Esplanādē kokos plīvo simtiem novalkātu apģērbu

Vienā no Rīgas centra parkiem – Esplanādē – iekārtota iespaidīga tekstila vides instalācija “Stila aleja”, kuras mērķis ir aicināt iedzīvotājus šķirot tekstilu, kā arī uzskatāmi parādīt, ka no stilīga apģērba līdz tekstila atkritumiem ir tikai viens solis.

Latvijas iedzīvotāji naski iegādājas jaunu apģērbu – vairāk nekā 50% iedzīvotāju to dara vismaz reizi trijos mēnešos vai biežāk, bet tikai trešdaļa nolietoto apģērbu nodod tekstila šķirošanas konteineros. Turklāt trīs no katriem desmit pirkumiem ir balstīti emocijās.

Lai arī Latvijā noteikts, ka tekstila šķirošanas sistēmai pašvaldībās jādarbojas no šī gada 1. janvāra, tai  joprojām nav izstrādāts normatīvais regulējums, nosakot pušu atbildības, lai samazinātu tekstila atkritumu daudzumu, kas nonāk poligonos. Kopumā Latvijā nepieciešami vismaz  600–800 tekstila šķirošanas punkti, lai savāktu vismaz 25% no Latvijas tirgū novietotā apjoma.

Mudinot rast risinājumus tekstila atkritumu apjoma mazināšanai Latvijā un nodrošināt skaidru normatīvo regulējumu dalītās tekstila savākšanas sistēmas turpmākai attīstībai valstī, vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Eco Baltia vide” un Latvijas Zaļais punkts uzsākuši kampaņu “Stils–tekstils”. Tās ietvaros pilsētas centrā īstenots arī iespaidīgais, teju 80 metru garais vides objekts “Stila aleja”, un virs pilsētas iedzīvotāju un viesu galvām plīvo simtiem novalkātu apģērbu, skaidri parādot, ka no stila, ko veido cilvēka apģērbs, līdz tekstila atkritumiem ir tikai viens solis.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar