Pārsteidzošais interjera elements: gaisa augi

Pilsētas džungļi ir lielisks veids, kā radīt brīvas dabas un svaiguma sajūtu savā mājoklī. Ja jūsu dzīves telpa nav gana liela, lai novietotu daudz puķupodu, ja augu kopšana jums ir izaicinājums vai vienkārši vēlaties kādu oriģinālu interjera elementu, labs risinājums var izrādīties gaisa augi. Par šo jaunumu stāsta “K Senukai” iepirkšanās centra “Ozols” augu speciāliste Līna Spure.

Kas ir gaisa augi?

Gaisa augi ir dažādu formu un krāsu augi, kas spēj dzīvot un augt galvenokārt no mitruma. Tie ir epifīti ar ļoti mazām saknēm vai vispār bez tām, jo vēsturiski auguši uz citiem augiem un kokiem. Savvaļā tie barības vielas uzņem no mitruma un lietus. Tiem nepieciešama vien neliela aprūpe un nav vajadzīga augsne – uz gaisa augu lapām ir pelēkbalti matiņi, kurus sauc par trihomiem un ar kuru palīdzību augi iegūst barības vielas no gaisa. 

Gaisa augu izcelsmes vieta ir tropu apgabali – galvenokārt Centrālamerikā un Dienvidamerikā. Gaisa augi, ko iespējams iegādāties veikalos, tiek pavairoti ar spraudeņiem vai sēklām. Izšķir vairāk nekā 500 dažādu gaisa augu sugu. Visizplatītākās ir jonantha, abdita, multiflora, juncea, caput medusae, magnusiana, circinata, harrisii, schiedeana, usneoides un xerographica (pazīstama arī kā gaisa augu karaliene).

Kā rūpēties par gaisa augiem?

Parasti gaisa augiem pietiek ar pavisam nelielām rūpēm, taču tos ir svarīgi regulāri apsmidzināt – vismaz reizi divās nedēļās vēsākā laikā un reizi nedēļā siltākās dienās. Gaisa augus var turēt gan iekštelpās, gan ārā gaisa temperatūrā 5–35oC. Augiem nepatīk, ja tie atrodas tiešā saulē, tomēr tiem jānodrošina gaiša vieta. Tāpat tiem ļoti patīk reizi mēnesī iet “vannā”. 

“Cilvēki mēdz pārprast, ka gaisa augiem nav nepieciešama vispār nekāda aprūpe. Tomēr tā nav taisnība – kā jebkurai dzīvai būtnei, tiem patīk, ja tos aprūpē un samīļo, vienīgi rūpju būs krietni mazāk nekā ar tradicionālajiem telpaugiem. Mērcēšana ir gaisa augu “ātrā palīdzība”: ja redzat, ka augs sāk zaudēt veselīgo, sulīgo izskatu, ieteicams to uz pāris stundām iegremdēt  istabas temperatūras ūdenī,” stāsta “K Senukai” iepirkšanās centra “Ozols” augu speciāliste Līna Spure. Atpakaļ puķupodā vai traukā augs jāliek jau sauss, lai neveidojas puve. 

Kur tos novietot interjerā?

Gaisa augus var turēt visdažādākajās vietās – gan atklātā vidē, gan vaļējos vai slēgtos stikla traukos, vienīgi nedaudz atšķiras to aprūpe. Atklātā vidē siltākā laikā augi jāapsmidzina vienu vai divas reizes nedēļā, vēsākajos mēnešos to var darīt reizi divās nedēļās. Vislabāk tiem patiks lietus ūdens, taču var droši apsmidzināt arī ar filtrētu krāna ūdeni vai ūdeni, kas bijis sasaldēts un vēlāk lietošanai atkausēts. Vienīgi ārtelpās tie ļoti rūpīgi jāsargā no salnām.

Atvērtos stikla traukos aprūpe ir būtībā tāda pati, tomēr pirms apsmidzināšanas augu vajadzētu izņemt no trauka. Tāpat ieteicams ļaut tam pilnībā nožūt, pirms to atkal ievietot traukā. Arī šādi augošam augam patiks izmērcēšana apmēram reizi mēnesī. Atvērta tipa stikla trauki, piemēram, kolbas ar atvērtu sānu, izskatās dekoratīvi, ja tās iekarina – tad patiešām izskatās, ka augs lidinās gaisā.

Slēgtā stikla traukā gaisa augiem smidzināšana parasti nav nepieciešama. Ikreiz, kad redzat, ka augs zaudē veselīgo izskatu, izmērcējiet to, ļaujiet tam nožūt gaišā vietā ar labu gaisa cirkulāciju, un pēc tam to atkal var ievietot traukā. 

Mēslošana. Gaisa augiem var izmantot orhidejām paredzēto mēslojumu. Augus apsmidzina ar mēslojuma šķīdumu, bet to vajadzētu darīt ne biežāk kā reizi mēnesī un mēslojuma koncentrācijai jābūt četras reizes mazākai, nekā mēslojot orhidejas. Ja uz iepakojuma norādīts, piemēram, 4 grami mēslojuma uz 2 litriem ūdens, tad gatavojot mēslojumu gaisa augiem, jāņem 1 grams mēslojuma uz 2 litriem ūdens. Mēslot gaisa augus drīkst tikai no pavasara līdz rudenim, ziemā tos mēslot nedrīkst.

Kā pareizi vannot gaisa augus?

Ielejiet traukā remdenu ūdeni (vēlams – filtrētu vai lietus ūdeni) un iegremdējiet gaisa augus tajā uz divām trim stundām. Pēc tam tos nopuriniet un novietojiet gaišā vietā ar labu gaisa cirkulāciju, lai tie pilnībā izžūtu. Pirms ievietošanas atpakaļ traukos tie pilnībā jāizžāvē.

“Gaisa augi patiešām nav prasīgi, toties priecē ar krāšņu izskatu, neparastām lapām un košām krāsām, lai pat visnemīlīgākajā rudens dienā jūsu mājās ienestu vasarīgas tropu noskaņas,” saka Līna Spure.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar