Nīderlandē jau šogad pilnībā izbeigs zvēraudzēšanu

Nīderlandes parlaments 23. jūnijā nobalsojis par paātrinātu visu zvēraudzētavu slēgšanu jau tuvākajā laikā, negaidot plānoto zvēraudzēšanas aizlieguma iestāšanos valstī 2024. gadā. Lēmums pieņemts, jo zvēraudzētavās audzētās ūdeles var kļūt par rezervuāru bīstamā koronavīrusa izplatībai – inficēšanās ar SARS-CoV-2 konstatēta jau 17 no 128 ūdeļu fermām Nīderlandē.

Kažokzvēru audzēšanas aizliegums Nīderlandē tika pieņemts 2013. gadā, nosakot 10 gadu pārejas periodu un spēkā stāšanos 2024. gadā. Taču kopš šī gada pavasara daudzās Nīderlandes zvēraudzētavās konstatēta bīstamā SARS-CoV-2 vīrusa izplatība ūdeļu un fermu darbinieku vidū. Dzīvnieki inficētajās fermās tiek priekšlaicīgi izkauti. Lai ierobežotu riskus tālākai vīrusa izplatībai, otrdien, 23. jūnijā Nīderlandes parlaments atbalstījis ātrāku zvēraudzēšanas izbeigšanu visā valstī, negaidot pārejas perioda beigas 2024. gadā un paredzot kompensācijas esošo 128 fermu īpašniekiem. Parlaments lēmis arī par aizliegumu ūdeļu transportēšanai, izslēdzot jaunu ūdeļu ievešanu fermās, kurās dzīvnieki izkauti SARS-CoV-2 epidēmijas dēļ.

“Kažokādu industrija tur tūkstošiem dzīvniekus saspiestībā, netīrībā un stresā, lai no viņiem ražotu bezjēdzīgas apģērba dekorācijas. Tas ne vien nodara mocības dzīvniekiem, piesārņo vidi un ir pret sabiedrības vērtībām, bet arī pakļauj zoonožu riskam cilvēku veselību un dzīvību,” komentē biedrības ‘Dzīvnieku brīvība” valdes priekšsēdētāja Katrīna Krīgere. “Nīderlandes parlaments ir pieņēmis atbildīgu un tālredzīgu lēmumu, kam, cerams, drīzumā sekos arī citas valstis.”

Jūnijā jaunā koronavīrusa radīta infekcija konstatēta arī divās ūdeļu fermās Dānijas ziemeļos. Lai noskaidrotu, cik plaši izplatīta SARS-CoV-2 problēma ir vietējās zvēraudzētavās, Dānijas Pārtikas un veterinārais dienests uzsācis testu veikšanu 120 fermās visā valstī.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar