par sevi un izvirzīt to priekšplānā. Lai arī ik gadu aprīļa sākumā visā pasaulē tiek atzīmēta Veselības diena,  lai atgādinātu, cik svarīgi ir noteikt par prioritāti savu fizisko un garīgo veselību, SIA “Reitan Convenience Latvia” (zīmoli “Narvesen” un “Caffeine”) pārtikas kvalitātes vadītāja Ingūna Strode norāda, ka rūpes par sevi, veselīga dzīvesveida un pārtikas izvēles tendences kļūst arvien populārākas, tādējādi liekot cilvēkiem visā pasaulē pārskatīt paradumus, lai uzlabotu veselību, pašsajūtu un izskatu, celtu dzīves kvalitāti un gūtu prieku no katras dienas.

Mazs solis šodien – būtiska ietekme ilgtermiņā

Ingūna Strode ir pārliecināta, ka rūpes sākas ar sevi, un tas nav tikai teiciens. “Būtībā tam  jākļūst par katra cilvēka apzinātu izvēli ik dienu. Lai cilvēks justos fiziski un mentāli labi, par to ir jārūpējas katru dienu, nevis tad, kad jau kļuvis pavisam slikti. Un ko tas nozīmē? Tas, protams, nozīmē sabalansētu uzturu, aktīvu dzīvesveidu un vitamīnus, laika pavadīšanu svaigā gaisā, pastaigas, pietiekamu miega daudzumu, stresa pārvaldīšanu un mazināšanu, kā arī emocionālo labsajūtu. Jā, iespējams, izklausās daudz, bet, apņemoties ik dienu, jau šodien paveikt kaut vienu pozitīvu izmaiņu, spert kaut vai mazu soli pretī labākai fiziskajai un garīgajai veselībai, mēs varam ne tikai gūt individuālu labumu, bet arī iedvesmot pozitīvām izmaiņām līdzcilvēkus. Izvirzīsim savu veselību par prioritāti un padarīsim katru dienu par Pasaules veselības dienu!” aicina Ingūna Strode. 

Kā norāda eksperte, var sākt ar pavisam vienkāršām, bet būtiskām izvēlēm – doties vairāk dabā, garākās pastaigās, apmeklēt sporta klubu, izvēlēties veselīgākas un sabalansētākas maltītes, savlaicīgi doties pie miera utt. Lai arī šķiet, ka tas neko daudz nemainīs, ilgtermiņā šādām izvēlēm var būt ļoti liela nozīme kopējās labsajūtas uzlabošanā.

Veselīga, sabalansēta un pilnvērtīga maltīte pieejama arvien ērtāk

Kā norāda SIA “Reitan Convenience Latvia” pārtikas kvalitātes vadītāja, ikdienas steigā cilvēki nereti izvēlas ātri un ērti veikalos pieejamas uzkodas, kas remdē izsalkumu vien īslaicīgi. Tomēr, tikai nedaudz piedomājot, arī šādas ātras uzkodas var kļūt par apzinātām, veselīgām un ilgtermiņā pozitīvām izvēlēm. “Mūsdienās cilvēku prasības pret maltīti aug – aizvien lielāka vērība tiek pievērsta gan izejvielām, gan maltītes pieejamībai un kvalitātei.  Šādas tendences liek tirgotājiem sortimentā iekļaut arvien vairāk produktu ar rūpīgi pārdomātu sastāvu – gan saldumu, gan pusdienu ēdienu un pat ātro uzkodu segmentā, kur savu nišu veiksmīgi ieņem, piemēram, vegāniskie burgeri un hotdogi. Vienlaikus tas nozīmē, ka ikvienam iedzīvotājam teju ik dienu tiek nodrošināta arvien plašāka un ērtāk pieejama veselīgu maltīšu un uzkodu daudzveidība. Arī SIA “Reitan Convenience Latvia” ir par sabalansētu uzturu un apzinātu pārtikas iegādi ikdienā, tāpēc mūsu atbilde uz pieaugošajām prasībām ir veselīgāki produkti un “Narvesen” jaunais privātās preču zīmes zīmols “Good Food”, kur katra maltīte ir gatavota no rūpīgi izraudzītām izejvielām, lai būtu gan garšīga, gan augstvērtīga, gan sabalansēta. “Good Food” produktu klāstā ir pieejami gaļas, zivju un augu valsts ēdieni, kas apmierinās ikviena vēlmes un prasības. Turklāt visi ēdieni marķēti ar īpašiem apzīmējumiem, kas ļauj ērti iepazīties ar produkta īpašībām,” stāsta Ingūna Strode. 

Eksperte atklāj, ka šāda arvien daudzveidīgāku un veselīgāku maltīšu iespēja teju katrā pilsētas krustojumā atvieglo iedzīvotāju ikdienu: neskatoties uz darba slodzi, daudzajiem pienākumiem vai vienkārši slinkumu, joprojām katru dienu var ātri un ērti tikt pie garda, veselīga ēdiena, ko ērti baudīt kā mājās, tā darbā, pa ceļam un pat ejot pa ielu. 

Produktu iepakojums – būtisks palīgs veselīgas izvēles izdarīšanā

Arvien vairāk produktu grupu Latvijā tiek marķētas ar īpašām atzīmēm, kas sniedz viegli saprotamu informāciju par pārtikas produktu uzturvielu kvalitāti. Tas ļauj ātri salīdzināt dažādus produktus un izvēlēties veselīgāko opciju no vienas produktu kategorijas. “Stāsts ir par Nutri-Score, kas ir Eiropā izstrādāta pārtikas marķējuma sistēma, lai veicinātu sabiedrības izpratni par veselīgāku uzturu un nodrošinātu vienkāršu un viegli uztveramu informāciju par pārtikas produktiem. Šī sistēma palīdz klientam pat neapzināti izvēlēties veselīgu uzturu,” atklāj SIA “Reitan Convenience Latvia” pārtikas kvalitātes vadītāja

Nutri-Score sastāv no piecām krāsām – no tumši zaļas līdz tumši sarkanai, attiecīgi no augstākās līdz zemākajai uzturvērtībai. Katru krāsu papildina burti no A līdz E, kur A ir ieteicamākā izvēle ikdienā, bet E tiek piemērots tiem produktiem, kuri ir mazāk veselīgāki un būtu uzturā jāiekļauj retāk. Produkti ar marķējumu A satur daudz vērtīgu uzturvielu, piemēram olbaltumvielas un šķiedrvielas, bet produkti ar marķējumu E – lielu daudzumu cukuru, sāls un piesātināto taukskābju. Nutri-Score tiek aprēķināts uz 100 gramiem produkta, veidojot proporciju starp olbaltumvielām, šķiedrvielām, dārzeņu, augļu, pākšaugu, ogu, sēklu daļu attiecībā pret piesātinātajām taukskābēm, cukuru un sāli. 

Nutri-Score ir noderīgs rīks, ja vēlaties uzturā lietot veselīgāku pārtiku. Arī mēs uz visiem “Good food” līnijas produktu iepakojumiem esam norādījuši Nutri-Score marķējumu, lai ikvienam palīdzētu ātri un vienkārši un intuitīvi novērtēt pārtikas produktu uzturvielu vērtību un salīdzināt dažādus vienas kategorijas produktus, lai izvēlētos veselīgāko iespēju no plašā “Narvesen” produktu sortimenta, piemēram, pilngraudu pastas salātus ar mocarellu un tomātiem  ar Nutri-Score A līmeni. Turklāt jāpiemin, ka visi “Good Food” produkti atbilst tikai A vai B Nutri-Score līmenim. Ieviešot Nutri-Score uz produktu iepakojumiem, mēs vēlamies aicināt mūsu klientus un sabiedrību pieņemt apdomīgākus lēmumus par saviem ēšanas paradumiem. “Narvesen” sortimentā pakāpeniski ieviesīsim arvien vairāk produktu un iepakojumu ar šādu marķējumu,” stāsta Ingūna Strode. 

Veselības diena ir lielisks atgādinājums, cik svarīgi ir rūpēties par savu veselību un labklājību. Ar plānošanu, pārdomātu uzturu un iesaistīšanos dažādās aktivitātēs mēs varam veicināt veselīgu dzīvesveidu gan individuāli, gan visā sabiedrībā. Un neaizmirsīsim, ka rūpēties par savu fizisko un mentālo veselību ir svarīgi katru dienu visa gada garumā! 

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar