Ieteikumi veselīgam matu izskatam

Matu uzturēšana kārtībā ir viens no sevis kopšanas ikdienas rituāliem. Lai gan lielākā daļa cilvēku zina, ka galva jāmazgā ar šampūnu, tad uz matiem jāuzliek balzams un reizēm arī eļļa, tomēr ir daži mazi noslēpumi, kas ļauj matiem izskatīties īpaši veselīgi. Kopšanas ir svarīga gan dabisko toņu matiem, gan krāsotiem matiem, jo to izskatu ietekmē ne tikai iekšējie, bet arī dažādi ārējie faktori, kuriem mati ikdienas tiek pakļauti – saules stari, sals, utt.

  1.     Šampūna lietošana

Pirms šampūna uzlikšanas mati jāsamitrina visā garumā. Jāļauj ūdenim plūst pār galvu vismaz minūti, izslidinot rokas caur matiem, lai pārliecinātos, ka tie ir slapji visā garumā un apjomā. Šampūns attīrīšanas funkciju var veikt tikai mijiedarbībā ar pietiekamu ūdens daudzumu. Frizieri iesaka izmantot remdenu ūdeni, jo tas ļauj matu kutikulām atvērties, kā rezultātā notiek dziļāka matu tīrīšana un efektīvāka kondicioniera iedarbība.

Šampūns ir galvas ādas attīrīšanas līdzeklis, tāpēc tas jāiemasē ādā, nevis matos. Skalošanas laikā nepieciešamais šampūna apjoms nonāk arī matu galos un tos pietiekami attīra.

  1.     Balzama uzlikšana

Pēc šampūna mati ir jāskalo vismaz vienu līdz divas minūtes, lai būtu droši, ka tajos vairs nav mazgāšanas līdzekļa. Neizskalots šampūns var izskatīties pēc blaugznām. Ja mati pēc struktūras ir sausi, tos ieteicams skalot vēsā vai pat aukstā ūdenī, lai neietekmētu matu sebumu, kā rezultātā mati būs veselīgāki un stiprāki.

Balzams savukārt ir matu kopšanas līdzeklis, tāpēc tas ir jāieklāj matu galos – trīs līdz piecu centimetru attālumā no matu saknēm. Ja balzams tiek klāts uz galvas ādas, tad mati ļoti ātri kļūst taukaini. Kondicionieris padara matus mīkstus un nogludina tos, piešķirot veselīgu spīdumu.

  1.     Matu ķemmēšana

Pareiza matu ķemmēšana var novērst matu bojāšanos, kā arī saglabāt to spīdumu. Eksperti taisnus matus iesaka ķemmēt divas reizes dienā (no rīta un vakarā), sprogainus – vislabāk pirms mazgāšanas vai tās laikā.

Sausiem matiem ir tendence sapīties un lūzt. Lai tos nebojātu, mati ir jāķemmē pa daļām – sākumā tiek sukāti gali, tad – vidus, un tikai beigās – mati pilnā garumā. Ja mati uzreiz tiek ķemmēti no saknēm uz galiem, tie neizbēgami lūzīs. Matu zonas, kurās ir pinkas, ir jāķemmē īpaši maigi, neplēšot un neraujot.

Mitri mati ir īpaši trausli, tāpēc tie ir jāķemmē ļoti saudzīgi ar platu zobu ķemmi vai suku. Vieglākai ķemmēšanai matos var ielikt balzamu vai masku, kas padarīs tos pakļāvīgākus.

  1.     Maskas lietošana

Matu maska ir intensīvs matu kopšanas līdzeklis, kas uzlabo matu izskatu. Īpaši aktuāli tas ir pēc matu krāsas lietošanas. Ar masku mati tiek mitrināti, pabaroti un stiprināti. Lielākā daļa matu masku vislabāk iedarbojas, ja tās uzklāj uz tīriem, ar dvieli viegli nosusinātiem matiem. Tomēr, ja tiek izmantota matu maska, kas galvenokārt sastāv no eļļas, piemēram, kokosriekstu vai olīveļļas, masku vislabāk uzklāt uz sausiem matiem. Ja mati ir gari un biezi, šo līdzekli vēlams uzklāt pa daļām, sadalot matus šķipsnās.

Atšķirībā no tūlītējas iedarbības kondicioniera, kas uz matiem ir tikai dažas minūtes, maska uz matiem tiek turēta vismaz 20 minūtes. Ir arī tādas maskas, kurām ļauj iedarboties vairākas stundas (atkarībā no matu tipa un maskas sastāvdaļām). Pēc maskas uzlikšanas matus vēlams apklāt ar dušas cepurīti vai plēvi un tad galvu apsegt ar dvieli. Siltumā maskas sastāvdaļas matos iesūcas pilnīgāk.

  1.     Kolagēna lietošana

Lai būtu gari, spēcīgi un krāšņi mati, organismam nepieciešamas olbaltumvielas optimālā daudzumā, taču ikdienā ar pārtiku visbiežāk netiek uzņemts vajadzīgais to apjoms, tāpēc te brīnišķīgi noder kolagēns.

Kolagēns satur ne tikai olbaltumvielas, bet arī aminoskābes, kas palīdz matus stiprināt un padarīt tos spīdīgus. Kolagēns arī veicina keratīna izstrādi organismā un uzlabo asinsriti, kas palīdz atjaunot un veidot jaunus matu folikulus. Tas uzlabo arī ādas, kaulu un zarnu veselību un ir kā ķermeņa šūnu celtniecības pamatelements. Papildinot uzturu ar kolagēnu, visas organisma šūnas kļūst spēcīgākas.

Reklāmraksts

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar