“If Apdrošināšana”: Sākas degošo eglīšu sezona

“Ugunsdzēsēji atzīst, ka vislabāk un ātrāk deg eglītes, kas iegādātas pirms Ziemassvētkiem un sausā istabā sagaidījušas Jauno gadu. Arī mūsu Atlīdzību daļas informācija šo faktu apstiprina. Lielākais atlīdzību gadījums par sausā eglītē radušos ugunsgrēku tika saņemts pirms diviem gadiem, kad Jaunā gada svinību laikā, klātesot visai ģimenei, aizdegās sausa eglīte. Sākotnēji ģimene pati centās likvidēt ugunsgrēku, taču liesmas strauji izplatījās un ģimenei ar mazu bērnu nācās glābties uz dzīvokļa terases, jo, iestājoties panikai, nebija iespējams atrast ārdurvju atslēgas. Rezultātā pilnībā izdega viena istaba, bet piekvēpis un atjaunojams bija viss dzīvoklis. Izmaksātās atlīdzības apmērs, ieskaitot iedzīves atjaunošanu, bija 20 000 lati (28 460 eiro),” informē If Apdrošināšana Privātpersonu īpašuma produkta vadītājs Endijs Melecis.

Arī citi If Apdrošināšana pēdējos gados ap svētku laiku saņemtie atlīdzību pieteikumi ir samērā līdzīgi. Nereti cilvēki uzskata, ka, uz īsu brīdi atstājot mājas, eglītē vai uz galda degoša svece nav jānopūš. Ja mājoklī ir uzstādīta un tiek lietota signalizācija, tā nostrādā, rodoties sadūmojumam. Pretējā gadījumā ugunsgrēku izdodas pamanīt tikai tad, kad tas ir krietni izplatījies. Iepriekšējos gados saņemti arī atlīdzību pieteikumi par postījumiem, ko privātmāju jumtiem nodarījušas degošas raķetes.

Vidējā atlīdzība par šāda veida ugunsgrēkiem pēdējos gados ir bijusi 1500 eiro.

Daži padomi

• Ja eglīte aizdegas, tās dzēšana atkarīga no tā, vai eglītē ir ieslēgta elektrisko spuldzīšu virtene. Ja spuldzīšu nav vai tās nav ieslēgtas, liesmas var dzēst ar ūdeni. Ūdeni nedrīkst liet uz elektriskajām spuldzītēm (tās var pārplīst un radīt elektrības noplūdi), tāpēc vispirms jāatslēdz spuldzītes vai eglīte jādzēš ar blīvu, nedegošu audumu. Protams, var izmantot arī ugunsdzēšamo aparātu.

• Eglītei jāstāv iespējami tālāk no aizkariem, gultas vai citām viegli uzliesmojošām lietām.

• Drošākiem svētkiem noderēs elektriskās svecītes.

• Eglītē nav ieteicams dedzināt svecītes ar atklātu liesmu.

• Pametot telpu vai ejot gulēt, svecītes obligāti jānodzēš.

• Lai eglīte nesakalstu, ievietojiet tās kātu ūdenī.

Foto:ligatne.lv

TOP Komentāri

avatar